Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023
No menu items!
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΕμείς είμαστε η αλλαγή που θέλουμε

Εμείς είμαστε η αλλαγή που θέλουμε

Το πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών, σε όλες τις μορφές της, αποτελεί δημόσια υπόθεση.

Είμαστε στο πλευρό όλων των γυναικών που έχουν υποστεί σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική ή λεκτική βία, όποτε αποφασίσουν να μιλήσουν και οφείλουν να ξέρουν ότι υπάρχει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που τις προστατεύει.

Καταρχάς, μπορούν να αποταθούν στο Δίκτυο Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων:

να απευθυνθούν στην δωρεάν τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 και να μιλήσουν με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Οι ειδικοί της γραμμής, τηρώντας το απόρρητο της συμβουλευτικής, είναι στη διάθεσή τους 24 ώρες την ημέρα για να βοηθήσουν τις γυναίκες να καταγγείλουν το σε βάρος τους περιστατικό.
να ζητήσουν βοήθεια στα 42 ανά την Ελλάδα συμβουλευτικά κέντρα.
να φιλοξενηθούν εκείνες και τα παιδιά τους μέχρι να σταθούν στα πόδια τους σ’ έναν από τους 20 Ξενώνες. Το Δίκτυο Δομών είναι ένα από τα πλέον ολοκληρωμένα  δίκτυα υποστήριξης γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας στην Ευρώπη με άρτια, αδιάκοπη και αποτελεσματική λειτουργία και κατά διάρκεια των lockdown και παραμένει πάντα στις επάλξεις  για να βοηθήσει, να στηρίξει και να ενδυναμώσει κάθε γυναίκα που έχει ανάγκη.
Αν κάποιο περιστατικό βίας ή σεξουαλικής παρενόχλησης λάβει τώρα χώρα, στο χώρο της εργασίας, οι εργαζόμενοι που το υφίστανται μπορούν να το καταγγείλουν στο ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) και να προσφύγουν στις αρμόδιες διοικητικές αρχές και τα δικαστήρια.

Στα άμεσα επόμενα βήματα της Πολιτείας, ωστόσο, με στόχο την προστασία όλων των προσώπων στον χώρο της εργασίας, ανεξαρτήτως εργασιακού καθεστώτος και την στήριξη των εργαζόμενων που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής βίας, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα καταθέσει προς κύρωση στη Βουλή τη Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας.
Η κύρωση αυτής της Σύμβασης αποτελεί το πρώτο διεθνές μέσο που δεσμεύει κράτη- μέλη και εταιρείες για λήψη προληπτικών και διορθωτικών μέτρων για την προστασία όλων των προσώπων στο χώρο της εργασίας, καθορίζει τα παγκόσμια πρότυπα για την παρενόχληση και τη βία που σχετίζονται με την εργασία και αναγνωρίζει ότι η βία και η παρενόχληση στην εργασία αποτελούν παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και απειλή για τις ίσες ευκαιρίες.

Θα ήθελα, σ’ αυτό το σημείο να αναφερθώ σε κάτι που δείχνει ότι η έμπρακτη και ουσιαστική ενίσχυση που προσφέρουμε ως Πολιτεία στις γυναίκες είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Μιλώ για τις δράσεις της Ελλάδας υπέρ της ενδυνάμωσης των γυναικών που συμπεριλαμβάνονται, ανάμεσα σε 53 Κράτη-Μέλη, στις καλές πρακτικές της επίσημης έκθεσης του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών ενόψει της 65ης Συνόδου της Επιτροπής του ΟΗΕ για το Καθεστώς των Γυναικών.
Έγινε μνεία στη χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού με αποδοχές στις εργαζόμενες, στις δράσεις προστασίας των γυναικών από τη βία και την σχετική εκστρατεία ενημέρωσης για την προστασία των γυναικών από τη βία κατά την περίοδο της καραντίνας, την υποστήριξη των μεταναστριών σε πολλές γλώσσες το ίδιο διάστημα και τη νομοθεσία για τη διασφάλιση της εκπροσώπησης των δύο φύλων στο Διοικητικό Συμβούλιο των εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. 
   
Τα πράγματα δεν αλλάζουν από μόνα τους. Η Πολιτεία και η Κοινωνία φέρνουν την αλλαγή. Με οριζόντιες πολιτικές και κάθετες συμπεριφορές.

*Η Μαρία Συρεγγέλα είναι υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια


Πηγή: iefimerida.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Advertisingspot_img

Δημοφιλη αρθρα