Ιουλία Τσέτη: Από το πατάρι του φαρμακείου στην Αρτα , επίτιμη Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας

1009
https://www.newmoney.gr/

Κληρονόμησε μια φαρμακευτική βιομηχανία και -μαζί με την αδελφή της, Ειρήνη- τη μετέτρεψαν σε κολοσσό με εξαγωγική δύναμη σε 60 χώρες στις πέντε ηπείρους. Και, μάλιστα, χωρίς να χάσει το ανθρώπινο πρόσωπό της (pics & video)

Γράφει η Μαρία Λεμονιά

Την περασμένη Τρίτη το απόγευμα η Ιουλία Τσέτη, γνωστή στους επιχειρηματικούς κύκλους της χώρας μας καθότι Πρόεδρος και CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη και Πρόεδρος του UN Global Compact Network Hellas, είχε την τιμή να φορέσει τη διδακτική τήβεννο αφού μετά από ομόφωνη απόφαση ανακηρύχθηκε Επίτιμη Διδάκτωρ του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η συγκίνηση ήταν μεγάλη για τη σιδηρά κυρία της βιομηχανίας που θυμήθηκε τα φοιτητικά της χρόνια, την εποχή που και η ίδια σπούδαζε φαρμακοποιός.

Από το βήμα του Πανεπιστημίου δεν δίστασε να δηλώσει «Εκλαμβάνω τη σημερινή ημέρα ως μια αναγνώριση αρχικά των προσπαθειών των φαρμακοποιών γονέων μου και παππούδων μου και ως μια προτροπή προς τη νεότερη γενιά φαρμακοποιών, να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τον ανθρωποκεντρικό ρόλο της επιστήμης μας. Σε όλη τη σταδιοδρομία μου ως φαρμακοποιός, έθεσα την κοινωνική ευαισθησία στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας».

Από το πατάρι του φαρμακείου της Αρτας στα μεγάλα επιχειρηματικά σαλόνιαΗ ιστορία και η προσωπική διαδρομή της χαμηλών τόνων και δυσεύρετης στα κοσμικά καλέσματα Ιουλίας Τσέτη, μόνο αδιάφορη δεν είναι. Γαλουχήθηκε σε ένα περιβάλλον που νομοτελιακά την οδήγησαν σ΄αυτόν τον επαγγελματικό δρόμο. Τόσο οι γονείς της όσο και οι παππούδες της υπήρξαν φαρμακοποιοί. Στο πατάρι του φαρμακείου της μητέρας της στην Αρτα, μυείται στη μαγεία της παρασκευής φαρμάκου.

Με τον πατέρα της Κλέων Τσέτη, εμπνευστή και μέντορά της

Η ίδια στις προσωπικές της αφηγήσεις ανατρέχει συχνά σε εκείνα τα χρόνια που υπήρξαν και η απαρχή μιας αξιοπρόσεκτης διαδρομής «Μεγάλωσα στο φαρμακείο της μητέρας μου Σόνιας στην Άρτα, που ήταν από τα μεγαλύτερα της Ηπείρου, μελετώντας τα μαθήματά μου στο πατάρι του, και παράλληλα παρατηρώντας τον πάγκο του φαρμακείου, θαυμάζοντας την δουλειά του φαρμακοποιού,για τον επιστημονικό του ρόλο και για την αλληλέγγυα διάστασή του προς την κοινωνία. Μεγάλωσα με τις μυρωδιές του οινοπνεύματος, των φαρμακευτικών δρογών, της βανίλιας και της αμμωνίας που τότε εμπορεύονταν τα φαρμακεία για τα πασχαλινά κουλουράκια των νοικοκυριών».

Οικογένεια Τσέτη, με παράδοση χρόνων στην παραγωγή φαρμάκων 

Το οικογενειακό DNA παίζει πάντα τον ρόλο του

«Αργότερα στην ενηλικίωσή μου, ενθουσιάστηκα, βλέποντας τον πατέρα μου Κλέωνα να χτίζει το πρώτο εργοστάσιο της UNI-PHARMA στην Κάτω Κηφισιά. Βλέποντας να ανθίζουν τα «βιομηχανικά φουγάρα», απέκτησα την ισχυρή πεποίθηση, ότι κάτι ενδιαφέρον και χρήσιμο για τις ανάγκες της ανθρωπότητας γεννιέται στις μονάδες παραγωγής».

Με δυνατές μεταπτυχιακές σπουδές στην Βιοφαρμακευτική, στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, επιστρέφει στην Ελλάδα δουλεύοντας στο ερευνητικό κομμάτι της εταιρείας τους. Η Ιουλία αποδεικνύεται δυνατή και στα επιχειρηματικά γι΄αυτό και ο πατέρας της Κλέωνας δεν προβληματίζεται όπως άλλοι επιχειρηματίες της εποχής που δεν υπάρχει κάποιο αγόρι στην οικογένεια για διάδοχος.Με ατσαλένια θέληση, δυναμισμό και πολύ δουλειά, γίνεται με τα χρόνια μια από τις γυναίκες επιχειρηματίες πρότυπο καθότι το ένα εργοστάσιο, γίνονται τρία και μάλιστα το ένα βιοκλιματικό, τα φάρμακα που παράγει για να θεραπεύσουν ή να απαλύνουν τον ανθρώπινο πόνο είναι δεκάδες και η εξαγωγική δύναμη της εταιρίας αγγίζει τα 60 κράτη και στις πέντε ηπείρους. Είχε μάλιστα την ευφυία και την προνοητικότητα να προχωρήσει σε επενδύσεις της τάξης των 80 εκατομμυρίων προλαβαίνοντας τα κακώς κείμενα της εποχής «Η πανδημία COVID -19 μας δίδαξε ότι οι χώρες πρέπει να έχουν αυτάρκεια και επάρκεια σε πρώτες ύλες τροφίμων και φαρμάκων».

Με την αδελφή της Ειρήνη συνθέτουν ένα δυνατό επιχειρηματικό δίδυμο

Σε μια εποχή που πολλές Ελληνικές εταιρίες περνούν σε ξένα χέρια οι αδελφές Τσέτη δημιουργούν το made in Greece στο φάρμακο. Σήμερα η Ιουλία Τσέτη είναι το πρόσωπο πίσω από τη UNI-PHARMA, όμιλο που αναπτύσσει, παράγει και διανέμει μερικά από τα πιο γνωστά φάρμακα της ελληνικής αγοράς όπως το γνωστό σε όλους Salospir, Αpotel, T4 αλλά και της ΙnterMed, η οποία εξειδικεύεται στην παραγωγή καινοτόμων δερμοκαλλυντικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων, όπως τα αγαπητά σε όλες τις γυναίκες Eva Intima. Ηγείται εξάλλου της πρότυπης μονάδας εκχύλισης φαρμακευτικών φυτών ελληνικής βιοποικιλότητας Uni-Herbo και της εμπορικής εταιρίας Pharma Belle με έδρα την Κύπρο.

Προσφέρει εργασία σε πάνω από 600 εργαζόμενους εκ των οποίων ένα μεγάλο ποσοστό είναι γυναίκες και προσφέρει την δυνατότητα ερευνητικού έργου σε νέους επιστήμονες. Το γεγονός ότι πριν από δύο χρόνια ανακηρύχθηκε γυναίκα- επιχειρηματίας της χρονιάς μόνο τυχαίο δεν είναι. Όπως δεν είναι τυχαίες και οι θέσεις της σε συμβούλια και οργανισμούς όπως αυτή του ΣΕΒ (Συλλόγου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών).Παρά την συνεχώς ανοδική πορεία της και την αναγνωρισμένη επιτυχία της η «κυρία UΝΙ-PΗΑRMA» δεν έχασε ποτέ το ανθρώπινο πρόσωπό της. Αγαπά την Μύκονο στην οποία ξεκουράζεται τα καλοκαίρια, ασχολείται με τα αμπέλια της στην Πάρο και ο στενός φιλικός της κύκλος είναι εδώ και χρόνια ο ίδιος. Διότι καμιά επιτυχία δεν έχει νόημα αν δεν έχεις αληθινούς φίλους για να την μοιραστείς. Επειδή, δε, ανήκει στους επιχειρηματίες που πιστεύουν ότι την εύνοια του σύμπαντος οφείλεις να την επιστρέφεις στην κοινωνία επιτελεί εδώ και χρόνια ένα σημαντικό κοινωνικό έργο γι΄αυτό και δεν ήταν τυχαία η φετινή της βράβευση από το ΕΒΕΑ περί Εταιρικής και Κοινωνικής Ευθύνης.

Εχει συστήσει την Αστική, Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Κλέων Τσέτης για την προώθηση των επιστημών υγείας και του πολιτισμού, υποστηρίζοντας έμπρακτα το έργο των πανεπιστημίων, των ακαδημαϊκών και ερευνητικών κέντρων, όπως επίσης και τις νέες γενιές επιστημόνων με χορηγίες υποτροφιών. Είναι αξιοσημείωτο ότι το 2020 στην πιο κρίσιμη στιγμή της πανδημίας του SARS CoV-2, υλοποίησε τέσσερις μεγάλες δωρεές προς το Ελληνικό και Κυπριακό υγειονομικό σύστημα καθώς και προς τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ  προσφέροντας συνολικά εκατομμύρια δόσεις Unikinon (φάρμακο που εμπεριέχει τη δραστική ουσία χλωροκίνη) και χιλιάδες λίτρα αντισηπτικών. Πριν από λίγους μήνες συνεργάστηκε με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ προκειμένου να συντονίσουν από κοινού στοχευμένες δράσεις για τους πρόσφυγες. «Οι δράσεις αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο, η εξασφάλιση της πρόσβασης ευπαθών κοινωνικών ομάδων σε φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό, καθώς και η προαγωγή της ενημέρωσης του κοινού αποτελούν τον δικό μας Όρκο προς την κοινωνία» τόνισε η ίδια κατά την πρόσφατη αγόρευσή της ως Επίτιμη Διδάκτωρ.

Οσο για το πώς θέλει να την θυμούνται;«Ασυμβίβαστη, δυναμική, με αυθορμητισμό, συγκρουσιακή, δίκαιη, ειλικρινή, οικεία, ελεύθερη, επαναστάτρια χωρίς και με αιτία και φυσικά ως Ηπειρώτισσα Δωρικού ρυθμού» αναφέρει συχνά πυκνά η ίδια.

Πηγή:https://www.newmoney.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.