Δ. Ματθαίος: Σιγά-σιγά, ο καρκίνος πρόκειται να γίνει μία χρόνια νόσος

68
https://www.rodiaki.gr/

Στις τρεισήμισι χιλιάδες αναμένεται να φθάσουν οι συνεδρίες χημειοθεραπείας μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους στο Ογκολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου (ΓΝΡ) το οποίο πλέον είναι σε θέση να προσφέρει τις πιο καινούργιες υπηρεσίες και έτσι ασθενείς από όλα τα Δωδεκάνησα δεν χρειάζεται να πηγαίνουν σε άλλα Κέντρα της χώρας ή του εξωτερικού, με τον επιστημονικό υπεύθυνο του Τμήματος πάντως, κ. Δημήτρη Ματθαίο, να δηλώνει ότι η αναλογία των  καρκίνων στην περιοχή μας είναι περίπου όπως στην υπόλοιπη χώρα.

Σε μία παρουσίαση της λειτουργίας της ογκολογικής κλινικής του Νοσοκομείου μας, καταρχάς ο Διοικητής του, κ. Γρηγόρης Ρουμάνης,  είπε ότι είναι πάρα πολύ σημαντική και πάρα πολύ σπουδαία». Ενδεικτικό του πόσο σημαντική είναι η λειτουργία αυτής της κλινικής και του έργου που επιτελεί, είναι ότι την τρέχουσα χρονιά, το 2021, έχουν πάνω από 300 ασθενείς οι οποίοι έχουν ενταχθεί και εξυπηρετούνται από αυτή.

«Αυτό δείχνει, αφενός μεν, τις πολλές ανάγκες που έχουμε σαν περιοχή, δυστυχώς βέβαια. Από την άλλη, δείχνει το έργο που επιτελείται στην κλινική, την εμπιστοσύνη που έχει ο κόσμος, τη σημαντική δουλειά που γίνεται και την ανάγκη να μπορούμε να λειτουργήσουμε αυτή την κλινική και στην περίοδο της πανδημίας που υπήρχαν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, οι περιορισμοί στα υγειονομικά πρωτόκολλα κτλ.», είπε και συνεχάρη όλο το προσωπικό, και το ιατρικό και το νοσηλευτικό και το διοικητικό, που «προσπαθεί να δώσει τον καλύτερό του εαυτό, να εξυπηρετήσει τους ανθρώπους σε μία δύσκολη καμπή της ζωής τους, με τον καλύτερο τρόπο. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά, είναι απτά και γι’ αυτό και προχωράμε δυναμικά», τόνισε ακομη.

Όσον αφορά το ακτινοθεραπευτικό, σύμφωνα με τον ίδιο, προχωρούν οι διαδικασίες σε επίπεδο γραφειοκρατίας κυρίως για το κτηριακό. Σύντομα θα μιλήσουν και με την Περιφέρεια για το τι άλλο παραπάνω μπορούν να κάνουν για το συγκεκριμένο θέμα.

Ο Δ. Ματθαίος
Ο επιστημονικός υπεύθυνος του Ογκολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου μας, ξεκίνησε κάνοντας μία αναφορά  στο διεθνές διαδικτυακό συνέδριο που φιλοξενήσαμε την περασμένη εβδομάδα με θέμα «Καινοτομία στην ογκολογία», όπου διαπρεπείς και διακεκριμένοι επιστήμονες από πανεπιστήμια Αμερικής, Ευρώπης και Ελλάδας, συζήτησαν 

Όπως είπε, όλοι οι επιστήμονες που συγκεντρώθηκαν διαδικτυακά, συζήτησαν και ανέλυσαν τι καινούργιο υπάρχει στις θεραπείες των ασθενών τους, είτε αυτές αφορούν κλασικές θεραπείες, είτε ανοσοθεραπεία, στοχευμένες μοριακές, καινούργιες θεραπείες αλλά και όλες τις εξελίξεις που αφορούν στη ρομποτική χειρουργική, εξελίξεις που αφορούν στον τομέα της μοριακής βιολογίας μια και ζούμε μία περίοδο που νέα διαγωνιστικά και μοριακά τεστ αλλάζουν το τοπίο στη διαχείριση του καρκινοπαθούς.

Και στη συνέχεια, ο κ. Ματθαίος, έκανε την εξής ελπιδοφόρα δήλωση: «Σιγά-σιγά, ο καρκίνος θα γίνει μία χρόνια νόσος, όπως για παράδειγμα ο σακχαρώδης διαβήτης και ήδη όλες αυτές τις θεραπείες τις οποίες συζητήσαμε στο Συνέδριό μας τις εφαρμόζουμε στο Ογκολογικό μας Τμήμα με επιτυχία και καλύπτουμε πια όλους τους κατοίκους της Δωδεκανήσου που δεν αναγκάζονται να ταξιδέψουν σε Κέντρα των Αθηνών, του εξωτερικού ή άλλα κέντρα της Ελλάδος αλλά παραμένουν στον τόπο τους, δεν ταλαιπωρούνται και παίρνουν τις τελευταίες εξελίξεις σε θεραπεία».

Όσο για τη διαδικασία που ακολουθείται, όπως εξήγησε, οι καινούργιοι ασθενείς, οι οποίοι θα κριθούν ότι χρειάζονται επίσκεψη στο ογκολογικό και αντιμετώπιση, πάρα πολύ άμεσα, δηλαδή εντός εβδομάδας, έχουν έκτακτα ραντεβού και τους εξυπηρετούν.

Η επανάσταση στην ογκολογία-συνέχισε-και αυτό που βιώνουμε τώρα είναι ότι ζούμε στην εποχή της εξατομικευμένης  ιατρικής. Αυτό σημαίνει, απλώς, ότι η θεραπεία ράβεται σαν κοστούμι στα μέτρα του αρρώστου.

«Άρα, εξατομικεύουμε για κάθε άρρωστο, με βάση διάφορα τεστ που έχουμε στη διάθεσή μας, τη θεραπεία, η οποία είναι η πιο καλή, η πιο κατάλληλη και η πιο αποδοτική για κάθε άρρωστο. Άρα, λοιπόν, ανάλογα με τον άρρωστο που έχουμε μπροστά μας, τις εξετάσεις του, το στάδιό του, τη διάγνωσή του και τα μοριακά του τεστ, θα του δώσουμε μία μορφή στοχευμένης νοσηλείας.

Σημειώνεται ότι το Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου, είναι Μονάδα ημερήσιας Νοσηλείας, κάτι που σημαίνει ότι δουλεύουν από το πρωί μέχρι νωρίς το απόγευμα.Ο Δ. ΜατθαίοςΟ Δ. Ματθαίος

Ερωτηθείς σχετικά, στη συνέχεια, ο κ. Ματθαίος, είπε ότι τα ποσοστά επιβίωσης των ογκολογικών ασθενών στη Ρόδο στις αναλύσεις που κάνουν, είναι εφάμιλλα των κέντρων  της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Όπως είπε, μάλιστα, η επιβίωση των ογκολογικών ασθενών έχει αλλάξει δραματικά. Για παράδειγμα, πριν από πέντε με δέκα χρόνια, στο μεταστατικό μελάνωμα η επιβίωση δεν ξεπερνούσε τους έξι μήνες και αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν αρρώστους στη Ρόδου που έχουν περάσει τα τέσσερα και πέντε χρόνια ζωής. Και συμπλήρωσε:

«Άρα, λοιπόν, όλα αυτά τα όπλα που δίνει η επιστήμη στα χέρια μας, έτσι ώστε αφενός μεν να παρατείνουμε τη ζωή του καρκινοπαθούς, αφετέρου να δώσουμε ποιότητα ζωής, διότι αυτό είναι επίσης σημαντικό: ότι  με τις καινούργιες θεραπείες που εφαρμόζουμε έχει μειωθεί, αν θέλετε, η τοξικότητα και οι παρενέργειες όπως τις γνώριζε ο κόσμος παλιά. Άρα, λοιπόν, βλέπουμε ότι με τις καινούργιες θεραπείες προσθέτουμε και ποιότητα ζωής στον άρρωστο που αυτό  είναι βασικό ζητούμενο».

Όσο για το ποιες είναι πιο συχνές μορφές καρκίνου στην περιοχή μας, είπε ότι η αναλογία των  καρκίνων που αντιμετωπίζουν στη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα δεν διαφέρει σε σχέση με την αναλογία και τη συχνότητα των νεοπλασιών που συναντάμε στις άλλες περιοχές της χώρας.

Η αύξηση που έχουμε στον αριθμό των ασθενών που αντιμετωπίζουν στην Κλινική, σύμφωνα με τον υπεύθυνό της γιατρό, οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι πια οι ασθενείς  δεν ψάχνουν για θεραπείες να φύγουν στην Αθήνα και στ’ άλλα κέντρα αλλά μένουν στον τόπο τους, κατά συντριπτική πλειοψηφία. Και ανέφερε τα παρακάτω στοιχεία:

Πέρυσι, ξεπεράσαμε τις 3.200 χημειοθεραπείες κατ’ έτος, φέτος εκτιμούν με το κλείσιμο της χρονιάς, θα έχουμε περίπου στις 3.500 συνεδρίες χημειοθεραπείας ενώ εξυπηρετούν περίπου 4.500 επισκέψεις ασθενών, σε ετήσια βάση, στα εξωτερικά μας ιατρεία.

Οι νεοπλασίες αφορούν συνήθως ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και είναι λογικό σύμφωνα με τον κ. Ματθαίο, με βάση τη βιολογία της νόσου, παρ’ όλα αυτά δυστυχώς αντιμετωπίζουν και αρρώστους μικρότερης ηλικίας και για να μπορέσουν να βγάλουν ένα συμπέρασμα επιδημιολογικό για την περιοχή μας, θα πρέπει να γίνει αυτό που όλοι οι ογκολόγοι σε όλη την Ελλάδα φωνάζουν, δηλαδή ένα εθνικό μητρώο καταγραφής νεοπλασιών.

Όπως εξήγησε, είναι κάτι το οποίο υπάρχει στο εξωτερικό και δυστυχώς ακόμα δεν έχει καταφέρει να κάνει η Ελλάδα.

Διότι, όταν έχεις μία λεπτομερή καταγραφή των κρουσμάτων απ’ όλα τα Κέντρα και απ’ όλες τις περιοχές της χώρας, μόνο τότε μπορείς να βγάλεις ασφαλή συμπεράσματα για να δεις αν μία περιοχή π.χ. έχει μία αυξημένη συχνότητα εμφάνισης των νεοπλασιών, αλλιώς μόνο εμπειρικά μπορείς να βγάλεις συμπεράσματα, επεσήμανε. Εμπειρικά, λοιπόν, η αναλογία των  καρκίνων στην περιοχή μας είναι περίπου όπως και στην υπόλοιπη χώρα.

Είπε, ακόμη, ότι στις παλιές εποχές, πολλές φορές, οι νεοπλασίες βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο ενώ τώρα  με τα καινούργια μέσα που διαθέτουμε και τις απεικονιστικές εξετάσεις, η διάγνωση μπαίνει πολύ νωρίτερα. Δεν παρέλειψε, πάντως, να πει ότι, πράγματι, είναι μεγάλος ο αριθμός, περίπου κάθε οικογένεια έχει και ένα κρούσμα.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση σε επίπεδο αναλγησίας των αρρώστων, αυτή γίνεται στο ογκολογικό τμήμα ενώ κάποιες εξειδικευμένες παρεμβάσεις τις αναλαμβάνει η Διευθύντρια του αναισθησιολογικού, κα Γαλανού, και έχουν πρόσβαση σε όλες τις καινούργιες υπηρεσίες για τον πόνο.

Στο Ογκολογικό Τμήμα, βέβαια, έχουν και εκεί ελλείψεις, κάτι που οφείλεται κυρίως στον μεγάλο αριθμό ασθενών που εξυπηρετούν και έτσι ευελπιστούν και με τις προσπάθειες του Διοικητή να έχουν κάθε φορά μία ενίσχυση και του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού διότι πράγματι λόγω του μεγάλου φόρτου των ασθενών τους όλο το προσωπικό δουλεύει καθημερινά στο κόκκινο, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ματθαίος.

«Άρα, λοιπόν, είναι ένα θέμα το οποίο πράγματι μας απασχολεί, όλοι δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση και είναι κάτι το οποίο πραγματικά χρειάζεται το ογκολογικό: ενίσχυση έτσι ώστε να συνεχίσουμε να παρέχουμε αυτές τις υψηλές ποιοτικές υπηρεσίες που παρέχουμε», είπε κλείνοντας.Ο Γ. Ρουμάνης (αριστερά) και ο Δ. ΜατθαίοςΟ Γ. Ρουμάνης (αριστερά) και ο Δ. Ματθαίος

Πηγή:https://www.rodiaki.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.