Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023
No menu items!
ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣυνεπιμέλεια: Καταψήφισαν Μαριέττα Γιαννάκου και Όλγα Κεφαλογιάννη

Συνεπιμέλεια: Καταψήφισαν Μαριέττα Γιαννάκου και Όλγα Κεφαλογιάννη

Με δύο αναμενόμενες απώλειες για την κυβερνητική πλειοψηφία η ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την συνεπιμέλεια.

Μαριέττα Γιαννάκου και Όλγα Κεφαλογιάνη επέμειναν στην έντονη διαφωνία τους με το νομοσχέδιο και στην ονομαστική ψηφοφορία καταψήφισαν τα άρθρα 7 και 13 που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι υπόλοιποι βουλευτές της πλειοψηφίας που είχαν εκφράσει κατά την διήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια ενστάσεις και επιφυλάξεις για σημεία του νομοσχεδίου τελικά ψήφισαν τις δύο διατάξεις.

Τι λέει η ΝΔ

Κύκλοι της ΝΔ, για τις δύο καταψηφίσεις του νομοσχεδίου ανέφεραν ότι αυτές δεν δημιουργούν εσωκομματικό θέμα και είναι σεβαστές οι διαφορετικές απόψεις. «Η ΝΔ άλλωστε έχει αποδείξει και στο παρελθόν σε άλλα νομοσχέδια πως είναι ένα μεγάλο και ανοικτό δημοκρατικό κόμμα», ανέφεραν, 

Όπως εξηγούν, όταν μιλάμε για τόσο ευαίσθητα κοινωνικά θέματα δεν υπάρχει θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Όσον αφορά τις ενστάσεις που διατύπωσαν δημόσια Μαριέτα Γιαννάκου και Όλγα Κεφαλογιάννη στην κυβέρνηση θεωρούν υγιή την έκφραση απόψεων, «απαραίτητη στη δημοκρατική λειτουργία», και συνήθη διαδικασία την κατάθεση τροπολογιών από την πλευρά των βουλευτών.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές, αφήνουν ένα παράθυρο ανοιχτό να υιοθετηθούν κάποια σημεία των τροπολογιών, σε μία προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή και να μην καταγραφούν 1 ή 2 «γαλάζια» “όχι” στην ψηφοφορία στην Ολομέλεια…

Γιαννάκου μαινόμενη κατά Τσιάρα

Η Μαριέττα Γιαννάκου «εξερράγη» κατά του υπουργού Δικαιοσύνης, με αφορμή μια πρόσφατη συνέντευξη του, στην οποία μεμφόταν τη στάση της ιδίας και της Όλγας Κεφαλογιάννη, στο νομοσχέδιο του. «Φτάσατε στο σημείο να πείτε ότι οι προτάσεις μας προέρχονται από προσωπικά βιώματα. Οι προτάσεις μας κύριε υπουργέ προέρχονται από την κοινή λογική. Ως παλαιό μέλος της ΝΔ έχω εκπλαγεί διότι μέσα στο ναό της Δημοκρατίας αμφισβητήσατε το δικαίωμα των βουλευτών να καταθέτουν την άποψή τους» δήλωσε η πρώην υπουργός της Ν.Δ..

Μ. Γιαννάκου: «Το νομοσχέδιο υπαινίσσεται μειωμένη διατροφή»

«Δεν μπορώ να ψηφίσω το νομοσχέδιο εάν δεν διαγραφεί η λέξη «εξίσου» από την διάταξη που ορίζει πως γονική μέριμνα ασκείται από κοινού και εξίσου, όπως επίσης και αν δεν αλλάξει η υποχρεωτικότητα στον χρόνο (1/3) που μπορεί να περνά το παιδί με τον γονιό με τον οποίο δεν διαμένει» η θέση της κ. Γιαννάκου.

«Το νομοσχέδιο εστιάζει στο συμφέρον των γονέων και όχι στα δικαιώματα των παιδιών.. . Την καθημερινότητα πρέπει να την διαχειρίζεται όποιος έχει την επιμέλεια. Το “εξίσου” υπαινίσσεται χρονική διάρκεια και μειωμένη διατροφή» επέμεινε η πρώην υπουργός, στη νέα της παρέμβαση στη Βουλή. 

Ο. Κεφαλογιάννη: «Διχάζει αντί να ενώνει»

Για νομικές αστοχίες, ανέφικτες προβλέψεις που θα οδηγήσουν σε αδιέξοδα και δικαστικές προσφυγές, μίλησε από την πλευρά της η Όλγα Κεφαλογιάννη, επιμένοντας ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης έχει γονεοκεντρικό και όχι παιδοκεντρικό χαρακτήρα.

«Προσωπικά, στο παρελθόν έχω υποστηρίξει κατά συνείδηση, σοβαρές κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, όπως ήταν το Σύμφωνο Συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια. Που στόχευαν πραγματικά, στην προάσπιση ατομικών δικαιωμάτων. Όχι όμως από προσωπικά βιώματα κύριε υπουργέ… Να μην μιλάμε ποτέ προσωπικά, μόνο πολιτικά». σημείωσε η βουλευτής της Ν.Δ., τονίζοντας ότι οι τροπολογίες που καταθέσαν από κοινού με την κ. Γιαννάκου, «αποσκοπούν στη διόρθωση μιας λογικής που εσφαλμένα αποτυπώθηκε στο νομοσχέδιο».

«Το νομοσχέδιο αντί να ενώνει, διχάζει… Διατάξεις έχουν γραφτεί σαν να απευθύνονται στον ένα γονέα, αυτόν που δεν ζει μαζί με το παιδί» επέμεινε.

Και φυσικά δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι και οι δύο βουλευτίνες της Ν.Δ. προέρχονται από το «καραμανλικό στρατόπεδο».

Το νομοσχέδιο επί της Αρχής ψηφίσθηκε από τη ΝΔ, καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25 ενώ το ΚΚΕ ψήφισε “παρών”.

Τα άρθρα 7 και 13 ψηφίσθηκε από 156 βουλευτές της ΝΔ και καταψηφίστηκαν 20.

Από την ονομαστική ψηφοφορία απείχε ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθώντας την απόφασή του να μην συμμετέχει σε ονομαστικές ψηφοφορίες όσο επιτρέπεται σε αυτές και η επιστολική ψήφος. Το ΚΙΝΑΛ απείχε καταγγέλλοντας τον ΣΥΡΙΖΑ για παρωδία της κοινοβουλευτικής λειτουργίας αφού έθεσε ονομαστική ψηφοφορία στην οποία δεν μετείχε. Επίσης και το ΚΚΕ ενώ καταψηφίζει τις δύο διατάξεις, απείχε από την ονομαστική ψηφοφορία καταγγέλλοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με τέτοιες ενέργειες στρώνει βούτυρο στο ψωμί της ΝΔ.

Φωτογραφίες αρχείου: Intime.

Πηγή:https://www.newsit.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Advertisingspot_img

Δημοφιλη αρθρα