Εξωσωματική γονιμοποίηση: Στα 54 το όριο ηλικίας στην Ελλάδα – Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο

377
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Ριζικές αλλαγές στην εξωσωματική γονιμοποίηση αλλά και στη κρυοσυντήρηση ωαρίων φέρνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο, μάλιστα, εγκρίθηκε σήμερα Παρασκευή (29.4.2022) στο υπουργικό συμβούλιο και φέρνει νέα δεδομένα για τα παιδιά που μπορούν να φέρουν στον κόσμο οι γυναίκες.

Πιο συγκεκριμένα, το ηλικιακό όριο στο νομοσχέδιο αυξάνεται στα 54 έτη για όσες γυναίκες θέλουν να κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση και να φέρουν στον κόσμο παιδί ή παιδιά μέσω της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Οι ηλικιακοί περιορισμοί, πλέον, αλλάζουν, δίνοντας τη δυνατότητα και σε μεγαλύτερες γυναίκες να δοκιμάσουν να τεκνοποιήσουν με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Το ίδιο νομοσχέδιο που παρουσίασε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης φέρνει αλλαγές και στην κρυοσυντήρηση ωαρίων, τη κοινώς λεγόμενη «κατάψυξη» ωαρίων.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο -σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας- εκσυγχρονίζει γενικότερα το πλαίσιο της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και διασφαλίζει τα δικαιώματα της γυναίκας.

Έτσι, μεταξύ άλλων, προβλέπεται:

  • αύξηση του ορίου ηλικίας στα 54 έτη
  • επιτρέπεται η κρυοσυντήρηση ωαρίων όχι μόνο για ιατρικούς αλλά και για κοινωνικούς λόγους, δίνοντας τη δυνατότητα στις γυναίκες να διατηρήσουν τα ωάρια τους και να κάνουν χρήση αυτών όποτε το επιθυμήσουν
  • καταργείται η απαιτούμενη συναίνεση του συζύγου για την κρυοσυντηρηση ωαρίων από τη γυναίκα που το επιθυμεί
  • επιτρέπεται στη διαζευγμένη γυναίκα να κάνει χρήση των κρυοσυντηρημένων ωαρίων της χωρίς τη συναίνεση του συζύγου/ συντρόφου
  • διασφαλίζεται η δυνατότητα ατόμων που πάσχουν από HIV να υποβληθούν σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Πηγή: iatropedia.gr / Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη

Το είδαμε στο :https://www.newsit.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.