Η ελληνική περίπτωση Mινχάουζεν δια αντιπροσώπου- Χρωμάτιζε τα κόπρανα της 4χρονης κόρης της με τοματοπολτό!

4633

Με θύμα ένα 4χρονο κορίτσι, στο Δελτίο της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, περιγράφεται γλαφυρά, εν έτει 2007, μία περίπτωση συνδρόμου Munchausen by proxy, δηλαδή συνδρόμου Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου.

Το παιδί μπήκε στο νοσοκομείο  Παίδων «Η Αγία Σοφία» με υποτιθέμενες αιμορραγικές κενώσεις. Για τον σκοπό αυτό υποβλήθηκε σε δύο κολονοσκοπήσειςσε έλεγχο για αλλεργίες, ενώ στη συνέχεια μπήκε σε διαδικασία υποαλλεργικής διατροφής και εξήλθε του νοσοκομείου.

Μία εβδομάδα αργότερα ωστόσο, μητέρα και παιδί επανήλθαν στο νοσοκομείο, με τη μητέρα να προσκομίζει  μεγάλη αιμορραγική κένωση του παιδιού. Την ίδια ώρα, οι εξετάσεις του κοριτσιού και η κλινική του εικόνα, δεν συμφωνούσαν με τα αναφερόμενα από τη μητέρα του συμπτώματα. Το κορίτσι δεν είχε ωχρότητα, δεν είχε αναιμία και οι δείκτες φλεγμονής του ήταν φυσιολογικοί.

Όταν απουσία κάποιου εμφανούς προβλήματος στο παιδί, οι γιατροί ανακοίνωσαν στη μητέρα ότι το παιδί θα λάβει εξιτήριο, η μητέρα παρουσίασε εκ νέου αιμορραγική κένωση του παιδιού.

Η εξέταση που ανιχνεύει την αιμοσφαιρίνη στα κόπρανα (Mayer κοπράνων) ήταν αρνητική. Οι γιατροί του νοσοκομείου προχώρησαν σε φασματομετρική ανάλυση των κοπράνων του παιδιού και διαπίστωσαν ότι τα κόπρανα περιείχαν τοματοπολτό, που η μητέρα είχε προσθέσει εξωγενώς.

43 μέρες στο νοσοκομείο!

Όπως συμβαίνει συχνά σε ανάλογες περιπτώσεις, το παιδί εξαιτίας αυτής της κατάστασης και έως ότου οι γιατροί καταλήξουν σε οριστική διάγνωση υποχρεώθηκε σε παρατεταμένη παραμονή στο νοσοκομείο, συνολικής διάρκειας 43 ημερών!

Μετά τη διαπίστωση ότι επρόκειτο για σύνδρομο Μινχάουζεν διά αντιπροσώπου, η μητέρα και το παιδί τέθηκαν υπό τακτική ψυχιατρική παρακολούθηση.

Καθώς στη συγκεκριμένη περίπτωση, η μητέρα δεν προκαλούσε απευθείας κακό στο παιδί, αλλά παραποιούσε απλώς τα δείγματα των κοπράνων, δεν της αφαιρέθηκε η επιμέλεια.

Όπως αναφέρουν οι συγγραφείς της συγκεκριμένης μελέτης, οι πάσχοντες από το σύνδρομο χρήζουν μακροχρόνιας παρακολούθησης, καθώς το σύνδρομο χαρακτηρίζεται από υψηλά ποσοστά υποτροπής- 20-25%, ακόμη και στις ήπιες μορφές της νόσου.

Τα χαρακτηριστικά των πασχόντων από Munchausen by proxy

Στη μελέτη, οι συγγραφείς συνοψίζουν σε έναν πίνακα και τα χαρακτηριστικά των δραστών στο σύνδρομο Munchausen by proxy:

 • Είναι συχνότερα η μητέρα
 • Παρουσιάζεται αρχικά ως φυσιολογικός και καλός γονέας
 • Είναι συνήθως τέλειος ψεύτης, απατεώνας και χειριστικός, έξοχος στο να δίνει φαινομενικά αληθοφανείς λόγους για την συμπεριφορά του
 • Συχνά έχει ιατρικές γνώσεις
 • Συνήθως αρνείται την παθολογική του συμπεριφορά ακόμη και όταν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία
 • Αλλάζει συμπεριφορά όταν αυτή αποκαλύπτεται, αλλά συνήθως δεν σταματά τη δράση του
 • Αναζητά βοήθεια από πολλούς διαφορετικούς ιατρούς
 • Μπορεί να έχει διαταραγμένο ή και φυσιολογικό νοητικό επίπεδο
 • Συχνά έχει ιστορικό συνδρόμου Munchausen
 • Η συμπεριφορά του γίνεται πιο επικίνδυνη, αν αντιληφθεί ότι τον υποψιάζονται
 • Χρησιμοποιεί τα θύματά του για να ικανοποιήσει τις εσωτερικές του ανάγκες, διαμέσου της προσοχής που εισπράττει έχοντας ένα άρρωστο παιδί.

* Δελτ Α ́ Παιδιατρ Κλιν Πανεπ Αθηνών 2007, 54(2):176-181) https://www.iatrikionline.gr/Deltio_54b_2007/06.pdf

Πηγή:https://thecaller.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.