Το διαζύγιο μπορεί να σε κάνει καλύτερο άνθρωπο; Μπορεί!

1739

Δεν νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος που στην ερώτηση που μας κάνουν σαν παιδιά, «Τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις;» απαντάει «Διαζευγμένος». Ωστόσο, για πολλούς από εμάς, το τέλος ενός γάμου έχει γίνει μέρος της ιστορίας της ζωής μας. Ξέρω ότι δεν χρειάζεται να σου επισημάνω τα μειονεκτήματα του διαζυγίου. Αλλά τι γίνεται με τα πλεονεκτήματα; Τι γίνεται με τους τρόπους που το διαζύγιο σας, ακόμα κι αν ήταν ανεπιθύμητο ή άσχημο, σε έχει κάνει καλύτερη/καλύτερο από ό, τι πριν; Διότι είτε το συνειδητοποιείς είτε όχι, το διαζύγιο (όπως και πολλές άλλες προκλήσεις της ζωής) σε έχει αλλάξει. Σε έχει διαμορφώσει. Σε έχει ενισχύσει. Οι απαιτήσεις του σε έκαναν να ωριμάσεις. Και ο πόνος έχει αφήσει το σημάδι του επάνω σου. Δεν είσαι το ίδιο πρόσωπο που ήσουν πριν. Είσαι καλύτερος/η γιατί έχεις…

Ωριμότητα. Μπορεί να χρειάζεται να είσαι ενήλικας για να παντρευτείς, αλλά δεν υπάρχουν τεστ ωριμότητας, πριν υποσχεθείς να ζήσεις τη ζωή σου με έναν άλλο άνθρωπο. Και σε πολλές περιπτώσεις, παντρευόμαστε ενώ είμαστε ακόμα παιδιά. Ίσως διότι έχουμε μεγάλη πίστη στην ιδέα των αδελφών ψυχών και στο παραμυθένιο τέλος. Ίσως δεν είχαμε εκτιμήσει σωστά, την προσπάθεια που απαιτεί ο γάμος. Και ίσως ακόμα κουβαλάμε τραύματα της παιδικής ηλικίας και λανθασμένα πρότυπα στο γάμο μας, αντί να αναλάβουμε την ευθύνη των πράξεων μας σαν ενήλικες. Το διαζύγιο είναι σαν ένας λοχίας που σου φωνάζει κατάμουτρα «Εμπρός, μεγάλωσε!» ενώ κλαίς γοερά. Δεν σου αφήνει κανένα περιθώριο για φαντασιώσεις της παιδικής ηλικίας και της υπερβολικής εξάρτησης από τους άλλους. Απαιτεί να ωριμάσεις γρήγορα, δεν έχεις περιθώρια. Ίσως για πρώτη φορά στη ζωή σου.

Αυτοπεποίθηση. Στην αρχή, το διαζύγιο υποσκάπτει την αυτοπεποίθηση σου. Μπορεί να νιώσεις ηττημένος/η επειδή δεν κατάφερες να κρατήσεις τον γάμο σου ζωντανό. Αν η απάτη ήταν εν μέρει ένας λόγος του διαζυγίου σας, αναρωτιέσαι τι είχε η νέα σύντροφός που δεν είχες εσύ. Και τη στιγμή που θα αντιμετωπίσεις την ιδέα του να βγεις ραντεβού, ακόμη μεγαλύτερη και γερασμένη από ό, τι πριν, η αμφιβολία για τον εαυτό σου θα μεγαλώσει. Ωστόσο, αυτό είναι μόνο ένα μέρος της ιστορίας. Επειδή κάθε φορά που θα ολοκληρώνεις με επιτυχία κάτι που νομίζεις ότι δεν θα μπορούσες να κάνεις, θα κερδίζεις αυτοπεποίθηση. Κάθε φορά που πρέπει να επανεξετάσεις τις αδυναμίες και τους περιορισμούς σου, τροφοδοτείς την πίστη για τον εαυτό σου. Κάθε φορά που θα αντιμετωπίσεις τους φόβους σου και να επιβιώσεις, θα αποκτήσεις δύναμη. Και κάθε φορά που θ” αντεπεξέλθεις σε κάτι μετά από αγώνα, μέσα από δυσκολίες που όμως δεν σε σταμάτησαν, θ” αποκτήσεις εμπιστοσύνη στις ικανότητές σου. Και το διαζύγιο σίγουρα παρέχει αυτές τις ευκαιρίες με το τσουβάλι.

Προοπτική. Ο μόνος τρόπος για να κατανοήσουμε πραγματικά κάτι, είναι να το βιώσουμε και στη συνέχεια να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να το εξετάσουμε από απόσταση. Υπάρχει λόγος που μερικές από τις καλύτερες συμβουλές γάμου προέρχονται από ανθρώπους που έχουν πάρει διαζύγιο. Διότι ξέρουν την αρχή, τη μέση και το τι μπορεί να οδηγήσει σε τέλος με τέτοιο τρόπο ώστε εκείνοι μόνο που έχουν αυτή την εμπειρία μπορούν να καταλάβουν. Καθώς περνάει ο καιρός, και περνάει καιρός από το διαζύγιο σου , θα είσαι σε θέση να δεις τα πρότυπα λιγότερο θολωμένα από το συναίσθημα και επιβαρυμένα  από τις λεπτομέρειες. Αυτή η προοπτική σου δίνει πληροφορίες που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να αλλάξεις τη δική σου συμπεριφορά και να βελτιώσεις τις μελλοντικές σχέσεις σου.

Ευγνωμοσύνη. Όταν χάσεις τα πάντα, δεν παίρνεις τίποτα ως δεδομένο. Με το διαζύγιο, χάνεις μνήμες από το παρελθόν, το παρόν του γάμου σου και το μέλλον των ονείρων σου. Αν είσαι σαν κι εμένα, μπορεί επίσης να χάσεις  πολύ περισσότερα, να μη σου μείνει τίποτα, παρά μόνο τα ρούχα σου και η αποφασιστικότητα σου να επιβιώσεις. Και όταν «κάτσει» η σκόνη, θα έχεις αυξημένη ευγνωμοσύνη για τους φίλους που σου στάθηκαν. Θα είσαι ευγνώμων για την κάθε μέρα όπου τα χαμόγελα θα είναι περισσότερα από τα δάκρυα. Και θα διατηρήσεις αυτή την ευγνωμοσύνη ακόμα και καθώς ο πόνος θα υποχωρεί, επειδή κάποτε είχες φτάσει στον πάτο, θα εκτιμάς όλα αυτά που σε ανεβάζουν.

Ενσυναίσθηση. Όταν έχεις αισθανθεί τον πόνο, θα τιμήσεις και θα σεβαστείς αυτό τον πόνο σε άλλους. Το τέλος ενός γάμου σε κάνει να έχεις περισσότερη κατανόηση προς τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κάθε είδους απώλεια. Καθώς κινείσαι προς την αποδοχή και τη συγχώρεση της κατάστασής σου και του/της πρώην σου, θα αναπτύξεις την ικανότητά σου, να εξετάζει περισσότερες από μία απόψεις καθώς και τα συναισθήματα των άλλων. Το διαζύγιο, με τον καιρό, εξαφανίζει τον εγωισμό που κάποτε σε απέτρεπε από το να ζητάς βοήθεια. Και από τη στιγμή που έχεις χρειαστεί και αποδεχθεί βοήθεια, μπορείς να την παρέχεις και σε άλλους.

Ευθύνη. Είναι πολύ εύκολο να αναθέσουμε την ευθύνη για τη ζωή μας στον/στην σύζυγο μας. Μπορούμε να προσβλέπουμε σε εκείνον/η για την ευτυχία μας. Μπορούμε να στηριχτούμε επάνω του/της όταν είμαστε αναστατωμένοι ή μας δυσκολεύει μια απόφαση. Είναι καλό να αλληλοεξαρτάσαι, αλλά το διαζύγιο απαιτεί να σου μάθει να είσαι ανεξάρτητος/η. Όταν βγαίνεις από την αίθουσα του δικαστηρίου, η ζωή σου, είναι στα χέρια σου. Δεν έχεις πλέον συνοδοιπόρο, είσαι μόνος/μόνη. Ένα από τα πρώτα πράγματα για τα οποία πρέπει να αναλάβεις την ευθύνη, είναι η ύπαρξή σου. Δεν μπορείς να αναθέσεις σε τρίτους την επούλωση των πληγών σου, θα πρέπει να το κάνεις μόνος/η σου. Είναι τρομακτικό να έχεις εσύ όλη την ευθύνη είναι όμως και πολύ δυναμωτικό. Γιατί ό,τι έχεις στην κατοχή σου, μπορείς να το αλλάξεις. Είναι η δική σου ζωή τώρα.

Ταπεινότητα. Το διαζύγιο είναι ένα σκληρό μάθημα για τους περιορισμούς μας. Μας διδάσκει ότι δεν έχει σημασία πόσο πολύ θέλουμε κάτι, αλλά πόσο δεν μπορούμε να το αναγκάσουμε να υπάρξει. Είναι μια κλήση αφύπνισης ότι όλοι κάνουμε λάθη και όλοι κάνουμε τις επιλογές των οποίων οι συνέπειες μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερες από ό,τι είχαμε φανταστεί ποτέ. Μπορεί να ήσουν από εκείνους τους ανθρώπους που αρνούνταν το διαζύγιο, τώρα όμως αναγκάστηκες να παραδεχτείς ότι αυτό μπορεί να συμβεί στον καθένα. Ή το χαστούκι της πραγματικότητας που ήταν το τέλος του γάμου σου, να σε βοήθησε να αποδεχτείς τη πραγματικότητα, περιορίζοντας ταυτόχρονα τις προσδοκίες σου.

Υπομονή. Το ταξίδι του διαζυγίου είναι δύσκολο, χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο και έχει περισσότερα προβλήματα απ” ότι φανταστήκαμε πριν κάνουμε το πρώτο βήμα. Φέρνει επίσης πολλές στιγμές με ψεύτικες ελπίδες όταν σκεφτόμαστε ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας, μόνο και μόνο για να διαπιστώσουμε ότι είμαστε πάλι πίσω για άλλη μια φορά στα βάθη της απελπισίας. Το διαζύγιο χρειάζεται σθένος για να επιβιώσεις. Μπορεί να δοκιμάσει την αντοχή σου, όμως συνεχίζεις, ακόμα και όταν δεν μπορείς να δεις το τέλος.

Επίγνωση. Πολλοί άνθρωποι βλέπουν το διαζύγιο σαν μια κλήση αφύπνισης, συχνά συνειδητοποιώντας ότι ζούσαν στον αυτόματο πιλότο, από πρίν αποφασίσουν να χωρίσουν. Είναι μια εποχή όπου τα πάντα χαρακτηρίζονται από έντονη ανακούφιση και υπάρχει μια επίγνωση και σαφήνεια που μπορεί να έλειπε από τη ζωή σου, πριν. Μπορεί πρίν να κοιμόσουν, όμως τώρα είσαι πιο ξύπνιος/α από ποτέ!

Ευρηματικότητα. Το διαζύγιο έχει έναν τρόπο να μας εκπλήσσει με όλα τα είδη των καταστάσεων που απαιτούν νέες και συχνά άμεσες λύσεις. Είτε πρόκειται για το πώς θα πληρώσεις το ενοίκιο με πολύ λιγότερο από το εισόδημα που είχες ή πώς να μεγαλώσεις τα παιδιά σου με τον δύσκολο/την δύσκολη πρώην σου, συνεχώς έχεις τον ρόλο εκείνου που λύνει τα προβλήματα. Και όσο περισσότερο μπορούμε να κάνουμε κάτι, τόσο πιο ικανοί γινόμαστε. Το τέλος ενός γάμου, θα σου δώσει πολλές ευκαιρίες για να αναπτύξεις την ευρηματικότητά σου.

Σοφία. Πολλοί χρησιμοποιούν το διαζύγιο ως μια ευκαιρία για προβληματισμό και ανάλυση. Με τον εγωισμό να έχει απομακρυνθεί, είσαι έτοιμος/έτοιμη να μάθεις. Άκουσε Υπάρχει σοφία στα μαθήματα που κρύβονται στο τέλος ενός γάμου.

Πηγή: http://divorcedmoms.com/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.