Μέρος 2ο :Νικόλαος και Μηνάς Ρεθύμνης Η Ελλάδα τίμησε την πολύτιμη προσφορά τους

1717
https://www.koinignomi.gr/

Oι αδελφοί Ρεθύμνη δεν υπήρξαν μόνο επιτυχημένοι επιχειρηματίες. Πρόσφεραν τα μέγιστα στην Ελλάδα κατά την διάρκεια του Α’ και Β’ Παγκοσμίου πολέμου και τιμήθηκαν για τις ηρωικές πράξεις τους. Έγινε γνωστό από εφημερίδα εκείνης της εποχής για το πώς ο καπετάν Μηνάς έσωσε δύο εξόριστους αριστερούς. Τον Κώστα Καραγιώργη και την Μαρία Αγριαγιαννάκη, αργότερα σύζυγο τον Καραγιώργη που ήταν γιατρός. Και οι δυο ήταν εξόριστοι στην Κίμωλο. Ο γιατρός είχε ζητήσει να απελευθερωθεί για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο μέτωπο, αλλά η αίτησή του δεν έγινε δεκτή από τον υπουργό του Μεταξά γιατί δεν δέχθηκε να υπογράψει δήλωση μετάνοιας.

Στις 20 Απριλίου του 1941 ένα πλοίο άραξε απέναντι από την Κίμωλο. Κρύφτηκε στον όρμο στο νησάκι την Πολύαιγο γιατί τα γερμανικά Στούκας αλώνιζαν στο Αιγαίο και βούλιαζαν κάθε πλεούμενο. Δεν άργησαν να το ανακαλύψουν και με δυο – τρεις κάθετες εξορμήσεις το τίναξαν στον αέρα. Αυτό το πλοίο ήταν Ελληνικό με επιβάτες που ήταν μέλη της Αγγλικής πρεσβείας στην Αθήνα, αλλά και Έλληνες που ήθελαν να διαφύγουν στο εξωτερικό. Όσοι δεν πρόλαβαν να βγούν σκοτώθηκαν και όσοι σώθηκαν τρύπωσαν κάτω από τα βράχια. Ανάμεσά τους και ο Μηνάς Ρεθύμνης και η γυναίκα του Έλλη που έτρεμε από πυρετό και από το φόβο της. Ο μόνος γιατρός που υπήρχε σε όλο το νησί ήταν ο Κώστας Καραγιώργης που φρόντισε την Έλλη Ρεθύμνη και όλους τους τραυματίες.

Στη συνέχεια ο Μηνάς κατάφερε, με τηλέγραφο να καλέσει ένα βαρκάκι από τη Σύρο, σωστό καρυδότσουφλο, με μηχανή. Πήρε μαζί του το Κ. Καραγιώργη και την Μαρία Αγριγιαννάκη, σώζοντας τους από τους Γερμανούς. Έφτασαν Σύρο και φρόντισε να εγκατασταθεί το ζευγάρι σ’ ένα φιλικό σπίτι, όπου έμειναν όσο χρειάστηκε.

Σχόλια του Μπλούη Διακάκη για τους αδελφούς Ρεθύμνη.

Ο πολύ αγαπητός τους φίλος Μ. Διακάκης (για τον Μηνά Διακάκη) είχε πει: Ο καπετάν Μηνάς ήταν ο ωραιότερος τύπος στο Ελληνικό Σίτι του Λονδίνου. Ήταν τύπος λαϊκός τελείως διαφορετικός από τους άλλους Έλληνες εφοπλιστές. Τρελαινόταν για μπουζούκι, ζεϊμπέκικο και για τη ρετσίνα.

Στη Σύρο, που ήταν το καλοκαίρι, δεν άφηνε κουτούκι για κουτούκι παρέα με ναυτικούς, βαρκάρηδες, οργανοπαίκτες. Δεν ήταν καλός άνθρωπος, ήταν καλότατος και οι ευεργεσίες που έκανε εδώ κι εκεί δεν μετριούνται. Κόσμο και κοσμάκι έβαλε στα νοσοκομεία και στο Λονδίνο και στην Ελλάδα να γίνου καλά, βοηθούσε φτωχές οικογένειες και ορφανά, αλλά πάντοτε έβαζε έναν όρο: Να μην το λένε πουθενά. Δεν ήθελε τη διαφήμιση που είχε σχέση με τη φιλανθρωπία. Ήταν πολύ αγαπητοί και οι δύο αδελφοί. Όταν ο Μηνάς ερχόταν στη Σύρο, γινόταν σεισμός. Τα ταβερνάκια γέμιζαν από απλούς ανθρώπους και διασκέδαζαν μαζί του. Τα χρόνια της κατοχής έδινε χρήματα στις οικογένειες των ναυτικών που είχαν ξεμείνει από τη δουλειά τους…».

Η Σύρος και η Κάσος ευγνωμονούν…

Η φροντίδα και η προσφορά των αδελφών Ρεθύμνη στην κοινωνία της Σύρου ήταν και είναι μεγάλη! Φιλανθρωπικά Ιδρύματα, εκπαιδευτήρια, Ιεροί Ναοί, Σχολές Μηχανικών και Εμποροπλοιάρχων, αλλά και οικογένειες που είχαν ανάγκες, έχουν ευεργετηθεί και δεν ξεχνούν.

Οι μεγαλόψυχοι αδελφοί Ρεθύμνη επισφράγισαν την μακροχρόνια προσφορά τους με την Ίδρυση του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ ΚΑΣΙΩΝ» στο οποίο διέθεσαν όλο τους τον πλούτο που δημιούργησαν με την εργατικότητα και την τόλμη τους. Το ίδρυμα επροίκισαν με είκοσι εκατομμύρια δολάρια, για να είναι αρωγό στην υγεία των συνανθρώπων μας. Θεώρησαν ότι είναι το μεγαλύτερο δώρο που θα μπορούσαν να προσφέρουν στους Κασιώτες και στους Συριανούς. Σκοπός του Ιδρύματος είναι η παροχή ιατρο – φαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Παράλληλα φρόντισαν για τη χορήγηση υποτροφιών στις ανώτατες σχολές και χρηματικών βραβείων σε αριστεύοντες αποφοίτους των Λυκείων Κάσου και Σύρου, που είναι παιδιά ναυτικών, ακόμη και χορήγηση οικονομικής ενισχύσεως σε παιδιά ναυτικών που οι γονείς τους χάθηκαν στη θάλασσα.

Τιμητικές διακρίσεις.

Η Σύρος τιμώντας και ευγνωμονώντας τους σπουδαίους ευεργέτες, απέμεινε εις τους αδελφούς Ρεθύμνη το ανώτατο παράσημο, τον Χρυσό Σταυρό του Β. Τάγματος Γεωργίου του Α’ επί Δημαρχίας του Σταύρου Βαφία. Παρόντες ήσαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και χωρίς παρουσία του συριανού λαού. Ήταν επιθυμία τους. Η «ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ» βραβεύεσαι μετά θάνατον τους αδελφούς Ρεθύμνη: «Σύμφωνα με πρόταση της Τάξεως των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών και απόφαση της Ολομέλειας απονέμεται: Βραβείο μετά θανάτου, στους αδελφούς Νικολάου και Μηνά Ρεθύμνη για τις μεγάλες χρηματικές χορηγίες τους για την Ίδρυση και συντήρηση κοινοφελών Ιδρυμάτων στη Σύρο και την Κάσο. Οι αναφερθέντες αδελφοί ακολούθησαν το ναυτικό επάγγελμα, για να εξελιχθούν σε πλοιάρχους και εφοπλιστές. Από το 1920 ως το 1970 στη Σύρο ανήγειραν Ιερούς Ναούς, συντήρησαν φιλανθρωπικά και ευαγή ιδρύματα, ίδρυσαν Σχολές Πλοιάρχων και Μηχανικών, αγόρασαν και εξόπλισαν τα Ναυπηγεία και το Νεώριο της Σύρου. Το μέγα έργο τους επισφραγίστηκε με το κληροδότημα. «Η Αδελφότης Κασίων» το οποίον επροίκισαν με εκατομμύρια δολάρια, για να είναι αρωγό στην υγεία των συνανθρώπων μας»

Αθήνα 30 Δεκεμβρίου 1958

Ο Γενικός Γραμματεύς

Μενέλαος Παλάντιος

«Ο Σύνδεσμος Συριανών πρότεινε και επέτυχε την μεταθανάτια βράβευση των αδελφών Ρεθύμνη από την Ακαδημία Αθηνών»

Το Ίδρυμα «Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ ΚΑΣΙΩΝ» απεφάσισε τη φιλοτέχνηση των προτομών των Ιδρυτών του Ιδρύματος, αειμνήστων αδελφών Ρεθύμνη και την τοποθέτησή τους εις τας νήσους Κάσου και Σύρου…» 27 Οκτωβρίου 1986.

«Πλήθος κόσμου κατέκλυσε τους γύρω από το κηπάριο του Αγίου Νικολάου δρόμους, την Κυριακή το πρωί 13 Μαΐου 1990, προκειμένου να παραστεί μάρτυρας της πιο μεγάλης μεταθανάτιας – τιμής προς τους αδελφούς Ρεθύμνη, με τα αποκαλυπτήρια των προτομών τους, οι οποίες φιλοτεχνήθηκαν με μέριμνα και δαπάνες του Ιδρύματος «Η Αδελφότης Κασίων». Γλύπτης ήταν ο Ιωάννης Αντωνιάδης. Ήταν μια ιδιαίτερη μέρα για τους Συριανούς που υποδέχθηκαν και πάλι κοντά τους τα δύο αδέλφια και τίμησαν τη μνήμη τους, αναγνωρίζοντας τις ευεγερσίες τους, αφού σώζουν ζωές συνανθρώπων μας, συνεχίζοντας το έργο τους και μετά το θάνατό τους.

Υ.Γ Ευχαριστώ θερμά την Άννα Βαφία για όσα στοιχεία μου παρεχώρησε για τους αείμνηστους αδελφούς Ρεθύμνη.

Την ευχαριστώ ακόμη για την φροντίδα της όταν χρειάστηκα τη βοήθεια του Ιδρύματος για την υγεία μου.

Συντάκτης: Μαίρη Ρώτα

Πηγή:Koinignomi.gr

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. “Οι μεγαλόψυχοι αδελφοί Ρεθύμνη επισφράγισαν την μακροχρόνια προσφορά τους με την Ίδρυση του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ ΚΑΣΙΩΝ» στο οποίο διέθεσαν όλο τους τον πλούτο που δημιούργησαν με την εργατικότητα και την τόλμη τους. Το ίδρυμα επροίκισαν με είκοσι εκατομμύρια δολάρια, για να είναι αρωγό στην υγεία των συνανθρώπων μας. Θεώρησαν ότι είναι το μεγαλύτερο δώρο που θα μπορούσαν να προσφέρουν στους Κασιώτες και στους Συριανούς. Σκοπός του Ιδρύματος είναι η παροχή ιατρο – φαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Παράλληλα φρόντισαν για τη χορήγηση υποτροφιών στις ανώτατες σχολές και χρηματικών βραβείων σε αριστεύοντες αποφοίτους των Λυκείων Κάσου και Σύρου, που είναι παιδιά ναυτικών, ακόμη και χορήγηση οικονομικής ενισχύσεως σε παιδιά ναυτικών που οι γονείς τους χάθηκαν στη θάλασσα”.

    Τιμητικές διακρίσεις.

    Η Σύρος τιμώντας και ευγνωμονώντας τους σπουδαίους ευεργέτες, απέμεινε

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.