Με τα λόγια εθελοντών που δώρισαν ΖΩΗ

3524

Κάνοντας μία αναδρομή στο παρελθόν θυμάμαι πως το 2015 ήμουν στα 17 και παρευρέθηκα σε μία εκδήλωση στην οποία βρισκόταν και ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δοτών Μυελού των Οστών Χαρίεσσας. Μας ενημέρωσαν σχετικά με την διαδικασία που χρειάζεται για να γίνεις εθελοντής και είχαμε ενθουσιαστεί. Που να φανταστώ εκείνη την ημέρα πως θα έβρισκα έναν άνθρωπο με τον οποίο θα ” έμοιαζα ” τόσο και θα μπορούσα να του δώσω ελπίδες να ξανά κερδίσει την υγεία του τόσο εύκολα και ανώδυνα . Μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2017 που δέχθηκα τηλεφώνημα από τον πρόεδρο του ΚΕΔΜΟΠ, τον κ. Σπυριδωνίδη πίστευα πως τη ζωή μπορεί να σου τη χαρίσει και να σου την αφαιρέσει μονάχα ο Θεός, διότι όλα είναι στο χέρι Του. Αυτό που έζησα στις 26 Μαρτίου του 2018 στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης είναι ασύλληπτο. Εγώ, που όποτε χρειάστηκε να δώσω αίμα για εξετάσεις έβαζα τα κλάματα και έτρεμα από τον φόβο μου. Ήμουν τόσο ενθουσιασμένη, όμως παράλληλα πολύ αγχωμένη με την άγνωστη διαδικασία κι αυτό μου προκαλούσε φόβο. Εν τέλη, είμαι πολύ χαρούμενη που κατάφερα στα 20 μου να κάνω μια προσπάθεια με σκοπό ένας άνθρωπος σε αυτόν τον κόσμο να σηκωθεί μία μέρα και να είναι και πάλι υγιής, να χαίρεται και να απολαμβάνει τη ζωή όπως του αξίζει. Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να μη τα παρατήσει κανένας ποτέ. Είτε στηρίζει απλώς τέτοιες δράσεις, είτε βρίσκεται στην οργάνωση, ασθενής και υγιής, λήπτης και δότης. Θα έμπαινα στην ίδια διαδικασία αμέτρητες φορές. Η ψυχική ικανοποίηση είναι απερίγραπτη. Ευχαριστώ όλους όσους συνέβαλαν σε αυτή την προσπάθεια, τις νοσοκόμες , τον κύριο Μπάτση, τα στελέχη του ΚΕΔΜΟΠ και τους δικούς μου ανθρώπους που με βοήθησαν να ξεπεράσω τις φοβίες μου και να τα καταφέρουμε όλοι μαζί.

(Θεοδωρίδου Εύα, δωρήτρια μοσχεύματος)


Η διαδικασία της συλλογής είναι πολύ απλή και ανώδυνη! Μόλις τελείωσε η συλλογή ένιωσα υπέροχα, κατάλαβα πως ενώ καθόμουν απλά ακίνητος σε μία καρέκλα έδινα ελπίδα σε έναν άνθρωπο για να ζήσει, να συνεχίσει την πορεία της ζωής του. Τα συναισθήματα είναι μοναδικά. Ο καθένας μπορεί να προσφέρει ζωή! Εύχομαι να πάνε όλα καλά αν και είμαι σίγουρος για την θετική έκβαση!

(Αντώνης Τζατζιμάκης, δωρητής  μοσχεύματος)


Λοιπόν…. “Όλα ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2016, όταν παρευρέθηκα σε μια εκδήλωση του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Και Δοτών Μυελού Των Οστών Χαρίεσσας και ακολουθώντας την διαδικασία εντάχθηκα στην Ελληνική (ΕΟΜ) και Παγκόσμια Δεξαμενή Εθελοντών Δοτών Μυελού Των Οστών (BMDW). Δυο χρόνια αργότερα, δέχθηκα ένα τηλεφώνημα από τον κ. Σπυριδωνίδη, ο οποίος μου ανακοίνωσε πως βρέθηκα συμβατή και πως είμαι η τυχερή, που μπορεί να δώσει ελπίδα και ζωή σε ένα 14χρονο αγοράκι. Χωρίς δεύτερη σκέψη και πλήρως συνειδητοποιημένη και ενημερωμένη έδωσα την συγκατάθεση μου για να ξεκινήσει όλη η διαδικασία, ώστε μετά από περίπου δυο μήνες να έρθει η ημέρα της δωρεάς στο Νοσοκομείο Παπανικολάου. Όλα πραγματοποιήθηκαν εύκολα, με ασφάλεια και τελείως ανώδυνα για εμένα. Μόλις συνδέθηκα στο μηχάνημα αντιλήφθηκα το μεγαλείο αυτής της πράξης. Μόνο δάκρυα χαράς και ευγνωμοσύνης στο Θεό, που με αξίωσε να βιώσω αυτά τα μοναδικά συναισθήματα που με έκαναν να νιώθω ευλογημένη μια ζωή. Εν κατακλείδι μπορείτε να δείτε το video από την στιγμή τη δωρεάς https://www.facebook.com/groups/499886720072278/permalink/1738313062896298/, που ο λόγος ύπαρξης του είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση όλων αυτών που ακόμη δεν έχουν γίνει Εθελοντές Δότες Μυελού Των Οστών. Γιατί…. Μόνο όλοι  μαζί μπορούμε να κάνουμε την λευχαιμία παρελθόν. Σας ευχαριστώ όλους για όλα.”

(Γιαλαμά Σωτηρία, δωρήτρια μοσχεύματος)


Δεν είχε περάσει ούτε ένας χρόνος από τη μέρα που γράφτηκα (Ζωοδόχου Πηγής, τυχαίο;!!!) στους εθελοντές δότες μυελού των οστών, όταν μου τηλεφώνησε ο κ.Σπυριδωνίδης (την Κυριακή της Ορθοδοξίας, άλλη σύμπτωση!!!) για να μου πει ότι είμαι συμβατή με κάποιο παιδάκι που έπασχε από λευχαιμία.

Νόμισα ότι έγινε κάποιο λάθος, γιατί ακόμα δεν είχα ενημερωθεί ότι ολοκληρώθηκε η εγγραφή μου στην παγκόσμια δεξαμενή των εθελοντών δοτών. Μόλις συνειδητοποίησα τι μου συμβαίνει δεν έκανα δεύτερη σκέψη για το αν θα δώσω, αλλά για τον τρόπο που θα δώσω. Θέλησα να κάνω το καλύτερο δυνατό που μπορούσα, γι’αυτό και αποφάσισα να δώσω ιστό!

Περίμενα με ανυπομονησία τη μέρα που κανονίσαμε να γίνει η μεταμόσχευση. Το μόνο που σκεφτόμουν ήταν πόσο πολύ μ’αγαπάει τελικά ο Θεός για να με επιλέξει ανάμεσα σε τόσα εκατομμύρια για να βοηθήσω έναν συνάνθρωπο μου να ζήσει. Δεν είχε σημασία αν ήταν Ελληνάκι ή Γερμανάκι ή και Ινδιανάκι. Ήταν μια ψυχούλα που ζητούσε μια δεύτερη ευκαιρία για ζωή.

Μετά τη δωρεά ήταν σαν να ξαναγεννήθηκα! Ένιωσα μια τέτοια ψυχική ανάταση, τέτοια γαλήνη που δεν περιγράφεται. Εκτός του ότι, θεωρώ, έγινα καλύτερος άνθρωπος, κατά τα άλλα η καθημερινότητα μου συνεχίζεται κανονικά. Επέστρεψα αμέσως στη δουλειά μου και στις οικογενειακές μου υποχρεώσεις και μάλιστα μετά  από ένα μήνα περίπου πήρα μέρος και στο RUN GREECE της πόλης μου μαζί με την οικογένεια μου!

Τα δυο μου παιδάκια, ο άντρας μου κι εγώ περιμένουμε να γνωρίσουμε και να αγκαλιάσουμε το νέο, πλέον, μέλος της οικογένειας μας!

Εν κατακλείδι, θέλω να προτρέψω τον κόσμο να γίνει δότης μυελού των οστών, γιατί δεν κοστίζει τίποτα και ενώ είναι κάτι τόσο απλό, είναι ταυτόχρονα και τόσο μεγάλο!

(Ελένη, δωρήτρια μοσχεύματος)


Θα ήθελα κ εγώ με την σειρά μου να μοιραστώ την εμπειρία μου για το μόσχευμα που έδωσα. Τον Αύγουστο του 2016 πήγα να δώσω δείγμα σάλιου για μια συμπατριώτισσα μου, όμως με ενημέρωσαν ότι δεν γινόμαστε δότες μόνο για την κοπέλα, αλλά για όλο τον κόσμο…. για οποιονδήποτε βρεθούμε συμβατοί… Η χαρά μου διπλασιάστηκε γιατί θα είχα την δυνατότητα να βοηθήσω και άλλους!

Για να μην μακρηγορώ, μετά από 6 μήνες χτύπησε το τηλέφωνο μου και ήταν ο διευθυντής του Κέντρου Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών, τα έχασα. Τότε λοιπόν μου είπε ότι βρέθηκα συμβατή με μια κοπέλα σε 29 εκατομμύρια δότες, απίστευτο και όμως αληθινό! Τα συναισθήματα μου πολλά, η χαρά μου ακόμα πιο μεγάλη, μέχρι και σήμερα δεν μπορώ να το πιστέψω ότι θα δώσω ζωή σε έναν άλλον άνθρωπο!!!! Έκανα λοιπόν τις απαραίτητες εξετάσεις που χρειάζονταν κ μετά από δύο μήνες δηλαδή τον Μάιο ξεκίνησε η τόσο όμορφη διαδικασία.

Την ώρα που έδινα το μόσχευμα δεν μπορούσα να κρατήσω τα δάκρυα χαράς και ικανοποίησης, ένιωθα υπέροχα μόνο στην σκέψη πως αυτή η κοπέλα περιμένει εμένα για να της δώσω ζωή! Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω κ τους γιατρούς του Παπανικολάου Θεσσαλονίκης που μου στάθηκαν σε όλη την διαδικασία με τόσο αγάπη κατανόηση κ υπομονή!

Τέλος, θα ήθελα να σας δώσω μια συμβουλή, κάντε το, γίνετε όλοι εθελοντές και τότε μόνο θα καταλάβετε τι μεγάλο λειτούργημα κάνετε. Με εκτίμηση Ιωάννου Αλίκη από Φλώρινα!!!!

(Ιωάννου Αλίκη, δωρήτρια μοσχεύματος)


Αγαπητοί δότες και μη, θα ήθελα με δυο λόγια να σας πω και εγώ με την σειρά μου για την εμπειρία που έζησα δίνοντας το μόσχευμα!

Όταν δέχτηκα το τηλεφώνημα ομολογώ πως πάγωσα και σκεφτόμουν συνεχώς τι να κάνω και πως καθώς δεν ήμουν πλήρη ενημερωμένος για την διαδικασία που έπρεπε να ακολουθήσω για να δώσω το μόσχευμα. Και σε αυτό ευθύνεται δυστυχώς η μη παιδεία που έχουμε και σε αυτόν τον τομέα όπως και σε πολλούς άλλους σήμερα! Είχα γίνει δότης σε μια μικρή ενημέρωση που είχα δεχτεί ενάμιση χρόνο πριν περίπου σε μια συνάντηση αιμοδοτών, καθώς δίνω και αίμα για χρόνια.

Όταν λοιπόν δέχτηκα το τηλεφώνημα είπα αμέσως το ναι και πήγα να κάνω κάποιες εξετάσεις για να σιγουρέψουμε ότι είμαι απόλυτα ταιριαστός με τον ασθενή τον οποίο φυσικά και δεν γνωρίζω! Έγιναν λοιπόν οι εξετάσεις και αφού ενημερώθηκα πλήρως για την διαδικασία προχωρήσαμε στην αγωγή και δώσαμε το μόσχευμα!

Με μια απλή διαδικασία πιστεύω πως μπορούμε όλοι μας καθώς δεν έχουμε να χάσουμε κάτι εκείνες τις μέρες από την καθημερινότητα μας να σώσουμε μια ζωή! Τόσο απλά! Το μόνο που θα πρέπει να σας ανησυχεί είναι οι 3-4 ώρες, ανάλογα τον ασθενή, που θα πρέπει να είσαστε ξάπλα σε μια πολυθρόνα για να μαζευτούν τα κύτταρα. Φυσικά και αστειεύομαι όμως, καθώς ένα μικρό πιάσιμο της στιγμής δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτό το μικρό θαύμα που γίνεται από την επιστήμη και έτσι σώζεται μια ανθρώπινη ζωή που παλεύει για αυτά που εμείς ήδη έχουμε!

Εγώ έφερα και μια καινούργια δότρια με την κίνηση μου αυτή και είμαι δίπλα χαρούμενος! Ελπίζω με αυτό το κείμενο να καταφέρω να φέρω έστω ακόμα έναν δότη! Κάντε το ανεπιφύλαχτα γιατί με το να βοηθάς έναν άνθρωπο με ότι μπορείς θα σας γαληνέψει την ψυχή! Ποσό μάλλον όταν αυτό είναι η ίδια του η ζωή! Κάτι το οποίο δεν μπορεί να αγοραστεί ούτε με όλα τα χρήματα του κόσμου! Τέλος, περιμένω τηλέφωνο να μάθω πως τελικά όλα πήγαν καλά !

(Βασίλης Κούρτης, δωρητής  μοσχεύματος)


Πριν δύο χρόνια ο μικρός Νικόλας μου ( υιός μου) έπρεπε να πάρει μέρος σε πανελλήνιους αγώνες στο Ναύπλιο .Εκεί στον αύλιο χώρο του γηπέδου βρισκόταν ο Σύλλογος Μ.Μ.Ο. ” ΧΑΡΙΣΕ ΖΩΗ” αν και 25 χρόνια αιμοδότρια και αιμοπεταλιοδότρια δεν γνώριζα λεπτομερώς.  Πόσο απλά και εύκολα μπορείς να γίνεις δότης μυελού των οστών ,και να σώσω έναν συνάνθρωπο μου, δίνοντας σάλιο σε μια μπετονετουλα . (Αν πέσει ένας άνθρωπος στο δρόμο ή ένα ζωάκι δεν θα το σηκώσουμε;;;; τόσο απλά ) Λόγω του επαγγέλματος μου (κομμώτρια), μητέρα, με πολλές ευθύνες στο κεφάλι μου ΣΥΝ το πρόσφατο θάνατο τότε της μητέρα μου είχα ξεχάσει το δείγμα που είχα δώσει, όπου ένα μαγικό απόγευμα στις 2 Δεκεμβρίου το 2016 δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από τον κ. Σπυριδωνίδη, καθ. Μεταμοσχεύσεων μυελού των οστών.

Μου ανακοίνωσε πως είχα βρεθεί συμβατή με ένα συνάνθρωπο μου νεαρό που έπασχε από λευχαιμία κάπου πολύ μακριά  (δεν θα ξεχάσω ποτέ την φωνή του και αυτά τα πρώτα λόγια του γιατρού ΉΡΩΑ). Η κινητοποίηση των εξετάσεων μου στο Αττικό νοσοκομείο Αθηνών ήταν άμεση , ξανά ένα μεγάλο μπράβο στον κύριο Σπυριδωνίδη και στην ομάδα του ,που αποτελείται από σοβαρούς επιστήμονες, πολλά Ευχαριστώ. 

Μέχρι που ήρθε με μεγάλη μου αγωνία ο Φεβρουάριος… Ήρθε η μέρα που εύκολα ,με ασφάλεια, υπευθυνότητα, η συγκινητική στιγμή της συλλογής των κυττάρων μου, να χαρίσω ζωή και εγώ ή ότι μπορεί και έχει ο καθένας μας στον χρυσόκοσμο του, ΌΜΩΣ ΜΥΕΛΌ ΤΩΝ ΟΣΤΏΝ ΕΧΟΥΜΕ ΌΛΟΙ. Μικρούλα ο μπαμπάς μου μου έδινε να τρώω το μεδούλι από το κόκαλο του φαγητού που είχε το τραπέζι μας ,να δυναμώσω… μεγάλωσα, δυνάμωσα και έσωσα μια ζωή… Όλοι μπορούμε. Και πάλι ευχαριστώ!

Μπορείτε να δείτε το video της Λένας, εδώ
 
(Λένα Κοροβίλα, δωρήτρια μοσχεύματος)

Όταν με ειδοποίησαν ότι βρέθηκα συμβατή ενθουσιάστηκα !

Στη συνέχεια άρχισαν οι αμφιβολίες, οι οποίες κράτησαν μόνο λίγες μέρες, αφού οι γιατροί και κυρίως ο κ.Σπυριδωνίδης μου έλυσαν κάθε απορία !!

Αυτό που έχω να δηλώσω με πολύ απλά λόγια είναι πως αφιέρωσα 2 ώρες απ’ τη ζωή μου και τίποτα άλλο!!

Η διαδικασία απλή, το απόγευμα της ίδιας μέρας είχα επιστρέψει στην πόλη μου και στη δουλειά μου !!

(Αλεξάνδρα Δαρή, δωρήτρια μοσχεύματος)


Όταν γίνεις δότης μυελού των οστών,σίγουρα δεν μπορείς να φανταστείς πόσο δυνατά  συναισθήματα βγαίνουν στην επιφάνεια όταν χτυπάει το τηλέφωνο και σε ενημερώνουν  ότι κάποιος,σε κάποιο σημείο της γης σε χρειάζεται.

Πρώτα ρωτήθηκα αν είμαι ακόμα πρόθυμη να προχωρήσω στη δωρεά.Ειλικρινά,δεν νομίζω να υπάρχει άνθρωπος που βλέπει κάποιον να πνίγεται και να μην του δώσει το χέρι.

Έτσι, μετά τον απαραίτητο έλεγχο για την ασφάλεια και τη δική μου αλλά και του λήπτη,ορίστηκε η ημερομηνία  της λήψης.

Η λήψη ήταν ανώδυνη.Οι ώρες που ήμουν ακίνητη,φρόντισε το προσωπικό του νοσοκομείου να περάσουν πολύ γρήγορα και ευχάριστα.

Η όποια μικρή ταλαιπωρία μπορεί να νιώσει ο δότης,σίγουρα δεν είναι τίποτα μπροστά στην αξία της ανθρώπινης  ζωής.

Εξάλλου ποτέ δεν ξέρουμε αν κάποια στιγμή βρεθούμε εμείς ή κάποιος δικός μας στην άλλη πλευρά και να αναζητάμε με αγωνία δότη.

(Ελευθερία Βαρδάκη, δωρήτρια μοσχεύματος)


Το 2011 είχα δώσει δείγμα για δότης μυελού των οστών.

Το καλοκαίρι του 2016 με ειδοποίησαν από το

ΚΕΔΜΟΠ ότι βρέθηκα συμβατός με κάποιον που έχει λευχαιμία.
Πριν ακόμα μου εξηγήσουν την διαδικασία  
είχα αποφασίσει ότι θα βοηθήσω.
Η διαδικασία είναι ανώδυνη και οι γιατροί ήταν συνέχεια δίπλα μου.
Είναι φοβερό όταν σκέφτεσαι ότι με δύο τσιμπήματα σώζεις μια ζωή.

(Κόκκας Ευάγγελος, δωρητής  μοσχεύματος)


“Αγαπητοί φίλοι, θέλω να διαβάσετε αυτό που θα σας γράψω γιατί μας αφορά όλους!!! Είμαι εθελοντής αιμοδότης από το 2002 και το 2012 έδωσα δείγμα για δότης μυελού των οστών!!! Πριν από λίγο καιρό με ειδοποίησαν ότι είμαι συμβατός δότης με κάποιον που είχε λευχαιμία και η ζωή του κρεμόταν κυριολεκτικά από τα χέρια μου. Χωρίς καν να το σκεφτώ δέχτηκα να τον βοηθήσω κι έτσι κι έγινε.

Προχθές, ημέρα Δευτέρα, δώρισα και ο άνθρωπος ήδη μεταμοσχεύθηκε.

Αυτό που θέλω κυρίως να σας πω είναι να μην φοβάστε τις βελόνες γιατί δεν είναι παρά μόνο ένα τσίμπημα και να σας παροτρύνω να γίνετε και εσείς εθελοντές, γιατί που ξέρετε…

Ο αριθμός να βρεθεί κάποιος συμβατός δότης είναι 1 στα 25,000,000!!!

Όπως ήμουν κι εγώ γι’ αυτόν τον άνθρωπο!!! Ο φόβος είναι στο μυαλό σας!!!

Γι’ αυτό μην το σκέφτεστε καθόλου, σίγουρα κάποιος κρέμεται και από τα δικά σας χέρια!!!”

(Φώτης Δεσποτάκης, δωρητής μοσχεύματος)


 sillogi_2“Με κάλεσαν από το ΚΕΔΜΟΠ για να με ενημερώσουν ότι βρέθηκα συμβατή στις χαμηλές αναλύσεις αίματος με κάποιον άνθρωπο που είχε λευχαιμία.

Σοκαρίστηκα!

Δεν το περίμενα έπειτα από τόσα χρόνια.

Εκλαιγα και προσευχόμουν να είμαι συμβατή και στις υψηλές αναλύσεις για να γίνει καλά ο άνθρωπος […]. Ενιωσα ότι το σύμπαν μού έδωσε τη δυνατότητα να διορθώσω κάποια λάθη μου και να βοηθήσω με αυτόν τον τρόπο τον εαυτό μου και τους άλλους. Εδωσα ένα δώρο και πήρα ένα.

Οταν δίνεις, εισπράττεις πολλά. Νιώθεις ότι βάζεις ένα λιθαράκι στον κόσμο.

Δίνεις και παίρνεις ζωή. Σου κάνει καλό, σε ισορροπεί, αρχίζεις να αγαπάς τον εαυτό σου αληθινά […].

Κανείς δεν ξέρει πότε θα του χτυπήσει το κακό την πόρτα. Σήμερα είμαστε καλά. Α

ύριο; Φαντάσου να έχει ένας δικός σου άνθρωπος σοβαρό πρόβλημα και να μην μπορείς να βρεις δότη.

Τρελαίνεσαι ή όχι; Αν όμως οι δότες ήμασταν περισσότεροι, τα πράγματα δεν θα ήταν πιο εύκολα για όλους;”

(Βασιλική Αρβανίτη, δωρήτρια μοσχεύματος)


“Όταν έλαβα το τηλεφώνημα, ένιωσα την ίδια χαρά που είχα νιώσει όταν η σύζυγός μου μού ανακοίνωσε ότι ήταν έγκυος. Η διαδικασία ήταν απλή, ανώδυνη και χωρίς παρενέργειες. Έδωσα λίγο από το χρόνο μου και σήμερα ένας άνθρωπος ζει χάρη στα κύτταρα που δώρισα. Δεν γνωρίζω ποιος είναι, αλλά ξέρω ότι οι άνθρωποι που τον αγαπούν αγωνιούσαν καθημερινά να βρεθεί ένας συμβατός δότης για να σωθεί. Και βρέθηκα εγώ.”

(Στέλιος Φωτακίδης, δωρητής μοσχεύματος)


liakou2b“Μια αστραπή η ζωή μας… μα προλαβαίνουμε!!!!!! (Ν. Καζαντζάκης)

Προλαβαίνουμε να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο.
Προλαβαίνουμε να κάνουμε τον εαυτό μας καλύτερο.
Προλαβαίνουμε να διορθώσουμε τυχόν λάθη μας.
Προλαβαίνουμε να γίνουμε Άνθρωποι !!!!!!!!!

Ποτέ δεν θα ξεχάσω εκείνο το πρωινό του Φεβρουαρίου 2015 που χτύπησε το τηλέφωνό μου και στη γραμμή ήταν ο Καθηγητής κ. Σπυριδωνίδης Αλέξανδρος από το ΠΓΝ Πατρών και με ενημέρωσε ότι βρέθηκα συμβατή με κάποιον συνάνθρωπό μας που νοσεί και είμαι η τελευταία του ελπίδα.

Τρελάθηκα.

Κλείσαμε και το μόνο που θυμάμαι ήταν ότι έκλαιγα ασταμάτητα επί ώρες. Πάντα έλεγα ότι η ζωή μου χρωστάει γιατί μου έχει στερήσει πάρα πολλά. Υπόσχομαι να μην το ξαναπώ ποτέ. Φυσικά και νιώθω πλέον ευλογημένη. Εννοείται πως χωρίς δεύτερη σκέψη δέχθηκα και μετά από κάποιες απαιτούμενες διαδικασίες ολοκληρώθηκε με επιτυχία η συλλογή των αιμοποιητικών κυττάρων. ”

(Ελένη Λιάκου, δωρήτρια μοσχεύματος)


“Πριν από δύο χρόνια, περίπου, ενημερώθηκα από το ΚΕΔΜΟΠ – «Χάρισε Ζωή» ότι ήμουν συμβατή με έναν ασθενή που χρειαζόταν μεταμόσχευση. Όταν ρωτήθηκα εάν επιθυμώ να δωρίσω, η απάντηση ήταν «εννοείται». Η συλλογή ήταν πολύ απλή και καθόλου επίπονη. Τοποθετήθηκε «πεταλούδα» στα δύο μου χέρια, όπως όταν δίνουμε αίμα, και ξεκίνησε η διαδικασία. Από τη μία φλέβα έπαιρναν το αίμα, το οποίο περνούσε από ένα μηχάνημα που φίλτραρε τα απαραίτητα κύτταρα και από την άλλη φλέβα το αίμα επέστρεφε σε εμένα. Το μόνο κουραστικό ήταν ότι διήρκεσε κάποιες ώρες. Νομίζω, όμως, ότι είναι αστείο να κάνουμε θέμα τις ώρες αυτές, μπροστά στην ευκαιρία να βοηθήσουμε έναν συνάνθρωπό μας που έχει ανάγκη. Όταν η διαδικασία έφτασε στο τέλος της ήμουν λίγο κουρασμένη αλλά ταυτόχρονα ενθουσιασμένη και συγκινημένη για τη βοήθεια που προσέφερα σε έναν άγνωστο άνθρωπο. Γιατί αυτό είναι το νόημα της ύπαρξής μας. Να βοηθούμε, να προσφέρουμε, να είμαστε εκεί!!!”

(Κυριακούλα Μάλλιου, δωρήτρια μοσχεύματος)


«Όλη η διαδικασία θα μου μείνει αξέχαστη. Τη θεωρώ ορόσημο στη ζωή μου. Το ίδιο πιστεύω θα ισχύσει και για όλους τους συναδέλφους που θα έχουν την τύχη να είναι συμβατοί με κάποιον ασθενή και θα κληθούν να βοηθήσουν να σωθεί η ζωή του».

Πριν από μερικά χρόνια άνθρωπος του Κέντρο Ενημέρωσης και Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών Πανεπιστημίου Πατρών, με πρωτοβουλία της Εταιρίας μας, είχε έρθει στο εργοστάσιο στο Δρέπανο για να μας ενημερώσει σχετικά με τη διαδικασία της δωρεάς μυελού των οστών. Τότε εγώ και άλλοι συνάδελφοι είχαμε δώσει δείγμα αίματος ώστε να καταχωρηθούμε ως εθελοντές. Η Εταιρία είχε καλύψει τα έξοδα της συλλογής και επεξεργασίας των δειγμάτων. Τον Φεβρουάριο του 2013 επικοινώνησε μαζί μου ο κ. Σπυριδωνίδης, υπεύθυνος γιατρός του ΚΕΔΜΟΠ, και με ενημέρωσε ότι είμαι 100% συμβατός με έναν ασθενή που πάσχει από λευχαιμία και η μεταμόσχευση ήταν η τελευταία του ευκαιρία. Προφανώς δέχτηκα να είμαι εθελοντής δωρητής. Το ΚΕΔΜΟΠ με ενημέρωσε για την όλη διαδικασία και έγιναν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε επιτυχώς στις αρχές του Απριλίου με τη συλλογή αιμοποιητικών κυττάρων. Κράτησε τρεις ώρες και ήταν ανώδυνη. Η όλη ταλαιπωρία είναι πολύ μικρή, ιδιαίτερα αν τη συγκρίνουμε με το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πιστεύω πως έχω το θλιβερό προνόμιο να είμαι ο ένας από τους μόλις πέντε Έλληνες εθελοντές μυελού των οστών, κάτι που δείχνει τη χαμηλή ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μας σε τέτοια θέματα.»

(Δημήτρης Περικλόπουλος, δωρητής μυελού των οστών)

Πηγή:http://www.xarisezoi.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.