Tο πατατάτο της Κυρά Ρήνης (πατάτες με κρέας)

517
https://www.gastronomos.gr/

Η ακρίτισσα του Αιγαίου,η κα Ρηνιώ Κατσοτούρχη-Θηραίου, μόνιμος και μοναδικός κάτοικος της Κινάρου, μας μαγείρεψε ένα μοναδικό κρέας με πατάτες στην κατσαρόλα.20′ προετοιμασία3 ώρες μαγείρεμαΣύνολο: 3 ώρες και 20 λεπτά

Μια απίθανη συνταγή από την Κυρά Ρήνη, την ακρίτισσα του Αιγαίου, μόνιμο και μοναδικό κάτοικο της Κινάρου. 

Υλικά

Μερίδες: 4 – 6

  •  1.300-1.400 γρ. αρνίσια σπάλα ή μπούτι, σε μεγάλα κομμάτια, με το κόκαλο
  •  1/2 κιλό ώριμες ντομάτες, κομμένες κονκασέ ή τριμμένες στον τρίφτη
  •  2 κουτ. γλυκού πελτές ντομάτας
  •  2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  •  2-3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  •  2-3 φύλλα δάφνης
  •  1/2 κουτ. σούπας κύμινο σε σκόνη
  •  1/2 κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη
  •  1 κιλό πατάτες, κομμένες σε μεγάλα κυδωνάτα κομμάτια
  •  100 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Σε μια κατσαρόλα φαρδιά και βαθιά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και, μόλις κάψει, ρίχνουμε και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν, αλλά να μην αλλάξουν χρώμα. Τοποθετούμε στην κατσαρόλα και τα κομμάτια του αρνιού, αλατισμένα, σε μονή στρώση. Τα αφήνουμε να ροδίσουν για τουλάχιστον 15 λεπτά. Γυρίζουμε τα κομμάτια από την άλλη μεριά και τα σοτάρουμε μέχρι και αυτή να ροδίσει όμορφα, για 10-15 λεπτά.
  2. Ρίχνουμε και το σκόρδο και το σοτάρουμε για 1 λεπτό, ίσα να σκορπίσει το άρωμά του. Προσθέτουμε τις ντομάτες και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τον πελτέ και λίγο βραστό νερό -ίσα να καλύπτει το κρέας-, δυναμώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε τη δάφνη, την κανέλα, το κύμινο και αλατοπιπερώνουμε.
  3. Αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει μία βράση, μετριάζουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Σιγομαγειρεύουμε για περίπου 2 ώρες, μέχρι η σάλτσα να μελώσει και το κρέας να μαλακώσει καλά. Προσθέτουμε επιπλέον βραστό νερό, αν χρειαστεί.
  4. Ρίχνουμε τις πατάτες στην κατσαρόλα με το κρέας. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να δέσουν οι γεύσεις. Έχουμε τον νου μας και προσθέτουμε ζεστό νερό μόνο όταν δούμε ότι χρειάζεται. Θέλουμε οι πατάτες να μαγειρευτούν με τα ζουμιά του φαγητού.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 185.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.