Στον αγώνα κατά της σεξουαλικής βίας το Σωματείο «ΙΡΙΣ»

570
https://limassol-today.com/

Η σεξουαλική και γενικότερα η βία στην Κύπρο, έχει φτάσει σε τόσο ψηλά επίπεδα που κάθε οργάνωση και φορέας που μάχεται για τα δικαιώματα και την προστασία των θυμάτων, δεν μπορεί παρά να είναι χρήσιμος στην γενικότερη προσπάθεια διαχείρισης και πάταξης του φαινομένου, καλύτερης και πιο αποτελεσματικής βοήθειας στα θύματα.

Σε αυτό το πλαίσιο ιδρύθηκε με έδρα την Λεμεσό και ανακοινώνει σήμερα την έναρξη της λειτουργίας του, το «ΙΡΙΣ» -Σωματείο Ενάντια στη Σεξουαλική Βία.

Η πρωτοβουλία για την ίδρυση αυτού του φορέα, ανήκει στην Ράνια Ευριπίδου, την γυναίκα που τόλμησε και βγήκε δημόσια πριν από δύο χρόνια και μίλησε για την δική της περίπτωση, όταν ως παιδί, πριν από 35χρόνια είχε υποστεί σεξουαλική κακοποίηση για την οποία στις 20 Δεκεμβρίου 2019, μετά από πολύχρονη δικαστική διαδικασία, κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε με φυλάκιση ο θύτης της, κάτι που δημιούργησε δικαστικό  προηγούμενο.

Ράνια Ευρυπίδου: Θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, δικαιώθηκε μετά από 35 χρόνια | Αληθινές Γυναίκες (alithinesgynaikes.gr)

Η απόφαση για την ίδρυση του Σωματείου, ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο και μετά από πολλές επίπονες προσπάθειες και θυσίες, με υπομονή και επιμονή, γίνεται σήμερα πραγματικότητα το όνειρο της Ράνιας Ευριπιδου, έχοντας ως συνοδοιπόρου της,  δεκάδες άλλους αξιόλογους ανθρώπους.

Μιλώντας στο Limassol Τoday, ως Πρόεδρος του Σωματείου, η Ράνια Ευριπίδου αναφέρει ότι το «ΙΡΙΣ» είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός ο οποίος έχει ως σκοπό την ψυχολογική και νομική στήριξη σε άτομα που έχουν υποστεί ή υφίστανται οποιαδήποτε μορφή βίας, σε συνεργασία με άλλους φορείς και οργανισμούς, όπως η Αστυνομία Κύπρου, το Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Βίας, το SBA Police, το Γραφείο Ευημερίας, το Hope for Children και ο ΣΠΑΒΟ – 1440 Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένιας, ο ΚΣΟΠ – Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, η Επίτροπος Διοικήσεως & Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Cyprus STOP Trafficing κτλ.

Στόχος του Σωματείου, όπως εξηγεί, είναι να προωθήσει πολιτικές και προτάσεις νόμων, για την πρόληψη και καταστολή εγκλημάτων βίας, την αντιμετώπιση και υποστήριξη των θυμάτων μέσω ορθών διαδικασιών, την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και της πολιτείας για θέματα βίας μέσα από ενημερωτικό υλικό, εκδηλώσεις, διαλέξεις και άλλες δραστηριότητες.

Μέλη Σωματίου είναι άνθρωποι από ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών και επαγγελματικών κλάδων. Ψυχολόγοι, ψυχοθεραπευτές, δικηγόροι, ιατροδικαστές, γιατροί, επιχηρηματίες, εγκληματολόγοι, δημοσιογράφοι, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών αλλά και απλοί πολίτες, οι οποίοι είναι έτοιμοι και πρόθυμοι να προσφέρουν ο καθένας από το δικό του πόστο, για τους σκοπούς και τους στόχους του «ΙΡΙΣ».

Το Σωματείο, όπως διευκρινίζεται, «θα λειτουργεί ως υποστηρικτικός παράγοντας των άλλων οργανισμών που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και ειδικότερα σε ότι αφορά τα θέματα βίας, τις παιδικές στέγες και τα καταφύγια θυμάτων βίας, με απώτερο σκοπό την δημιουργία νέων και κατάλληλων χώρων φιλοξενίας των ευάλωτων συνανθρώπων μας. Η διαφορά που υπάρχει σε σχέση με άλλα σωματεία και οργανισμούς με συναφές αντικείμενο δράσης , είναι ότι το ΙΡΙΣ στηρίζει οποιαδήποτε άτομα ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας ή σεξουαλικού αυτοπροσδιορισμού, θρησκείας, φυλής, νοητικής κατάστασης ή οποιασδήποτε αναπηρίας».

Είναι το μόνο Σωματείο που στο καταστατικό του έχει συμπεριλάβει και ΑμεΑ κι αυτό, όπως εξηγεί η κ. Ευριπίδου,  «γιατί ένα άτομο ειδικά με νοητική αναπηρία είναι πολύ δύσκολο να υπερασπιστεί τον εαυτό του, γι αυτό πρέπει να δούμε με αγάπη αυτά τα άτομα γιατί η βία δεν κάνει εξαιρέσεις. Οι θύτες είναι αδιστακτοι δεν ξεχωριζουν θύματα μόνο προκαλούν κακό. Σε όλους τους ανθρώπουν αξιζει να δώσουμε βοηθεια ακόμη και όταν δεν μπόρουν να μιλησουν όπως σε αυτές τις περιπτωσεις πρεπει έμεις να γίνουμε η φωνή και η στήριξη τους».

Να σημειωθεί ότι το όνομα του Σωματείου δεν είναι καθόλου τυχαίο αφού η Ίρις ήταν η θεά της δύναμης του λόγου και της δικαιοσύνης.

Κάθε ιστορία έχει τον δικό της ήρωα

Σαν άτομο που βίωσε σε όλες τις διαστάσεις του τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει  ένα θύμα σεξουαλικής βίας στην Κύπρο, στην προσπάθεια να ζητήσει και να βρει ψυχολογική βοήθεια και νομική στήριξη, η Ράνια Ευριπίδου μετά την δημόσια αναφορά της στη δική της περίπτωση, προσεγγίστηκε από εκατοντάδες άτομα θύματα σεξουαλικής ή άλλη μορφής βίας, στα οποία συμπαραστάθηκε με κάθε τρόπο μέχρι να αποφασίσουν να προβούν σε καταγγελίες αναζητώντας δικαιοσύνη. Καθοδήγησε άλλα τόσα σε αρμόδιους φορείς «γιατί τα ευάλωτα άτομα όταν αποφασίσουν να μιλήσουν είναι μπερδεμένα και αν δεν έχουν σωστή καθοδήγηση μπορεί να κτυπήσουν λάθος πόρτα, να βιώσουν μια ακόμα απογοήτευση και τελικά να παραιτηθούν…».

Ως εκ τούτου, θεωρεί ότι μέσα και από το «ΙΡΙΣ»,  πολλά θύματα βίας τα οποία ακόμα κρατούν στην σιωπή την δική τους ιστορία, θα μπορέσουν να βρουν φωνή, να μάθουν τα δικαιώματα τους και να ζητήσουν την δικαίωση τους, γιατί, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει «κάθε ιστορία έχει τον δικό της ήρωα».

Τα άτομα που θα αποτείνονται στο «ΙΡΙΣ», όπως διευκρινίζει, «θα καθοδηγούνται ανάλογα με την περίπτωση τους και το Σωματείο θα συνδράμει και με οικονομική, αλλά και άλλη στήριξη όπως ψυχολογική, νομική που ήδη προσφέρει εδώ και δύο χρόνια όπου μπορεί και αντέχει, τόσο τα ίδια τα θύματα όσο και τους άλλους φορείς όπου θα παραπέμπονται».

Η εξασφάλιση οικονομικών πόρων θα αναζητείται μέσα από πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις που θα διοργανώνει το Σωματείο, με την εγγραφή μελών, με  εισφορές και χορηγίες. Ήδη αυτές τις μέρες έχει κυκλοφορήσει το «Ημερολόγιο του ΙΡΙΣ» το οποίο διατίθεται μέσω των μελών και φίλων του σε όλη την Κύπρο.

Το Σωματείο είναι στη διάθεση οποιουδήποτε πολίτη που έχει πέσει θύμα σεξουαλικής ή άλλης κακοποίησης αλλά και γενικότερα των πολιτών που θα ήθελαν με οποιονδήποτε τρόπο να συνδράμουν στο έργο του. Η επικοινωνία μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά στο [email protected] ή τηλεφωνικά στο 25760960 από τις 10 το πρωί μέχρι και τις 4 το απόγευμα.

Χρήστος Χαραλάμπους

Πηγή:https://limassol-today.com/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.