ΟΡΓΑΝΟΥΛΗΔΕΣ: ΕΝΑ ΝΕΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ

889

ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ ΚΑΙ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ (ΗΛΙΚΙΑΣ 7 ΕΩΣ 11 ΕΤΩΝ) ΠΟΥ ΣΤΟΧΟ ΕΧΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ.

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΜΕΣΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ

Ποια είναι τα όργανα του σώματός μας και πώς λειτουργούν; Πώς φροντίζουμε την ΥΓΕΙΑ μας; Τι μέγεθος έχει η καρδιά και ποιο εσωτερικό μας όργανο μπορεί και «ξαναγεννιέται»; Τι συμβαίνει εάν κάποιο από τα όργανα δεν λειτουργεί σωστά; Πώς ένας γιατρός μπορεί να αντικαταστήσει αυτό το όργανο με κάποιο άλλο;

Δύσκολα ερωτήματα, όπως τα παραπάνω, γίνονται διασκεδαστικές ιστορίες μέσα από τους χαρακτήρες των «Οργανούληδων». Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που ξεκίνησε από την Αγγλία, και ταξιδεύει ήδη σε Σκωτία και Καναδά, ήρθε τώρα και στην Ελλάδα για να μοιραστεί μαζί μας συμβουλές για τη φροντίδα της υγείας μας και να μας μάθει τα πάντα για τη δωρεά οργάνων.

H νέα παρέα έρχεται για να βοηθήσει τα παιδιά να κατανοήσουν με εύκολο και διασκεδαστικό τρόπο την αξία της δωρεάς οργάνων και της μεταμόσχευσης. Οι «Οργανούληδες» πιστεύουν ότι αυτό που μετράει είναι αυτό που υπάρχει μέσα μας –κυριολεκτικά και μεταφορικά. Για να φαινόμαστε καλά εξωτερικά, πρέπει να νιώθουμε πως όλα μέσα μας λειτουργούν κανονικά, να νιώθουμε υγιείς.

TEASER

ΟΙ ΟΡΓΑΝΟΥΛΗΔΕΣ ΚΑΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ

Με όραμα την ανοικοδόμηση του τομέα των μεταμοσχεύσεων, αλλά και την ανάπτυξη και την ενίσχυση της κουλτούρας της δωρεάς οργάνων στη χώρα μας, το ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ ανέλαβε μια Εθνική Πρωτοβουλία, σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και το ΩΝΑΣΕΙΟ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ.

Μέσα από μια ολιστική προσέγγιση δράσεων, το ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ στέκεται αρωγός στο έργο της Πολιτείας και του ΕΟΜ και συμβάλλει στην ανοικοδόμηση του τομέα των μεταμοσχεύσεων δημιουργώντας νέες υποδομές, επενδύοντας στην καινοτομία, και ενισχύοντας τις δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Παράλληλα, στηρίζει και προωθεί την επιστημονική έρευνα, ενώ αναλαμβάνει δράσεις για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών. Στο επίκεντρο της Εθνικής Πρωτοβουλίας βρίσκεται η δημιουργία του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου, το οποίο αναμένεται να παραδοθεί στην Πολιτεία το 2024.

Μέρος της Εθνικής Πρωτοβουλίας είναι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Οργανούληδες». Το ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ εξασφάλισε τα αποκλειστικά δικαιώματα του προγράμματος που εντόπισε ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), και ανέλαβε την προώθηση και διάχυση του προγράμματος στην Ελλάδα, πάντα με την επιστημονική αιγίδα του ΕΟΜ.

Με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση παιδιών και γονέων για το θέμα της δωρεάς και μεταμόσχευσης οργάνων, το ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ εξασφάλισε την ένταξη του εκπαιδευτικού προγράμματος «Οργανούληδες» στα σχολεία. Το πρόγραμμα συμπεριλήφθηκε στις Δράσεις – Παρεμβάσεις και Προγράμματα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας για το σχολικό έτος 2020/21, με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του μαθητικού πληθυσμού. Συγκεκριμένα, εντάχθηκε στον ΙΘ θεματικό άξονα με τίτλο: «Προαγωγή της Δωρεάς Οργάνων και των Μεταμοσχεύσεων σε παιδιά και εφήβους».

Έτσι, με οδηγό τη βασική παρουσίαση των «Οργανούληδων» και τη συνδρομή του εγχειριδίου για τους Γονείς, τους Εκπαιδευτικούς και τους Επισκέπτες Υγείας, η φροντίδα της υγείας και η δωρεά οργάνων γίνονται για πρώτη φορά μέρος της Δημόσιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Τα υλικά αυτά, που σήμερα περιλαμβάνονται στα Προγράμματα Αγωγής της Υγείας του Υπουργείου Υγείας, συμπληρώνουν και άλλα εκπαιδευτικά εργαλεία και παιχνίδια.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΟΥΛΗΔΕΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΟΡΓΑΝΟΥΛΗΔΕΣΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΡΓΑΝΟΥΛΗΔΩΝ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΑ ΝΕΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣΠΑΙΧΝΙΔΙ ΟΡΓΑΝΟΥΛΗΔΕΣ – ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙΠΑΙΧΝΙΔΙ ΛΕΞΕΩΝ ΟΡΓΑΝΟΥΛΗΔΕΣ

ΑΦΙΣΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΦΙΣΑ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΟΥΛΗΔΩΝ

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΟΡΓΑΝΟΥΛΗΔΕΣ

>ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΟΥΛΗΔΕΣ

Το πρόγραμμα διευρύνεται και θα ενισχύεται συνεχώς από ένα διαρκώς αυξανόμενo φάσμα εργαλείων για σχολεία, επαγγελματίες και επισκέπτες υγείας, αλλά και για τους γονείς που θέλουν να εμφυσήσουν τη φροντίδα της υγείας από νωρίς στα παιδιά τους. Παράλληλα, μέσα από webinars, επισκέψεις και διαδικτυακές συναντήσεις με σχολεία, που θα διοργανωθούν με τη συνεργασία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και του Ιδρύματος Ωνάση, η εμβάθυνση στο πρόγραμμα γίνεται πιο εύκολη και ουσιαστική.

Αν εργάζεστε στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και σας ενδιαφέρει να παρουσιάσουμε διαδικτυακά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Οργανούληδες» στους μαθητές σας, μπορείτε να στείλετε το αίτημά σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλα τα δημοτικά σχολεία πανελλαδικώς.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, για περιορισμένο αριθμό σχολείων.

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με την επιστημονική αιγίδα του ΕΟΜ και του Υπουργείου Υγείας και την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση.

©The Orgamites is an All Good Co. (CIC). Created by Roydon Turner. © Copyright, Creative Direction and Production by Awesonova. All rights reserved.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΟΥΛΗΔΩΝ

>ROYDON TURNER

Πηγή:https://www.onassis.org/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.