Ταλιμπάν: Νέος υπουργός Παιδείας – Τα κορίτσια συνεχίζουν να μην φοιτούν στην δευτεροβάθμια

244
https://www.newsit.gr/

Ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν αντικατέστησε τον υπουργό Παιδείας του Αφγανιστάν με έναν από τους πιστούς του. Ο διορισμός ενός «πιστού» υποστηρικτή των Ταλιμπάν είναι σαν να προαναγγέλλει πως θα συνεχιστεί η απαγόρευση της φοίτησης των κοριτσιών στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο διορισμός του υπουργού Παιδείας, Χαμπιμπουλάχ Άγα, ανακοινώνεται έπειτα από συνεδρίαση υψηλόβαθμων κυβερνητικών και θρησκευτικών αξιωματούχων των Ταλιμπάν που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα στην Κανταχάρ, το προπύργιο του κινήματος. Αυτός είναι μέλος του θρησκευτικού συμβουλίου που είναι αρμόδιο να συμβουλεύει τον ανώτατο ηγέτη.

Ο διορισμός του «δείχνει ότι οι Ταλιμπάν προωθούν τους πιστούς του καθεστώτος που απορρίπτουν το εκ νέου άνοιγμα των σχολείων για τα κορίτσια», σύμφωνα με τον Νίσανκ Μοτουάνι, ερευνητή στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, που ρωτήθηκε από το AFP.

Από την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία, στις 15 Αυγούστου του 2021, εκατοντάδες χιλιάδες κορίτσια έχουν αποκλειστεί από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Το μέτρο αυτό, για το οποίο δεν υπάρχει ομοφωνία ούτε καν στους κόλπους των Ταλιμπάν, βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο των ανησυχιών που εκφράζει η διεθνής κοινότητα, η οποία έχει καταστήσει το εκ νέου άνοιγμα των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τα κορίτσια βασική προϋπόθεση για την αναγνώριση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν.

Δεν πήρε ξεκάθαρη θέση ο νέος Υπουργός 

Ο νέος υπουργός Παιδείας, Χαμπιμπουλάχ Άγα, ο οποίος ανήκει στον στενό κύκλο του ανώτατου ηγέτη των Ταλιμπάν Χιμπατουλάχ Αχουντζάντα, δήλωσε σήμερα στο AFP ότι δεν έχει ακόμη λάβει καμία οδηγία επί του θέματος αυτού.

«Δεν μπορούμε να καταρτίσουμε σχέδιο με δική μας πρωτοβουλία (…) Θα ενεργήσω βάσει των οδηγιών που θα δώσει ο ανώτατος ηγέτης», δήλωσε τηλεφωνικώς ο 68χρονος Χαμπιμπουλάχ Άγα.

Το άνοιγμα των δευτεροβάθμιων σχολείων που δεν έγινε ποτέ

Τον Μάρτιο το άνοιγμα ξανά των δευτεροβάθμιων σχολείων για τα κορίτσια, το οποίο ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας των Ταλιμπάν με επικεφαλής τότε τον Νουρουλάχ Μούνιρ, είχε ματαιωθεί την τελευταία στιγμή από τον ανώτατο ηγέτη.

Αρκετοί αξιωματούχοι των Ταλιμπάν είχαν διαβεβαιώσει τότε ότι το μέτρο αυτό δεν ήταν παρά προσωρινό και ότι οφειλόταν σε «τεχνικό πρόβλημα» και πως τα μαθήματα θα ξανάρχιζαν μόλις καθοριζόταν ένα πρόγραμμα με βάση τις ισλαμικές επιταγές.

Σε δηλώσεις του στις αρχές του μήνα, τις οποίες επικαλούνταν τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Νουρουλάχ Μούνιρ είχε επίσης σημειώσει ότι τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έκλεισαν για τα κορίτσια καθώς «πολλοί κάτοικοι αγροτικών περιοχών δεν ήθελαν οι έφηβες να πηγαίνουν σχολείο».

Ωστόσο ορισμένα λύκεια θηλέων παραμένουν ανοιχτά σε επαρχίες που είναι απομακρυσμένες από τα κέντρα εξουσίας, την Καμπούλ και την Κανταχάρ, λόγω των πιέσεων που έχουν ασκήσει οι οικογένειες και οι αρχηγοί φυλών.

Πηγή:https://www.newsit.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.