Ή μας κάνουν πλάκα ή σπάνε πλάκα μαζί μας

2147
https://www.cretalive.gr/

Μήπως μάταια τα έκανα όλα αυτά η μάνα τόσες ημέρες, περιόρισα τις επαφές, κλείστηκα μέσα, αφού εκ των πραγμάτων θα έχουν κολλήσει όλα τα παιδιά έως την Τετάρτη, βαριά Πέμπτη; 

Έχω ταχθεί εξαρχής υπέρ των ανοιχτών σχολείων, νομίζω ότι σε αυτό πια έχουμε καταλήξει ως κοινωνία.  Τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά.&- 

Δεν θα μπω καθόλου στον πειρασμό να σχολιάσω και εγώ τον κανόνα 50+1, την επιτυχία ή αποτυχία του. Θα αναφέρω μόνο το προσωπικό παράδειγμα από το σχολείο της κόρης μου που όλα – το προηγούμενο διάστημα – κύλησαν ομαλά, θες γιατί τηρήθηκαν κατά γράμμα οι οδηγίες, θες και λίγο θέμα τύχης, πάντως δεν υπήρξε μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού. 

Εδώ και 15 μέρες, κάνουμε τεστ σχεδόν καθημερινά καταρχάς για να συναναστραφούμε την οικογένεια μας αλλά και τους λίγους, καλούς φίλους που έχουμε αποφασίσει ότι είναι η “φούσκα” μας. Κάνουμε τεστ όντες εμβολιασμένοι, οι μεγάλοι και η μικρή. Και δεν έχω και κανένα θέμα με αυτό, το θεωρώ αυτονόητο για όλους αν και σέβομαι απολύτως τον αντίλογο περί δυνατότητας της κάθε οικογένειας να διαθέσει Χ χρήματα για την αγορά των τεστ. 

Και πλησιάζει η 10η Ιανουαρίου, αδημονείς ως γονιός να ακούσεις τις οδηγίες των αρμόδιων υπουργείων για την – όσο το δυνατό – ασφαλέστερη επιστροφή των παιδιών στα θρανία. 

Ακούς την φοβερή πρωτοτυπία για τα τρία τεστ την πρώτη μόνο εβδομάδα και σκέφτεσαι “να δεις που αυτοί κάτι ξέρουν και δεν μας το λέμε”. Ότι η Όμικρον δεν είναι αυτή που ξέραμε, ότι δεν μεταδίδεται με το “μόνο μόνο” και όλα ήταν μια μεγάλη απάτη για να καθίσουμε (περισσότερο) μέσα τις γιορτές και να αυξήσουμε λίγο ακόμα το κέρδος των εταιρειών που μοσχοπουλάνε τα τεστ. 

Στήνεσαι στην ουρά – ευτυχώς προνοείς και πας με το άνοιγμα της πλατφόρμας – και παίρνεις τα 5 τεστ που σου αναλογούν για το παιδί. Πιέζεις τον εαυτό σου να σκεφτεί θετικά ότι όλοι οι γονείς θα ρημαδοκάνουν ένα τεστ την Κυριακή στα παιδιά τους και θα κρατήσουν σπίτι όσα βρεθούν θετικά. Οτι όλοι όσοι το προηγούμενο διάστημα δήλωναν αρνητικά αποτελέσματα από την… κοιλιά τους, θα επιδείξουν υπευθυνότητα και θα τεστάρουν τα παιδιά τους. 

Και τελικά τα τεστ που εσύ ως πολιτεία έχεις υποδείξει σε όλους να προμηθευτούν, εξαφανίζονται. Γίνονται ανάρπαστα. Το υπουργείο, σα να μην το περίμενε ολότελα, σε ανακοίνωσή του ευχαριστεί τους πολίτες που έκαναν ό,τι τους ζητήθηκε. Η απόλυτη παράνοια. “Δόθηκαν 6 εκ τεστ και ξεμείναμε γιατί δεν το περιμέναμε ότι θα πηγαίνατε να τα πάρετε και τώρα γιοκ”!

Αυτό σκέφτηκε ο συντάκτης της ανακοίνωσης αλλά δεν θα μπορούσε κιόλας να το εκφράσει έτσι. 

Και η πρωτοτυπία συνεχίζεται. Όσοι δεν έχουν προμηθευτεί και άρα δεν έχουν να κάνουν τεστ στα παιδιά τους για το πρωί της Δευτέρας μπορούν να τα πάρουν από τα σχολεία που έχουν… αποθέματα!

Έχουν τα σχολεία αποθέματα; Και αν υποθέσουμε ότι έχουν ποιος θα αναλάβει την ευθύνη να τσεκάρει ποιος έχει προμηθευτεί και ποιος όχι, για να παραδώσει τα αντίστοιχα τεστ; Και θα δώσει όσα αντιστοιχούν στην κάθε οικογένεια, που μπορεί να έχει δύο παιδιά στο ίδιο σχολικό συγκρότημα; Την ευθύνη που έχεις εσύ ως πολιτεία απλά την μετακυλύεις στους εκπαιδευτικούς και τους διευθυντές των σχολικών μονάδων; Πρωτάκουστο!

Και κυρίως, τα παιδιά που θα πάνε χωρίς τεστ, όχι γιατί οι γονείς είναι αρνητές, ψεκασμένοι ή από αυτούς τους έξυπνους που δηλώνουν ψευδή αποτελέσματα, αλλά γιατί δεν φρόντισε το κράτος να είναι εντάξει και να έχει σελφ τεστ για όλους, θα μπουν κανονικά στις αίθουσες; Και τη ευθύνη γι αυτή την απόφαση ποιος θα την αναλάβει; Πάλι ο εκπαιδευτικός, πάλι οι διευθυντές; Εξοργιστικό! 

Και μήπως περιμένουμε από τους εκπαιδευτικούς να γίνουν και υγειονομικοί και να παίρνουν ρινικά δείγματα πρωί – πρωί Δευτέρας; Αυτό μόνο μένει να δούμε μέσα στον παραλογισμό των ημερών του νέου έτους. 

Και τελικά αναρωτιέμαι. Μήπως μάταια τα έκανα όλα αυτά η μάνα τόσες ημέρες, περιόρισα τις επαφές, κλείστηκα μέσα, αφού εκ των πραγμάτων θα έχουν κολλήσει όλα τα παιδιά έως την Τετάρτη, βαριά Πέμπτη; 

Σώτια Πεντεδήμου

Πηγή:https://www.cretalive.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.