Καρκίνος του μαστού, ελπίδα από δύο νέα φάρμακα – Τι λέει η Ελ. Γαλάνη

233
https://www.real.gr/

Ο καρκίνος του μαστού είναι παγκοσμίως ο συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες, υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες θα παρουσιάσει καρκίνο του μαστού, ενώ στην Ελλάδα αναφέρονται περί τις 7700 νέες περιπτώσεις το χρόνο.

Της Αιμιλίας Σταθάκου

Για τις σημαντικές εξελίξεις στη θεραπεία του μεταστατικού HER2 θετικού καρκίνου του μαστού μιλά η Δρ. Ελένη Γαλάνη, Ογκολόγος Παθολόγος, Metropolitan Hospital.

«Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος, η έγκαιρη διάγνωση και οι αποτελεσματικές σύγχρονες θεραπείες έχουν αυξήσει σημαντικά τη δυνατότητα ίασης των γυναικών που πάσχουν από καρκίνο του μαστού. Γνωρίζουμε σήμερα ότι, περίπου στο ένα πέμπτο των ασθενών με καρκίνο του μαστού στην επιφάνεια των νεοπλασματικών κυττάρων υπερεκφράζεται ο υποδοχέας HER2. Αυτή η υπερέκφραση έχει ως αποτέλεσμα επιθετικότερη βιολογική συμπεριφορά της νόσου, αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης μεταστάσεων και μειωμένη συνολική επιβίωση. Το 1998 το μονοκλωνικό αντίσωμα εναντίον του υποδοχέα HER2 trastuzumab, έλαβε έγκριση για τη θεραπεία του HER2 μεταστατικού καρκίνου του μαστού βελτιώνοντας σημαντικά την κλινική έκβαση αυτών των ασθενών, επιλέον όμως εισήγαγε ένα νέο θεραπευτικό μοντέλο, αυτό των στοχευουσών θεραπειών. Επίσης, τo 2011 τέσσερις κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι η επικουρική χορήγηση trastuzumab για ένα χρόνο σε ασθενείς με πρώιμο HER2 θετικό καρκίνο του μαστού επιτυγχάνει πλέον υψηλό ποσοστό ίασης στα πρώιμα στάδια.about:blank

Εγκεφαλικές μεταστάσεις

Αχίλλειο πτέρνα αποτελούσε μέχρι πρόσφατα, η αντιμετώπιση των εγκεφαλικών μεταστάσεων. Υπολογίζεται ότι εγκεφαλικές και λεπτο- μηνιγγικές μεταστάσεις αναπτύσσονται πολύ συχνά, στο 30-50% των ασθενών με HER2 θετική μεταστατική νόσο, γεγονός που δυσχεραίνει σημαντικά την επιβίωση αλλά και την ποιότητα της ζωής τους. Οι διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές που παρουσίαζουν δραστικότητα στο κεντρικό νευρικό σύστημα είναι πολύ περιορισμένες.

Με ιδιαίτερη λοιπόν ικανοποίηση, η διεθνής ογκολογική επιστημονική κοινότητα υποδέχθηκε την τελευταία διετία, δύο νέα φάρμακα για τον HER2 θετικό μεταστατικό καρκίνο του μαστού, τα οποία μελετήθηκαν και σε ασθενείς με εγκεφαλικές μεταστάσεις και τα οποία εμπλούτισαν και διαφοροποιήσαν τον θεραπευτικό αλγόριθμο της νόσου. Και τα δύο είναι πλέον εγκεκριμένα από τον Ευρωπαικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και διατίθενται κατόπιν ειδικής διαδικασίας στην Ελλάδα μέσω του ΙΦΕΤ.

Πρόκειται για ένα νέο σύμπλοκο μόριο το Τrastuzumab-Deruxtecan το οποίο έδειξε μία εξαιρετικά υψηλή αποτελεσματικότητα σε ασθενείς με μεταστατικό HER2 θετικό καρκίνο του μαστού, οι οποίοι είχαν αποτύχει σε δύο ή περισσότερες προηγούμενες θεραπείες. Tα πλέον πρόσφατα δεδομένα της κλινικής μελέτης DESTINY-Breast- 03, ανακοινώθηκαν στο Αμερικανικό Συνέδριο Κλινικής Ογκολογίας – ASCO 2021 – και δείχνουν ότι το trastuzumab deruxtecan, σχετίζεται με διπλασιασμό της επιβίωσης χωρίς επιδείνωση της νόσου σε σύγκριση με την καθιερωμένη θεραπεία 2ης γραμμής (transtuzumab emtansine), ισχυρή τάση για μείωση του κινδύνου θανάτου κατά 44% και συνολικές ανταποκρίσεις που φθάνουν το 80% των ασθενών. Αντίστοιχη αποτελεσματικότητα παρουσίασε και το 20% των ασθενών που συμμετείχαν σε αυτή την μελέτη και είχαν εγκεφαλικές μεταστάσεις με την αυστηρή όμως προυπόθεση να έχει προηγηθεί τοπική θεραπεία και να παρουσιάζουν σταθερότητα. Σημαντική παρενέργεια καταδεικνύεται η διάμεση πνευμονοπάθεια (ILD) που εμφανίστηκε στο 10,5% των ασθενών αυτών.

Μείωση του κινδύνου

Ενθουσιασμός ακολούθησε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της κλινικής μελέτης HER2 CLIMB στα πλαίσια του Διεθνούς Συνεδρίου για τον Καρκίνο του Μαστού -SABCS 2019 – για το φάρμακο Τucatinib, ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό μικρομοριακό εκλεκτικό αναστολέα του HER2, που χορηγείται από το στόμα σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία (χάπια capecitabine) και του μονοκλωνικού αντισώματος transtuzumab. Ο συνδυασμός είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός σε ασθενείς των οποίων η νόσος έχει εξελιχθεί μετά από δύο προηγούμενες θεραπείες, αλλά και σε ασθενείς με εξελισσόμενες ή σταθερές, προηγουμένως θεραπευμένες ή όχι, εγκεφαλικές μεταστάσεις, που αποτελούσαν το 50% του συνολικού πληθυσμού της μελέτης, κατ’ αντιστοιχία με την καθημερινή πράξη. Η προσθήκη του Τucatinib οδήγησε σε σημαντική μείωση του κινδύνου επιδείνωσης της νόσου κατά 46% και του κινδύνου θανάτου κατά 34% στον συνολικό πληθυσμό. Σοβαρού βαθμού διαρροϊκές κενώσεις εμφάνισε το 13% των ασθενών. Στην δε δύσκολη ομάδα των ασθενών με εγκεφαλικές μεταστάσεις, η προσθήκη του Τucatinib είχε πρωτοφανή αποτελεσματικότητα, αφού καθυστέρησε σημαντικά την επιδείνωση των εγκεφαλικών εστιών σε πλέον του 40% των ασθενών και πέτυχε διπλασιασμό της συνολικής επιβίωσης των ασθενών, διατηρώντας εν ζωή στο 1 έτος, περισσότερες από 7 στις 10 ασθενείς που το έλαβαν.

Ως εκ τούτου, ο συνδυασμός tucatinib, capecitabine και transtuzumab προτείνεται από την 2η και πλέον γραμμή σε ασθενείς με εξελισσόμενες εγκεφαλικές μεταστάσεις και φαίνεται να καλύπτει την ανεκπλήρωτη κλινική ανάγκη για αποτελεσματική θεραπεία στο κεντρικό νευρικό σύστημα ακόμα και σε περιπτώσεις που δε δύνανται να λάβουν κάποια τοπική θεραπεία, παρέχοντας σημαντική ανακούφιση σε χιλιάδες ασθενείς και ιατρούς ανά τον κόσμο.

Πηγή:https://www.real.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.