Μένεις σε ένα κακό γάμο; Αυτές είναι οι δικαιολογίες σου!

2679

Από τα σχόλια και τα μηνύματα που έχω λάβει έχω καταλάβει ότι πολλοί άνθρωποι παραμένουν σε ένα δυστυχισμένο γάμο, για διαφορετικούς λόγους.

Αν και κάθε γάμος είναι ξεχωριστός, υπάρχουν κάποια πράγματα που λένε συνήθως οι άνθρωποι για να δικαιολογήσουν την παραμονή τους σε ένα κακό γάμο παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Πριν τα απαριθμήσω, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι δεν προσπαθώ να προωθήσω την ιδέα του διαζυγίου. Απλά,πιστεύω ότι, αντί ένας άντρας ή μια γυναίκα να προσπαθεί να δικαιολογήσει την παραμονή του/της σε ένα κακό γάμο, είναι καλύτερα να προσπαθήσει να βελτιώσει τη σχέση του με τον/την σύζυγο του/της.

Δείτε σχετικά: Ο άντρας μου είναι υπόδειγμα συζύγου αλλά νιώθω πεθαμένη σε αυτό το γάμο!

Παρακάτω είναι οι δικαιολογίες που επικαλούνται οι άνθρωποι για την παραμονή τους σε ένα κακό γάμο, μαζί με την δική μου απάντηση στο κάθε ένα:

 1. Δεν θέλω τα παιδιά μου να μεγαλώσουν με χωρισμένους γονείς. Είναι καλύτερο για τα παιδιά σου να μεγαλώσουν σε ένα σπίτι χωρίς αγάπη, γεμάτο συγκρούσεις ίσως και απιστία ή αδιαφορία ή άλλες αρρωστημένες συμπεριφορές;
 2. Σε τέτοια ηλικία δεν μπορώ να βρω άλλον/η σύντροφο, ειδικά με τα παιδιά. Δεν είναι αλήθεια. Υπάρχουν πολλοί μονογονείς μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν προχωρήσει τη ζωή τους με νέο/α σύντροφο.
 3. Φοβάμαι. Δεν σε κατηγορώ. Αλλά δεν είναι πιο τρομακτικό το να μένεις σε ένα γάμο που σε κάνει δυστυχισμένο/η;
 4. Δεν έχω λεφτά να φύγω. Το οικονομικό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, απολύτως κατανοητό. Αλλά μπορεί να φθείρει την αυτοεκτίμηση σου κι αυτό μακροπρόθεσμα να σου στοιχίσει πολύ περισσότερο.
 5. Σίγουρα υπάρχουν πολλά ζευγάρια που έχουν προβλήματα αλλά μένουν μαζί.Βεβαίως. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι το σωστό.
 6. Δεν έχει χωρίσει ποτέ κανένας στην οικογένεια μου. Δεν θέλω να τους πληγώσω. Θα το ξεπεράσουν. Σε αγαπούν και αυτό σημαίνει ότι θέλουν την ευτυχία σου.
 7. Δεν μπορώ να μείνω μόνος/η. Μπορείς. Έχεις δύναμη που δεν γνωρίζεις.
 8. Δεν θέλω να διαλύσω την οικογένεια μου. Η οικογένεια θέλει αγάπη. Όχι μόνο μεταξύ των γονέων και των παιδιών αλλά και μεταξύ των συζύγων. Υπάρχουν πολλά παντρεμένα ζευγάρια που μένουν στην οικογένειά τους από φόβο μην τη διαλύσουν ενώ είναι ήδη διαλυμένη…
 9. Δεν θέλω να μετακομίσω. Δεν σε κατηγορώ αλλά ένα σπίτι είναι απλά μια κατασκευή από τούβλα και τσιμέντο. Αν υπάρχει αγάπη μπορείς να ζήσεις οπουδήποτε.
 10. Δεν μου αρέσουν οι αλλαγές. Σε κανένα δεν αρέσουν. Προκαλούν άγχος και φόβο. Αλλά κάποιες αλλαγές μπορεί να είναι πολύ θετικές και να καλυτερέψουν τη ζωή σου όσο δεν έχεις φανταστεί.
 11. Δεν θέλω να χωρίσω πάλι (αν είναι ο δεύτερος γάμος). Είναι καλύτερα να ζείς μέσα στη δυστυχία, επειδή ανησυχείς τι θα σκεφτεί ο κόσμος;

Δεν θέλω να σε ενθαρρύνω να χωρίσεις. Είμαι υπέρ του γάμου ΑΝ και οι δυο σύζυγοι είναι ευτυχισμένοι. Αυτό που θέλω να σου πω είναι ότι αντί να αποδέχεσαι την δυστυχία σου πρέπει να πεις, «Αρκετά! Δεν θα συνεχίσω να αποδέχομαι την δυστυχία. Θα κάνω αλλαγές ώστε να βελτιώσω τη ζωή μου».

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μιλήσεις στον/στη σύζυγο και να κάνετε προσπάθειες από κοινού, ώστε τα πράγματα να γίνουν καλύτερα, είτε αυτό σημαίνει να επισκεφθείτε ένα σύμβουλο γάμου, είτε να συμφωνήσετε να ξεκινήσετε από την αρχή, διαγράφοντας όλα τα αρνητικά συναισθήματα που υπάρχουν μεταξύ σας. Δεν είναι εύκολο, αλλά η σχέση σας μπορεί να δυναμώσει και να γίνει καλύτερη από ποτέ.

Το να παραμείνεις στον γάμο σου είναι επιλογή. Επιλογή είναι επίσης:

 1. H άσχημη συμπεριφορά, όπως η απάτη, το ποτό, ο τζόγος, τα ναρκωτικά και άλλες αρρωστημένες συμπεριφορές, που προκαλούν προβλήματα όχι μόνο σ” εσένα αλλά και στα παιδιά σας.
 2. Η διάσταση
 3. Το διαζύγιο
 4. Ή, όπως είπα πριν, να προσπαθήσεις να βελτιώσεις το γάμο σου.

Σε κάθε περίπτωση, το να αφήσεις τα πράγματα ως έχουν, είναι η χειρότερη επιλογή από όλες!

http://divorcedgirlsmiling.com/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.