Hiking Mykonos: Η Εύη Σαντοριναίου οργανώνει πεζοπορίες στη Μύκονο και περιγράφει πώς ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα

261
https://www.mykonospost.gr/

Αγαπά το νησί της, την εξερεύνηση, αλλά και την περιπέτεια. Η Εύη Σαντοριναίου, αποφάσισε να φτιάξει μια ομάδα μέσα από την οποία καλεί τον κόσμο να κάνουν μαζί πεζοπορίες στη Μύκονο. Και τα κατάφερε μια χαρά. Μολονότι το Hiking Mykonos δεν έχει επίσημη σελίδα στο facebook, η ομάδα μεγαλώνει, ενώ σύντομα θα επεκταθεί και εκτός Μυκόνου!

 Γεωργία Περιμένη

Από τα πρώτα κιόλας λεπτά που συνομιλείς μαζί της, συνειδητοποιείς ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο γεμάτος όρεξη για ζωή, εξερεύνηση και περιπέτεια. Επιπλέον, σε εμπνέει, ώστε να θελήσεις και εσύ να γίνεις πιο δραστήριος στην καθημερινότητά σου. Η Έυη Σαντοριναίου ασχολείται με το βελονάκι και παρουσιάζει τις μοναδικές της δημιουργίες στο instagram, μέσω του Hand made Make me Happy. Κουβεντιάζοντας όμως με την ίδια, ανακαλύπτεις ότι είναι ένας άνθρωπος με πολλά ακόμα ενδιαφέρονται και ανησυχίες. Βέρα Μυκονιάτισσα, λατρεύει να εξερευνεί νέες γωνιές και μονοπάτια της Μυκόνου, αλλά ποτέ μόνη της. Πάντα με παρέα, η οποία, χάρη στην δική της πρωτοβουλία, κάθε μέρα μεγαλώνει όλο και περισσότερο. Η ομάδα της,«Hiking Mykonos», οργανώνει ενδιαφέρουσες πεζοπορίες στο νησί, με σκοπό κάθε συμμετέχων να κάνει αυτό το κάτι διαφορετικό στην καθημερινότητά του και να βιώσει πρωτόγνωρες εμπειρίες. Η ίδια εξομολογείται στο Mykonos Post, πως ξεκίνησε το όραμά της, πώς υλοποιήθηκε η συγκεκριμένη ιδέα αλλά και τους στόχους της για το μέλλον.

Πώς δημιουργήθηκε η ομάδα «Hiking Mykonos»;

Το «Hiking Mykonοs» ήταν μια προσωπική μου ιδέα, η οποία υλοποιήθηκε πριν από ένα χρόνο περίπου. Στην ουσία, ποτέ δεν ήμουν μόνη μου. Η όλη πρωτοβουλία δεν είμαι εγώ. Είμαστε όλοι εμείς που κάθε φορά μαζευόμαστε και πάμε να εξερευνήσουμε ένα μονοπάτι. Το προφίλ μας στο instagram είναι προσωπικό, επομένως εγώ το διαχειρίζομαι, ανεβάζω φωτογραφίες και στέλνω τις προσκλήσεις.

Πώς προέκυψε η συγκεκριμένη ιδέα;

Γενικά, μου αρέσει πάρα πολύ να συγκεντρωνόμαστε με φίλους και να κάνουμε κάτι διαφορετικό, εκτός από το να πηγαίνουμε απλά για έναν καφέ. Όλα ξεκίνησαν, όταν πριν  από έξι περίπου χρόνια, είχα δημιουργήσει μια ομάδα στο viber με φίλες μου, προκειμένου να οργανώνουμε τέτοιες δραστηριότητες. Σταδιακά, η ομάδα αυτή μεγάλωνε, καθώς γνώριζα όλο και περισσότερες κοπέλες, από άλλες δραστηριότητες που έκανα και από κοινούς γνωστούς. Φτάσαμε λοιπόν να είμαστε 20 άτομα σε αυτή την ομάδα, της οποίας σκοπός ήταν να προτείνουμε κάτι διαφορετικό. Μπορεί να ήταν από το να μαζέψουμε σκουπίδια και να καθαρίσουμε μια παραλία, μέχρι το να πάμε να παίξουμε μπιλιάρδο. Οτιδήποτε ήταν διαφορετικό από μια συνηθισμένη συνάντηση και θα μας προσέφερε κάτι. Ανακαλύπτοντας σταδιακά ότι το εγχείρημά μου βρίσκει ανταπόκριση και αρέσει σε όποιον συμμετέχει, αποφάσισα να δημιουργήσω άλλη μια ομάδα, στην οποία πρόσθεσα και αγόρια-φίλους μου. Πλέον, είμαστε 60 άτομα. Τι κάνω λοιπόν σε αυτή την ομάδα; Ενημερώνω για το τι ακριβώς συμβαίνει στο νησί- αν γίνεται κάποιο event, κάποια συναυλία, ακόμη και κάποια αιμοδοσία ή προτείνω κάποια άλλη δραστηριότητα.

Συνεχίζοντας λοιπόν στο πώς δημιουργήθηκε η ιδέα, πέρσι, είχα ανεβάσει instagram stories από κάποιο μονοπάτι που διέσχιζα και έτυχε να το εντοπίσει ένας τοπογράφος και να μου στείλει μήνυμα στο instagram. Κάπως έτσι, οργανώσαμε μαζί την επόμενη πεζοπορία. Τότε, συνειδητοποίησα πως λόγω της ιδιότητάς του, αλλά και λόγω του ότι κατοικούσε στην Άνω Μερά, για την οποία εγώ δεν γνωρίζω τόσα πολλά πράγματα όσο εκείνος, συμπέραινα πως έχει πολλές νέες εικόνες να μου δείξει,το ίδιο και εγώ, όσον αφορά τα μέρη που γνωρίζω καλύτερα. Ένα βράδυ που είχαμε πάει για μια μπύρα και συζητούσαμε για ταξίδια που θέλουμε να κάνουμε του λέω το εξής: «Μήπως θέλεις να κάνουμε μια ομάδα στο instagram, η οποία θα είναι ουσιαστικά μια ανοιχτή πρόσκληση για πεζοπορίες στη Μύκονο»; Μάλιστα είχα σκεφτεί ήδη και το όνομά της: «Hiking Mykonos». Και φυσικά, συμφώνησε. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η ομάδα.

Πώς λειτουργεί όλο αυτό; Ποια είναι η διαδικασία της οργάνωσης;

Χρησιμοποιούσαμε μια εφαρμογή, μέσα από την οποία κάναμε την χαρτογράφηση της διαδρομής. Εν τέλει, ο «συνδιοργανωτής», λόγω πιεσμένου προγράμματος, αποφάσισε να σταματήσει να ασχολείται, κάτι απόλυτα κατανοητό και σεβαστό. Έκτοτε, συνεχίζω μόνη μου. Βέβαια, στην ουσία δεν είμαι ποτέ μόνη μου. Όσοι συμμετέχουν, είναι πραγματικά παρέα μου και σε όλο αυτό είμαστε μαζί. Εγώ απλώς ανακοινώνω τη διαδρομή, κάνω την προετοιμασία για το πού θα πάμε, τι θα χρειαστεί να πάρουμε μαζί μας, τι πρέπει να φοράμε, πού θα κάνουμε διάλειμμα, τι επίπεδο δυσκολίας θα έχει η πεζοπορία, απαντώ στα μηνύματα κλπ. Δεν είμαι ο μοναδικός άνθρωπος που κάνω κάτι τέτοιο στο νησί. Ενδεχομένως να υπάρχουν κι άλλοι που διοργανώνουν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και θα πρέπει να αναφερθεί αυτό.

“Η όλη πρωτοβουλία δεν είμαι εγώ. Είμαστε όλοι εμείς που κάθε φορά μαζευόμαστε και πάμε να εξερευνήσουμε ένα μονοπάτι”.

Ποιο ήταν το όνειρό σου, ο στόχος σου όταν δημιούργησες το «Hiking Mykonos»;

Σκοπός μου ήταν, να παρακινήσω τους ανθρώπους να κάνουν κάτι διαφορετικό και να ανακαλύψουμε μαζί όμορφα μονοπάτια στο νησί. Επίσης, ήθελα να δείξω στον κόσμο έναν τρόπο ώστε να μπορεί να πάρει την παρέα του, ακόμη και χωρίς το «Hiking Mykonos» και να κάνει τέτοιου είδους δραστηριότητες. Ειδικά μέσα στην καραντίνα, μας φαινόταν η τέλεια συνάντηση, καθώς όλοι μας ήμασταν κλεισμένοι στα σπίτια μας, πάρα πολύ πιεσμένοι και όλο αυτό ήταν μια διέξοδος. Πάντα με προσοχή, με μάσκες, αποστάσεις και όποτε μας επιτρεπόταν.

Ποια είναι η ιδανική εποχή για πεζοπορία;

Το καλοκαίρι οι πεζοπορίες μειώνονται και κάποιες φορές είναι αδύνατες, λόγω της υπερβολικής ζέστης, αλλά και λόγω του ότι υπάρχουν φίδια, που είναι ένας σημαντικός κίνδυνος. Τον χειμώνα ξεκινάμε και πάλι. Φέτος, ήθελα να ξεκινήσω την χειμερινή σεζόν με κάτι πολύ ωραίο και ξεχωριστό. Αυτό που έκανα λοιπόν ήταν να πάρω μια πολύ καλή μου φίλη στο τηλέφωνο, την Αμαρυλλίς Γρυπάρη, που είναι ξεναγός στην αρχαία Δήλο και να της πω: «Ξέρεις τι ονειρεύομαι; Μια ξενάγηση στην αρχαία Δήλο, με ξεναγό εσένα». Ήταν μια στιγμή που θυμάμαι έντονα γιατί ένιωσα μεγάλη χαρά, ειδικά όταν μου απάντησε το εξής: «Ήθελα αυτό το μικρό σου όνειρο, να το ζήσουμε μαζί. Και φυσικά θα είναι ένα δώρο από εμένα. Δεν θέλω καμία αμοιβή». Αυτό ήταν για εμένα ένα τεράστιο δώρο.

Πόσα άτομα συγκεντρώνεστε συνήθως στις πεζοπορίες;

Το λιγότερο 12 άτομα. Ωστόσο, έχει συμβεί να μαζευτούμε και 40 άτομα σε μια πεζοπορία, αλλά κατά μέσο όρο, είμαστε 20.

Η συγκέντρωση λοιπόν, γίνεται από στόμα σε στόμα, σωστά;

Ακριβώς. Δεν έχω κάποια σελίδα στο Facebook, ώστε να ανοίξω περισσότερο τον κύκλο της ομάδας. Επειδή είμαι πολύ αγχώδης όσον αφορά τις πεζοπορίες, θέλω να μπορώ να ελέγχω τα πράγματα. Και τι εννοώ; Για παράδειγμα, παρότι έχουμε πάντα μαζί μας ένα κουτί φαρμακείου για τις πρώτες βοήθειες, δεν θέλω με τίποτα να χτυπήσει κάποιος, ούτε να πάθει κάτι, γι’ αυτό και δεν κοινοποιώ τις δραστηριότητες δημοσίως. Το επικοινωνώ μόνο μέσω της ομάδας στο viber και από εκεί και πέρα, ο καθένας μπορεί να το αναφέρει σε φίλους και γνωστούς του, για να μαζευτούμε ακόμη περισσότεροι. Στη συνέχεια, όποιος μου στέλνει προσωπικό μήνυμα ενδιαφέροντος, του απαντώ με προσωπική πρόσκληση.

Τι διαδρομές κάνετε συνήθως;

Κατά μέσο όρο, οι διαδρομές που διανύουμε είναι των 5 χιλιομέτρων. Έχει τύχει βέβαια, να διανύσουμε και 10 χιλιόμετρα, ωστόσο πάντα ενημερώνω πριν την πεζοπορία, ώστε ο κάθε συμμετέχοντας να είναι σίγουρος ότι θέλει να ακολουθήσει.

Ποια είναι τα αγαπημένα σου μονοπάτια στη Μύκονο;

Τα μονοπάτια της Μάου, είναι πάντα από τα αγαπημένα μας. Εκεί, υπάρχουν πάρα πολλές ρύμνες. Ρύμνες είναι ουσιαστικά το δρομάκι που δημιουργείται μεταξύ δυο χωραφιών. Υπάρχουν πάρα πολλές τέτοιες. Αυτός ο συνδυασμός μας αρέσει πάρα πολύ γιατί περπατάμε ενδιάμεσα στα χωράφια. Ένα άλλο μονοπάτι που λατρεύουμε είναι ο Άη Λιας, αλλά και οι  καταρράκτες της Μερχιάς. Πρέπει να αναφέρω βέβαια, ότι όλες οι διαδρομές, ακόμη και αν τις κάνουμε δυο και τρεις φορές, πάντα μας προσφέρουν κάτι καινούργιο.

 Ποια διαδρομή ή στιγμή στο Hiking Mykonos έχει χαραχθεί στη μνήμη σου;

Φέτος, ήταν το όνειρο που σας περιέγραψα προηγουμένως και έγινε πραγματικότητα. Και δεν είναι άλλο από την πεζοπορία στην αρχαία Δήλο, που πραγματοποιήθηκε μαζί με ξενάγηση, σε συνδυασμό με το Mykonos Kayak και τον φίλο και συμμαθητή μου Νίκο Σιωπηρό, που οργανώνει φανταστικά πράγματα με καγιάκ στο νησί. Κάναμε μαζί μια εκδρομή μέχρι τις βραχονησίδες απέναντι από τη Μύκονο και πεζοπορήσαμε εκεί.

“Φέτος, ένα όνειρό μου έγινε πραγματικότητα. Και δεν είναι άλλο από την πεζοπορία στην αρχαία Δήλο”

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σου, όσον αφορά το Hiking Mykonos;

Στα επόμενα σχέδια μου είναι να οργανώσουμε πεζοπορίες εκτός του νησιού. Να κάνουμε επαφές με άτομα από την Τήνο, που είναι κοντά μας, τη Σύρο και την Άνδρο, ώστε να κάνουμε ένα μικρό ταξιδάκι, να ανακαλύψουμε κι άλλα μονοπάτια, να γνωρίσουμε κι άλλους ανθρώπους, με τους οποίους μας ενώνει αυτή η αγάπη για την πεζοπορία.

Πηγή:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.