Γλυκές τυρόπιτες Τήνου – τσιμπητές ή σκεπαστές

1305
https://www.tastefull.gr/

Υλικά

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό τυρί πέτρωμα
  • 1/2 κιλό ζάχαρη
  • 5 αυγά περίπου, όσα σηκώνει το τυρί
  • 1/2 κουταλιά γλυκού κανέλα
  • 3 βανίλιες ή άρωμα μαστίχας
  • 1/4 κουταλιά γλυκού γαρίφαλο

Για το φύλλο

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • χυμό 1 πορτοκαλιού
  • 1/4 κουταλιά γλυκού αλάτι
  • 1 αυγό
  • 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κούπα νερό περίπου

Μέθοδος εκτέλεσης

Ετοιμάζουμε τη ζύμη

Αναμιγνύουμε το αλεύρι με τα άλλα υλικά μέχρι να πετύχουμε ζυμάρι μέτριο, ούτε πολύ σκληρό ούτε πολύ μαλακό. Χωρίζουμε σε μπαλάκια σε μέγεθος πορτοκαλιού. Αφήνουμε να σταθεί μισή ώρα.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση

Αλέθουμε το τυρί πέτρωμα (μυζήθρα άβραστη καλά στραγγισμένη) σε λεκάνη. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και φτιάχνουμε ένα σφιχτό μίγμα που στέκεται.

Ετοιμάζουμε τις πίτες

Με κάθε μπαλάκι ζύμης ανοίγουμε φύλλο, όσο πιο λεπτό γίνεται. Κόβουμε με ποτήρι στρογγυλά κομμάτια.

Σε κάθε κομμάτι βάζουμεμια κουταλιά γλυκού γέμιση. Σηκώνουμε το φύλλο προς τα πάνω και με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας τσιμπάμε πυκνά γύρω γύρω, ώστε να γίνει ψιλό πλισέ.

Ψήνουμε τις πίτες

Τοποθετούμε τις τυρόπιτες σε ταψί (κατά προτίμηση αλουμινένιο ή χάλκινο), στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Πασπαλίζουμε κάθε μια με ζάχαρη.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμών μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Διατηρούνται δύο εβδομάδες εκτός ψυγείου.

” Η συνταγή που σας δίνω και οι φωτογραφίες που δημοσιεύω με την άδειά της είναι από τη μικρή γιορτή που στήνεται στο σπίτι της, αλλά και σε κάθε σπίτι που αποφασίζει να δημιουργήσει αυτές τις τσιμπητές τυρόπιτες, τις “μικρές μπαλαρίνες” που λέω εγώ, ή “μαργαρίτες της άνοιξης” που λέει η Νικολέτα. Με τη μαμά της, την κυρία Μαρία Δελατόλα, που έχει πλισάρει ατελείωτες τυροπιτούλες στη ζωή της! “

Βίκυ Κουμάντου 

Πηγή:https://www.tastefull.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.