Δείτε από ψηλά την «αριστοκράτισσα του Αιγαίου». Πώς η αραιοκατοικημένη Σύρος των 2 χιλιάδων κατοίκων, γιγαντώθηκε και έγινε πρωτεύουσα των Κυκλάδων (drone)…

695
https://www.mixanitouxronou.gr/

Την αποκαλούν «η αριστοκράτισσα του Αιγαίου». Η Σύρος δεν είναι τυχαία το διοικητικό κέντρο του δημοφιλέστερου νησιωτικού συμπλέγματος της χώρας.

Η Σύρος διαφέρει από τα γειτονικά κυκλαδίτικα νησιά και ο επισκέπτης το αντιλαμβάνεται από την πρώτη στιγμή που πατά το πόδι του στη στεριά. Η αύρα του νησιού είναι διαφορετική.

Η αρχιτεκτονική των σπιτιών και των κτιρίων είναι ένα κράμα ιταλικών, νησιωτικών και μικρασιάτικων επιρροών.

Στην πρωτεύουσα, την Ερμούπολη, περί τις αρχές του 19ου αιώνα, μεγαλούργησαν σπουδαίοι αρχιτέκτονες από τη Δύση, δίνοντάς της έναν νεοκλασικό χαρακτήρα.

Την ίδια περίοδο, Έλληνες πρόσφυγες από τη Χίο, τη Σμύρνη και το Αϊβαλί θέλησαν επίσης να φέρουν ένα κομμάτι της πατρίδας τους στον νέο τους τόπο.

Η αρχιτεκτονική της Σύρου είναι ένα κράμα ευρωπαϊκών, νησιώτικων και μικρασιατικών επιρροών…

Αλματώδης άνθιση

Το 1750, επί Τουρκοκρατίας, ο πληθυσμός του νησιού δεν ξεπερνούσε τις 2.000. Έναν αιώνα αργότερα, μόνο η Ερμούπολη μετρούσε 20.000 μόνιμους κατοίκους. Η ραγδαία ανάπτυξη της Σύρου υπήρξε αποτέλεσμα πολλών παραγόντων και συγκυριών.

Αρχικά, ο Σουλτάνος είχε παραχωρήσει στους Συριανούς μία σειρά προνομίων, όπως χαμηλότερη φορολογία, απαγόρευση της εγκατάστασης γενιτσάρων και θρησκευτική ελευθερία. Αυτό ενθάρρυνε πολλούς εύπορους εμπόρους να μετοικήσουν στο νησί.

Αφετέρου, το λιμάνι της Σύρου ξεχώριζε από τα γειτονικά, καθώς το σημείο στο οποίο βρισκόταν ήταν μορφολογικά εξαιρετικά ευνοϊκό. Προστατευόταν από τους δυνατούς ανέμους και ήταν μεγάλο.

Η Σύρος φημίζεται για τα καταγάλανα νερά της

Όταν λοιπόν σταδιακά άρχισε να πατάσσεται το βασικό πρόβλημα, η πειρατεία, η Σύρος, όπως ήταν αναμενόμενο, γνώρισε αλματώδη άνθιση.

Τα πρώτα μετεπαναστατικά χρόνια, η Ερμούπολη εξελίχθηκε στο μεγαλύτερο βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο της ελεύθερης Ελλάδας.

Διαβάστε αναλυτικά την ιστορία της Κυκλαδίτικης πρωτεύουσας: 

Πήρε το όνομά της με ψηφοφορία το 1823. Εκεί βρήκαν καταφύγιο τα πρώτα θύματα των σφαγών από τους Τούρκους…

Η Ερμούπολη, είναι ο μεγαλύτερος οικισμός της Σύρου και έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Βρίσκεται στη ανατολική πλευρά του νησιού και είναι γνωστή και για το ναυπηγείο της και τον σημαντικό λιμένα της, ενώ παλιότερα υπήρξε βιομηχανικό, ναυτιλιακό και πολιτιστικό κέντρο της Ελλάδας.

Πήρε το όνομά της σε συμβούλιο που έγινε το 1823 από τους πρώτους οικιστές της πόλης έξω από τη μητρόπολη (Μεταμόρφωση) και ονομάστηκε Ερμούπολη προς τιμή του αρχαίου θεού του εμπορίου Ερμή….

Άρχισε να κατοικείται από τους πρόσφυγες που ήρθαν σταδιακά στο νησί από τη Μικρά Ασία, τη Χίο, την Κάσο, τα Ψαρά και την Κρήτη από το 1822. Οι πρώτοι πρόσφυγες ήταν θύματα των σφαγών που είχε εξαπολύσει ο τουρκικός στόλος σε αυτές τις περιοχές το 1822. Αρχικά περί τους 30.000 πρόσφυγες είχαν εγκατασταθεί στην Τήνο, λόγω όμως της πανούκλας που είχε ενσκήψει μεταφέρθηκαν στην Σύρο σε καλύβες ή στην Άνω Σύρο….

Τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για μετεγκατάστασή τους σε άλλα μέρη δεν πραγματοποιήθηκαν και τελικά παρέμειναν στη Σύρο. Η ύπαρξη καθολικών στη Σύρο είχε θέσει το νησί υπό την προστασία των δυτικών μεγάλων δυνάμεων της εποχής. Έτσι οι πρόσφυγες αναζήτησαν στο νησί της Σύρου κυρίως ασφάλεια. Από τις εσωτερικές αυτές μεταναστεύσεις, εξάλλου, έχουν πάρει το όνομά τους κάποιες συνοικίες της Ερμούπολης, όπως το «Βροντάδο»….

Το 1823 οι πρόσφυγες έκτισαν τον ιερό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στην κορυφή του λόφου γύρω από τον οποίο έχει χτιστεί η Ερμούπολη. Αερολήψη UpStories

Σήμερα αποτελεί την Μητρόπολη των Ορθοδόξων κατοίκων της Σύρου. Το 1828, μετά από απογραφή, ο πληθυσμός της πόλης αριθμούσε 13.805 κατοίκους. Το 1833, 11 χρόνια από τη στιγμή που έφτασαν οι πρώτοι πρόσφυγες στο νησί έκτισαν το πρώτο δημόσιο Γυμνάσιο της ελεύθερης Ελλάδας με γυμνασιάρχη το Νεόφυτο Βάμβα.

Από το γυμνάσιο της Σύρου αποφοίτησε αρκετά χρόνια μετά ο Ελευθέριος Βενιζέλος….

Την ίδια εποχή ιδρύθηκε το πρώτο εργοστάσιο βυρσοδεψίας στην Σύρο και χτίστηκε το λιμάνι της πόλης. Τα πρώτα χρόνια του ελληνικού κράτους τα περισσότερα από τα ξένα πλοία έπιαναν μόνο Σύρο απ’ όπου γινόταν το διαμετακομιστικό εμπόριο με την υπόλοιπη Ελλάδα, τη Ρωσία και την Ανατολή. Η συμμετοχή της καθολικής κοινότητας στην αστική ανάπτυξη ήταν πολύ περιορισμένη: το 1879 εκπροσωπούσε το 1,7% του πληθυσμού, το 1907 το 3,1%, το 1928 το 6,4%, ενώ το 1961 είχε το 7,3%.

Μεταξύ 1840 και 1880 η Ερμούπολη αναπτυσσόταν ραγδαία

Το 1856 αναφέρεται ως η δεύτερη πόλη μετά την Αθήνα σε πληθυσμό. Το 1844 η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ίδρυσε το πρώτο υποκατάστημά της στην Ερμούπολη. Το 1848 άρχισε να χτίζεται η αριστοκρατική συνοικία της Σύρου, τα Βαπόρια και ναός του Αγίου Νικολάου. Το 1864 εγκαινιάστηκε το θέατρο «Απόλλων». Είναι έργο του Ιταλού αρχιτέκτονα Πιέτρο Σαμπό. Το επιβλητικό δημαρχείο της πόλης κτίστηκε από τον Ερνστ Τσίλλερ το 1876-1891. Το Φεβρουάριο του 1879 δημιουργήθηκε στην Ερμούπολη το πρώτο, στην Ελλάδα εργατικό Σωματείο. Το 1880, με απόφαση του δήμου Ερμούπολης, στήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα μνημείο στον άγνωστο στρατιώτη του αγώνα του 1821.

Το επιβλητικό δημαρχείο της πόλης κτίστηκε από τον Ερνστ Τσίλλερ το 1876-1891. Αερολήψη UpStories

Η Ερμούπολη άρχισε να παρακμάζει μετά το 1880 με την άνοδο του λιμανιού του Πειραιά, οπότε και ο κύριος όγκος του εμπορίου άρχισε να διεξάγεται από εκεί. Από τα μέσα του 19ου αιώνα στην ακτή της Ερμούπολης δημιουργείται μία μεγάλη βιομηχανική ζώνη με ναυπηγείο, βυρσοδεψεία, κλωστήρια, ατμόμυλους κ.α. Το 1928 γνώρισε μιαν εφήμερη αναλαμπή όταν εγκαταστάθηκαν σε αυτήν 3.032 πρόσφυγες από την Μικρά Ασία. Έκτοτε γνωρίζει μία σταδιακή πληθυσμιακή πτώση: 1928-1949: 11,6%. 1940-1951: 10,3%,1951-1961: 15,1%. Τα αίτια της πτώσης αυτής οφείλονται στην πτώση των εμπορευματικών επιχειρήσεων, στον τερματισμό της ιστιοφόρου ναυσιπλοΐας, στη διακοπή των εμπορικών σχέσεων με Μαύρη Θάλασσα και Μικρά Ασία και στην ηπειρωτική Ελλάδα που γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη.

Παρακολουθήστε την εντυπωσιακή πτήση drone, του συνεργάτη μας UpStories από το προσωπικό του κανάλι στο YouTube, πάνω από την Ερμούπολη της Σύρου: …

Μία πολύμορφη αριστοκράτισσα

Σε απόσταση 3,5 ωρών με το πλοίο από την Αθήνα -ή μόλις 2 με το ταχύπλοο- η Σύρος αποτελεί έναν από τους πιο όμορφους θερινούς προορισμούς. Η πολύχρωμη και πολύμορφη αρχιτεκτονική, οι πανέμορφες παραλίες, τα γραφικά σοκάκια και τα ιστορικά αξιοθέατα, δικαίως την έχουν κατατάξει και στους πιο δημοφιλείς.

Τα γραφικά σοκάκια της Άνω Σύρου οφείλουν τη δημιουργία τους στους πειρατές. Οι κάτοικοι γλύτωσαν από τις επιδρομές και ο Βαμβακάρης, που έζησε εκεί, έγραψε τη Φραγκοσυριανή…

Η Άνω Σύρος είναι ο πρώτος οικισμός του νησιού, ο οποίος άρχισε να δημιουργείται τον 8ο αιώνα μ.Χ στον έναν από τους δύο φυσικούς λόφους που βρίσκονται πάνω από το λιμάνι της σημερινής Ερμούπολης.

Οι κάτοικοι προτίμησαν την περιοχή καθώς, λόγω της θέσης της, ήταν ένα φυσικό φρούριο που τους παρείχε ασφάλεια σε ενδεχόμενη επιδρομή.

Τα σπίτια, ακόμα και σήμερα, είναι χτισμένα τα ένα ακουμπισμένο στο άλλο και σε επίπεδα, ώστε οι εξωτερικοί τοίχοι αυτών που βρίσκονται κάτω- κάτω, να αποτελούν οχύρωση για ολόκληρο τον οικισμό.

Την περίοδο που η πειρατεία βρισκόταν σε έξαρση, οι κάτοικοι έκλεισαν τις φυσικές εισόδους (Πορτάρα, Επάνω και Κάτω Τέρμα, Σα μπαστιάς, Σκαλάκια) με ξύλινες πόρτες για να προστατευτούν. Ο πρώτος οργανωμένος οικισμός δημιουργήθηκε στις αρχές του 1200 από τους Βενετούς.

Ο «Σαν Τζόρτζης»

Οι ντόπιοι, που ήδη κατοικούσαν στην περιοχή, ασπάστηκαν τον καθολικισμό, αλλά διατήρησαν την ελληνική γλώσσα.

Γι’ αυτό η παρουσία καθολικών χριστιανών στο νησί είναι έντονη μέχρι τις ημέρες μας. Κατά τον μεσαίωνα χτίστηκε στην κορυφή του λόφου η καθολική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, που σήμερα, εκτός από θρησκευτικό σύμβολο, αποτελεί αξιοθέατο για τους τουρίστες και για τη μοναδική θέα που προσφέρει.

Λόγω της ύπαρξης της εκκλησίας στην κορυφή του, ο λόφος ονομάζεται από τους Συριανούς «Σαν Τζόρτζης».

Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της Άνω Σύρου, την καθιστά ελκυστική στους επισκέπτες, οι οποίοι απολαμβάνουν βόλτες στα γραφικά στενά της.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που συχνά χάνουν τον δρόμο, αλλά όταν περιπλανιέσαι σε ένα τόσο όμορφο μέρος, δεν έχει και πολλή σημασία.

Η Άνω Σύρος είναι επίσης γνωστή ως η συνοικία του Μάρκου Βαμβακάρη, μιας και εκεί έζησε, αλλά και τραγούδησε ο μεγάλος ρεμπέτης. Στις μέρες μας, στην περιοχή στεγάζεται το ομώνυμο μουσείο το οποίο εκθέτει προσωπικά αντικείμενα, έπιπλα, ρούχα και φωτογραφίες του Βαμβακάρη….

Ένα ενδεικτικό στοιχείο της συριανής ποικιλομορφίας, είναι η κεντρική πλατεία. Χτισμένη στην καρδιά της πρωτεύουσας τον 19ο αιώνα, αποτελεί σημείο αναφοράς τόσο για τους τουρίστες όσο και για τους ντόπιους.

Από την Επανάσταση μέχρι σήμερα, έχει αλλάξει τρία ονόματα!

Πρώτα ονομάστηκε πλατεία Όθωνος, προς τιμήν του νεαρού βασιλιά. Μετά την ανατροπή του, μετονομάστηκε σε πλατεία Λεωτσάκου. Ο Νικόλαος Λεωτσάκος είχε πρωτοστατήσει στην Κυθναϊκή εξέγερση εναντίον του Όθωνα, θυσιάζοντας μάλιστα τη ζωή του.

Μία 25ετία αργότερα, η πλατεία άλλαξε και πάλι ονομασία για να της δοθεί αυτή που διατηρεί ως τις μέρες μας. Η μεγάλη κεντρική πλατεία μπροστά από το εντυπωσιακό δημαρχείο είναι πια γνωστή ως «Πλατεία Μιαούλη», προς τιμήν του Υδραίου αγωνιστή.

Η πλατεία Μιαούλη με τον αδριάντα του αγωνιστή.

Μία επιπλέον ιδιαιτερότητα του κυκλαδίτικου νησιού είναι ότι αποτελεί το γνωστότερο κέντρο της Καθολικής Εκκλησίας στη χώρα. Η καθολική κοινότητα της Σύρου είναι μεγάλη. Ναοί, μοναστήρια και ξωκλήσια είναι διάσπαρτα σε κάθε γωνιά του νησιού. Μάλιστα, τα τρία τέταρτα του καθολικού κλήρου και των μοναχών στην Ελλάδα προέρχονται από τη Σύρο.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι το διασημότερο τουριστικό θέρετρο του νησιού απέχει 9 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσά του. Ο Γαλησσάς φημίζεται για την απέραντη αμμουδιά και τα καταγάλανα νερά του.

Για τους πιο τολμηρούς, είναι το ιδανικό μέρος για διεξαγωγή θαλάσσιων σπορ. Για τους περιηγητές, η θέα από το εκκλησάκι της Αγίας Πάκου θα τους μαγέψει. Πάνω στο λόφο υπάρχουν ακόμα και ερείπια ενός μεσαιωνικού φρουρίου.

Τέλος, όσοι αναζητούν απλώς την ομορφιά και τη χαλάρωση, τα μαγαζιά του Γαλησσά προσφέρουν αυθεντικές κυκλαδίτικες γεύσεις και το βράδυ, έντονη νυχτερινή ζωή.

Δείτε από ψηλά την Σύρο, όπως την κατέγραψε ο συνεργάτης μας, Μάκης Θεοδώρου:

Πηγή: http://www.mixanitouxronou.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.