Γράφει η Άννα Κορτέση: Στις 3 Δεκεμβρίου η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

1055

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου σε όλον τον πλανήτη προωθώντας την κατανόηση σε θέματα αναπηρίας και την κινητοποίηση υπέρ των δικαιωμάτων αξιοπρέπειας και ευημερίας των ατόμων αυτών.

Η φράση «Άτομα με Ειδικές Ανάγκες» κατά καιρούς έχει δεχθεί πολλούς ορισμούς και σε εθνικό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο της διεθνούς κοινωνίας και διαφέρει ανάλογα με τις ιδέες, αντιλήψεις, ήθη, έθιμα και παραδόσεις του κοινωνικού συνόλου.Στην σημερινή εποχή η κοινωνία υιοθετεί την αποδοχή αλλά και την στήριξη των ατόμων αυτών, ώστε να είναι ισότιμα μέλη της κοινότητας, στην οποία ζουν.

Σύμφωνα με την απόφαση 93/136/ΕΟΚ του Ευρωπαϊκού συμβουλίου ΑΜΕΑ χαρακτηρίζονται τα άτομα «με σοβαρές ανεπάρκειες, ανικανότητες ή μειονεξίες που οφείλονται σε σωματικές βλάβες, συμπεριλαμβανομένων των βλαβών των αισθήσεων, ή σε διανοητικές ή ψυχικές βλάβες, οι οποίες περιορίζουν ή αποκλείουν την εκτέλεση δραστηριότητας ή λειτουργίας, η οποία θεωρείται κανονική για έναν άνθρωπο».

Όλοι οι άνθρωποι παρουσιάζουμε διαφορές μεταξύ μας αλλά και ποικιλομορφία ως προς την ανάπτυξη των χαρακτηριστικών μας και των ικανοτήτων μας, έτσι και τα άτομα με ειδικές ανάγκες παρουσιάζουν ατομικές διαφορές, και υπάρχουν πολλές κατηγορίες ΑΜΕΑ οι οποίες δεν έχουν να κάνουν μόνο με τις δυσκολίες που μπορεί να παρουσιάζουν αλλά και με τις ικανότητες τους, ενώ έχουμε τρανταχτά παραδείγματα ατόμων με ειδικές ανάγκες που εντάσσονται ακόμη και στα «άτομα θαύματα», δηλαδή τα άτομα με υψηλή νοημοσύνη και λειτουργικότητα ενώ έχουμε δει και υψηλές επιδόσεις στο κομμάτι του αθλητισμού.

Να εστιάσουμε λοιπόν ότι αυτή η ημέρα πρέπει να μας μεταδώσει την ουσιαστική έννοια της, πως όλοι είμαστε διαφορετικοί αλλά ίσοι. Μην ξεχνάμε πως όλοι είμαστε εν δυνάμει ΑΜΕΑ.

Πηγή:https://www.iliaweb.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.