Μία Δράση Πρόληψης του «Χαμόγελου» σε Σχολείο ήταν αρκετή για να σώσει μία έφηβη από την κακοποίηση

360
https://www.hamogelo.gr/

Ψυχολόγος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» βρέθηκε σε σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προκειμένου να υλοποιήσει πρόγραμμα πρόληψης για την κακοποίηση των παιδιών. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε ανά τμήμα σε όλο το σχολείο.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, μια έφηβη μαζί με τον φίλο της, πλησίασε τον ψυχολόγο και του ανέφερε ότι όλα αυτά που εκείνος είπε στα παιδιά είναι αλήθεια καθώς τα βιώνει και η ίδια στο σπίτι της. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι οι γονείς της είναι εξαιρετικά βίαιοι, τόσο μεταξύ τους, όσο και απέναντι στην ίδια. Μάλιστα, σήκωσε τα μαλλιά της και έδειξε στον ψυχολόγο τους τραυματισμούς που υπέστη το προηγούμενο βράδυ στην περιοχή γύρω απο το αυτί.

Το παιδί ενδυναμώθηκε και υποστηρίχθηκε και ο ψυχολόγος ρώτησε την μικρή τι θέλει η ίδια να γίνει. Το παιδί τού ανέφερε ότι για πρώτη φορά μετά την παρέμβαση πρόληψης ένιωσε ότι υπάρχει επόμενη μέρα, οτι έχει δικαιώματα και οτι μπορεί και θέλει να ζητήσει βοήθεια. Σε συνεργασία με την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056, την Ελληνική Αστυνομία και τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές το παιδί απομακρύνθηκε απο το επικίνδυνο περιβάλλον και οδηγήθηκε στο αρμόδιο Τμήμα για να καταθέσει.  Καθόλη την διάρκεια ψυχολόγος του Οργανισμού ήταν δίπλα της ενώ με την ολοκλήρωση της κατάθεσης το απιδί με όχημα άμεσης κοινωνικής παρέμβασης του Οργανισμού μας μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο παρέχοντάς του ταυτόχρονα ψυχολογική αλλά και κοινωνική υποστήριξη.

Όσο διαρκούσε η κοινωνική έρευνα για την οικογένειά της, αλλά και οι διαδικασίες λήψης απόφασης για το πού θα πάει το παιδί, εθελόντριες του Οργανισμού μας ήταν δίπλα της για να την διευκολύνουν στην καθημερινότητά της, αλλά και κρατώντας της συντροφιά 24 ώρες το 24ώρο. Τελικά η εισαγγελία αποφάσισε το παιδί να το αναλάβει η θεία του. Όσο έμενε στην θεία το παιδί το παρακολουθούσε ψυχίατρος απο το Κέντρο Ημέρας του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» .

 Εάν υποψιάζεστε ότι ένα παιδί υφίσταται οποιαδήποτε μορφής επικοινωνήστε αμέσως με τις αρμόδιες αρχές ή καλέστε την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να καλέσετε στην «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών και Εφήβων 116111» ώστε να συζητήσετε με έναν ψυχολόγο όλα αυτά που μπορεί να σας απασχολούν σε σχέση με το παιδί σας.

Στα 26 Χρόνια Προσφοράς «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στήριξε 1,285,460 παιδιά στον τομέα της Βίας.

* Το κείμενο γράφτηκε από το επιστημονικό προσωπικό του τμήματος Πρόληψης κι Ευαισθητοποίησης του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Πηγή:https://www.hamogelo.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.