Kαθαρή Εβδομάδα 2022:”Λέμε ευχαριστώ στους ανθρώπους της καθαριότητας”.

221

Η στιγμή που πολλοί από εμάς περίμεναν με ανυπομονησία έφτασε! Μόλις ανακοινώθηκαν οι 10 καλύτερες συμμετοχές του διαγωνισμού της Καθαρής Εβδομάδας, που απευθυνόταν σε όλους όσους κρύβουν τον σκηνοθέτη μέσα τους και τελούσε υπό την διοργάνωση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) με την συνεργασία του περιοδικού Ozon και την υποστήριξη της Karcher. Μέσα στους 10 καλύτερους “σκηνοθέτες της καρδιάς μας” περιλαμβάνονται φυσικά και οι 3 μεγάλοι νικητές του διαγωνισμού, που κατέλαβαν την 1η, την 2η και την 3η θέση αντίστοιχα.

Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού απαρτίζεται από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και Δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου, τον σκηνοθέτη Μενέλαο Καραμαγγιώλη, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Karcher Ελλάδος Λάζαρο Φραντζή και την μηχανικό ήχου, μουσικό και VR Developer Ρένια Παπαθανασίου.

Ο διαγωνισμός της Καθαρής Εβδομάδας 2022 έφερε πολλές συμμετοχές που τιμούν με πολυμεσικές, επινοητικές και δημιουργικά πρωτότυπες προσεγγίσεις τους υπαλλήλους καθαριότητας των δήμων μέσα από μια αξιοσημείωτη και ενδιαφέρουσα ποικιλία διαφορετικών ταινιών.

Οι κριτές λοιπόν, αποφάσισαν να δώσουν τα τρία πρώτα βραβεία στις 3 ταινίες των δημιουργών που ακολουθούν:

1o Bραβείο: Στην Μαριλία Κολυμπίρη για την πρωτότυπη χρήση ενός εναλλακτικού τρόπου έκφρασης που δημιουργεί ένα αυτόνομο καλλιτεχνικό έργο- με ήρωες που δημιουργούνται γλυπτικά και ζωγραφικά ειδικά και συνδυάζονται με το βίντεο στήνοντας ένα άρτιο, πολυμεσικό και προσβάσιμο σε όλους κινηματογραφικό αποτέλεσμα.

2ο Βραβείο: Στον Στέλιο Μπουζιώτη για την εξαιρετικά άρτια κι επαγγελματική κινηματογραφική οπτική που αναδεικνύει κρυφές πλευρές της ζωής των υπαλλήλων καθαριότητας, τονίζει την αλληλεπίδρασή τους με τους πολίτες οδηγώντας σε ένα καίριο σύνθημα στο τέλος.

3ο Βραβείο: Στον Μάρκο Τράκα για την ευαίσθητη αποτύπωση μέσα από μια πρωτότυπη σεναριακή ματιά που εξοικειώνει όλες τις ηλικίες με το θέμα της δημόσιας καθαριότητας, έχει άρτια διεύθυνση ηθοποιών και αποτυπώνει τους υπαλλήλους καθαριότητας σε μια αποκεντρωμένη περιοχή.

Οι “νικητές” όμως δεν τελειώνουν εδώ. Εκτός από τις 3 πρώτες θέσεις, η κριτική επιτροπή αναγνώρισε το ταλέντο 7 ακόμη δημιουργών που συμμετείχαν στον διαγωνισμό. Οι ταλαντούχοι αυτοί δημιουργοί, μπορεί να μην απέσπασαν κάποιο από τα τρία πρώτα βραβεία αλλά δεν θα φύγουν με άδεια χέρια, αφού στον καθένα θα δοθεί έπαινος, προβολή μέσα από το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και ένα δώρο από την Karcher.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, ότι η κριτική επιτροπή αποφάσισε πως οι δέκα επιλεγμένες ταινίες θα προβληθούν τιμώντας το θεσμό της Καθαρής Εβδομάδας και τους υπαλλήλους καθαριότητας με αρχική την ταινία του Μάρκου Τράκα.

Ακολουθούν αναλυτικά οι 10 επιλεγμένες ταινίες του διαγωνισμού “Καθαρή Εβδομάδα 2022” και οι δημιουργοί τους:

Μαριλία Κολυμπίρη

Η Μαριλία Κολυμπίρη γεννήθηκε το 1993 και είναι απόφοιτη της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας. Ασχολείται με τη ζωγραφική και με τις κατασκευές, συνθέτοντας νέους τόπους στους οποίους καλεί τους θεατές να εισέλθουν, να συσχετιστούν βιωματικά και να αλληλοεπιδράσουν. Η Μαριλία έχει συμμετάσχει σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Είναι ιδρύτρια του artist-run space, Amphicar Studio, το οποίο προσφέρει δυνατότητα συνεργασιών μεταξύ των καλλιτεχνών και την υλοποίηση ενός καλλιτεχνικού πυρήνα στην Αθήνα. Τα έργα της Μαριλίας είναι έντονα επηρεασμένα από την καθημερινή ζωή, τη σχέση του ανθρώπου με το αστικό τοπίο, την αρχιτεκτονική των πόλεων, καθώς και με τον καταναλωτισμό. Έχοντας ως κύρια πρακτική της τη ζωγραφική, δημιουργεί κεραμικά έργα επιδιώκοντας να αποτυπώσει σε τρεις διαστάσεις τις θεματικές που απασχολούν τη δουλειά της. Η σχέση μεταξύ ανθρώπου και αντικειμένου τίθεται σε αναζήτηση και έρευνα.

H σκέψη πίσω από τις εικόνες της: “Ως καλλιτέχνης, με μια συνεπή πορεία τα τελευταία 7 χρόνια στην εικαστική σκηνή τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού, θεώρησα ιδιαίτερα ενδιαφέρον τον παρόντα διαγωνισμό, καθώς ήρθε η ώρα να θίξουμε βασικά ζητήματα που νομίζω απασχολούν όλους τους κατοίκους μια οργανωμένης κοινωνίας. Η καθαριότητα της πόλης είναι μείζον θέμα για την ομαλή ζωή των ανθρώπων που τη κατοικούν. Οι εργαζόμενοι στο κλάδο της καθαριότητας έχουν τη τιμητική τους, και είναι απαραίτητοι για την ομαλή διεξαγωγή της καθημερινότητας όλων μας. Το έργο μου απεικονίζει αφαιρετικά όλη τη διαδικασία της συλλογής σκουπιδιών από τους απορριμματοφορείς. Καθώς και το αποτέλεσμα που επιφέρει αυτό αν όλοι μας επιλέξουμε να γίνουμε «οι ήρωες» της καθαρής πόλης που επιζητούμε”.

Στέλιος Μπουζιώτης

Ο Στέλιος Μπουζιώτης είναι σκηνοθέτης, φωτογράφος, οπερατέρ, μοντέρ, ηχολήπτης και μουσικός σε μια μπάντα που κάνει συναυλίες σε απρόβλεπτους χώρους εναντίον κάθε εμπορευματοποίησης της τέχνης. Μετά τις σπουδές του συνεργάστηκε με πολλές εταιρίες παραγωγής και σε διάφορα πόστα στο χώρο της διαφήμισης, σε ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους και σε ντοκιμαντέρ. Αξιοσημείωτες συνεργασίες του είναι με τον κινέζο καλλιτέχνη-ακτιβιστή Ai Weiwei στην Ειδομένη και τη Marina Abramovic.

Η εκτίμηση σε πράξεις: “Για χρόνια ήμουν και εγώ ένας από αυτούς που πετούσαν μικρά σκουπίδια στον δρόμο. Όταν όμως γνώρισα τυχαία έναν από τους ανθρώπους που καθαρίζει καθημερινά τη γειτονιά μου ένιωσα πόσο αχάριστος έχω υπάρξει (όπως και πολλοί συμπολίτες μου) και αποφάσισα να μην αφήσω τον εαυτό μου να λερώσει ξανά τον δημόσιο χώρο. Ήταν το ελάχιστο που θα μπορούσα να κάνω για να βοηθήσω όλους αυτούς τους αόρατους ανθρώπους που μας φροντίζουν και μας κρατούν καθαρούς και υγιείς. Όταν είδα την πρόσκληση για τη δημιουργία αυτών των βίντεο αποφάσισα να συμμετέχω και εγώ σε αυτό το εγχείρημα και να επικοινωνήσω με τον δικό μου τρόπο την ανάγκη που υπάρχει να επαναπροσδιορίσουμε τη συμπεριφορά μας στο δημόσιο-κοινόχρηστο χώρο και τη σχέση μας με όσους τον καθαρίζουν. Να πούμε ένα ηχηρό ευχαριστώ σε όλους αυτούς που αγγίζουν με τα χέρια τους όσα εμείς πετάμε και δεν βλέπουμε πια και που δουλεύουν μέρα νύχτα για να τα μαζέψουν και να τα μεταφέρουν στους χώρους όπου θα ανακυκλωθούν. Με την ολοκλήρωση ενός τέτοιου βίντεο ένιωσα σα να βλέπω μια αλληγορία της ζωής μου και μια δημιουργική διαχείριση του φόβου του θανάτου” κοινωνικής δικτύωσης και το διαδίκτυο.”

Μάρκος Τράκας

Ο κύριος Τράκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972 αλλά μεγάλωσε στην Ερμούπολη της Σύρου όπου και τελείωσε το Τεχνικό Λύκειο. Στα πρώτα του επαγγελματικά βήματα ασχολήθηκε με το εμπόριο και σταδιακά με τις καταδύσεις αναψυχής και τις επαγγελματικές καταδύσεις. Το 1999 επέκτεινε τις σπουδές στην αυτόνομη κατάδυση στην Ελληνική ομοσπονδία υποβρύχιας δραστηριότητας και έφτασε το 2004 μέχρι το πτυχίο του εκπαιδευτή εκπαιδευτών αυτοδυτών, της παγκόσμιας ομοσπονδίας υποβρύχιας δραστηριότητας (CMAS). Ταυτόχρονα άρχισε να ασχολείται ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την υποβρύχια φωτογραφία και με την δημιουργία βίντεο. Κάπως έτσι από το 2012 ξεκίνησε να ασχολείται με την εναέρια φωτογράφιση και από το 2014 μέχρι σήμερα δραστηριοποιείται στο χώρο της εναέριας κινηματογράφησης και της παραγωγής βίντεο.

Ο χρόνος που αξιοποιήθηκε για ένα μεγάλο ευχαριστώ:: “Όταν είδα στα social media την δημοσίευση για τον διαγωνισμό με θέμα “Πείτε ευχαριστώ στους ανθρώπους που κρατούν την πόλη μας καθαρή “, είχα μόλις 3 μέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία. Προχώρησα άμεσα στις απαραίτητες αδειοδοτήσεις, το επόμενο βράδυ το τράβηξα, και το πρωί το μόνταρα και το έστειλα. Παρά τον πολύ μικρό χρόνο που είχα για προετοιμασία, ελπίζω το αποτέλεσμα να ευαισθητοποιήσει τους συνανθρώπους μας ώστε να συμβάλουμε όλοι για ένα πιο καθαρό κόσμο!”.

Μικέλ Εργκαρ & Κόφι Γιαντόμ

Ο Κόφι Εργκάρ και ο Μικέλ Γιαντόμ είναι χορευτές με καταγωγή από τη Γκάνα. Ο Μικέλ Εργκαρ είναι χορευτής αλλά εργάζεται και σαν δάσκαλός χορού, μοντέλο και είναι μέλος της ομάδας Soulart με την οποία διοργανώνουν χορευτικά hip hop event σε όλη την Ελλάδα. Ο Κόφι Γιάντομ είναι ποδοσφαιριστής και εργάζεται σαν διανομέας, μοντέλο, χορευτής και παράλληλα όπως και ο Κόφι είναι μέλος της ομάδας Soulart.

Το ευχαριστώ δεν γνωρίζει σύνορα: “Στη προσπάθεια μας να είμαστε καλλιτέχνες που κάνουμε πολλές δουλειές. Λόγω της καταγωγής μας έχουμε νιώσει από πολύ μικρή ηλικία πως είναι να είσαι διαφορετικός και αόρατος. Το συναίσθημα να είσαι αόρατος σε μια πόλη που σε αγνοεί και σε παραγκωνίζει. Το βίντεο είναι μια χορογραφία, με σκοπό να μεταδώσει την αλληλεγγύη σε όσους κρατάνε τις πόλεις μας καθαρές και νιώθουν το ίδιο αόρατοι με μας.

Για να τους πούμε πως είναι πολύτιμο αυτό που κάνουν και για να ζητήσουμε από τους συμπολίτες μας να τους σέβονται και να τους βοηθάνε στη δύσκολη δουλειά που πρέπει να κάνουν κάθε μέρα. Διαλέξαμε η χορογραφία μας να γίνει δίπλα στο δέντρο του Αλέξη όπου πολίτες με συνείδηση έχουν δημιουργήσει ένα αυτοσχέδιο κάδο απορριμμάτων μαζί με ένα σκύλο που φροντίζει να μαζεύει κάθε περιττό σκουπίδι παίζοντας κάθε πρωί.

Μαυρομούστακος Μιχαήλ, Χρήστος Μπέτας & Χάρης Μπέτας

Ο Μιχαήλ Μαυρομούστακος μεγάλωσε στο πανέμορφο νησί της Ρόδου. Είναι απόφοιτος της Σχολής Σκηνοθεσίας “Σταυράκου”. Ασχολείται με τη σκηνοθεσία και το μοντάζ βίντεο κλιπ, βίντεο τρέιλερ, ταινιών μικρού μήκους, κλπ. Έχει διακριθεί και βραβευτεί από πολλά φεστιβάλ όπως : Διαγωνισμός του Mad TV, Βραβείο καλύτερης οικολογικής ταινίας από το “48 hours Go Green”. – 3o βραβείο από το “Argo film festival” για την ταινία “Απώθηση” – Βραβείο από το Υπουργείο οικονομικών για κοινωνικό μήνυμα – Βραβείο ταινίας μικρού μήκους φεστιβάλ “Γέφυρες”.

Η ευγνωμοσύνη ξεκινάει από την παιδική ηλικία: “Η βασική μας ιδέα είναι ότι ο μικρός Χάρης λέει με το δικό του τρόπο ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους αυτούς του ήρωες της καθημερινότητας του.”

Γεωργία Βαλμά

Η Γεωργία είναι 21 ετών και σπουδάζει Πληροφορική και Τηλεματική στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Παράλληλα, παρακολουθεί μαθήματα Σκηνοθεσίας στο Εργαστήρι δημιουργικής γραφής Tabula Rasa.

Όταν μια σακούλα γίνεται αφορμή για ένα ευχαριστώ: “Η ταινία αναφέρεται στο θέμα της Καθαρής Εβδομάδας συμβολικά. Όπως οι υπάλληλοι της καθαριότητας γυρνάνε όλη την Αθήνα προκειμένου να την κρατήσουν καθαρή, έτσι περιφέρεται και η πλαστική σακούλα. Με το ταξίδι της, βλέπει την πόλη από ψηλά και εμείς αντιλαμβανόμαστε το μέγεθός της και το πόσο κουραστική είναι η εργασία των ανθρώπων που ασχολούνται με την καθαριότητα. Το ταξίδι της σακούλας τελειώνει στον κάδο απορριμμάτων, καθώς αυτή είναι η θέση της και όχι να τριγυρίζει στην πόλη. Φυσικά, η πλαστική σακούλα συμβολίζει όλα τα απορρίμματα, από τα πιο μικρά ως το πιο μεγάλα που οι υπάλληλοι της καθαριότητας με την άοκνη και συνεχή προσπάθειά τους κρατούν μακριά από την πόλη μας.”

Ιάκωβος Βρούτσης

Ο Ιάκωβος Βρούτσης είναι διευθυντής παραγωγής και παραγωγός ταινιών και διαφημιστικών σποτ.

Μια εικόνα χίλιες λέξεις: “Η μεγάλη αγάπη είναι οι κινηματογραφικές ταινίες και οι αίθουσες που τις φιλοξενούν. Εκτιμώ ιδιαίτερα τις δράσεις που χρησιμοποιούν τις ταινίες ως αφετηρία. Για να στηρίξω την φετινή δράση της “Καθαρής Εβδομάδας” στέλνω την ταινία μου με την ελπίδα να δώσει μια ακόμα αφορμή να γίνει ορατή η δουλειά όσων κρατάνε την πόλη καθαρή. Εννοώ όσους το κάνουν με τη σκούπα τους κάθε μέρα κι όχι όσων έχουν την εξουσία, αλλά δεν έχουν πιάσει ποτέ σκούπα. Έκανα αυτή την ταινία με το κινητό μου -έτσι γυρισμένη- με μια λήψη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και με ένα μήνυμα (μέσω της αντανάκλασης) που δηλώνει πως η ανάγκη όσων καθαρίζουν τις πόλεις μας είναι να νιώθουν ορατοί και να εκτιμάται η δουλειά τους. Για αυτό η ηρωίδα της ταινίας μου τολμάει και κοιτάζει το φακό -έστω- μέσα από την αντανάκλαση και -κρατώντας το σάκο με τα σκουπίδια μας που μάζεψε- δηλώνει πως είναι εδώ, παρούσα, πως θα συνεχίζει να προσφέρει κάθε μέρα και πως ζητάει να την αντικρίσουμε κατευθείαν -κι όχι με πλάγιους τρόπους. Κι έτσι μπορεί να επαναπροσδιορίσουμε την σχέση μας με την πραγματικότητα και με το τί είναι σημαντικό και τι όχι. Όποιος καθαρίζει τη γειτονιά του δίνει συμβολικά το μήνυμα μιας πιο καθαρής πολιτικής και ηθικής σχέσης του με τη ζωή και με τους γύρω του.”

Νίκος Μαντζαρίδης & Σωκράτης Μουσμουλίδης

Ο Νίκος Μαντζαρίδης και ο Σωκράτης Μουσμουλίδης είναι οι δύο δημιουργοί της ταινίας. Τα δυο νεαρά αυτά παιδιά είναι 20 ετών, σπουδάζουν στο Τμήμα Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης του Α.Π.Θ και ασχολούνται ενεργά με την δημιουργία ταινιών μικρού μήκους.

Οι ήρωες της καθημερινότητας: “Οι ήρωες που από μικροί μαθαίνουμε να θαυμάζουμε, συνήθως φοράνε μπέρτα. Όμως δεν φοράνε όλοι οι ήρωες μπέρτα! Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μέσω της εργασίας τους ή και μέσω των πράξεων τους, προσφέρουν πολλά περισσότερα απ’ όσα φανταζόμαστε… Μερικοί απ’ αυτούς είναι και οι άνθρωποι που μεριμνούν για την καθαριότητα και την υγιεινή των πόλεων μας. Η ταινία έχει ως σκοπό να παρομοιάσει αυτούς τους ανθρώπους , με (Σούπερ) – Ήρωες! Οφείλουμε όλοι μας να τους σεβόμαστε και να τους θαυμάζουμε σαν πραγματικούς ήρωες, όπως τους αξίζει!”

Χάρις Σερδάρη & Νοεμή Βασιλειάδου

Η Νοεμή Βασιλειάδου γεννήθηκε το 1996 στη Θεσσαλονίκη ενώ η Χάρις Σερδάρη το 1992. Η Νοεμή είναι απόφοιτη της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και του μεταπτυχιακού προγράμματος “Πολιτισμικές και Κινηματογραφικές Σπουδές” του ΕΚΠΑ. Εργάζεται ως ηθοποιός. Η Χάρις σπούδασε στο τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και στην Ανωτέρα Δραματική σχολή – Σύγχρονο θέατρο Βασίλης Διαμαντόπουλος. Είναι μέλος της ομάδας Εν δυνάμει, μιας κολεκτίβας νέων καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία, με την οποία συμμετέχει σε παραστάσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η μουσική ενώνει: “Οι άνθρωποι μένουν ακίνητοι μπροστά στο θέαμα των σκουπιδιών, παραδομένοι στο θόρυβο της πόλης. Ξαφνικά μια μουσική στο χάος της καθημερινής ρουτίνας είναι αρκετή για να δούμε τον κόσμο με άλλο μάτι. Η τανινία είναι αφιερωμένη στους ανθρώπους της καθαριότητας και εκφράζει τον σεβασμό μας και την ευγνωμοσύνη. Από μια ηρωική ορχήστρα που ποτέ δεν σταματά. Που θυσιάζεται για να χαρίσει τις δικές της νότες. Που περνά απαρατήρητη κι όμως λάμπει”

Ναυτοπρόσκοποι Διονύσου

Οι Ναυτοπρόσκοποι Διονύσου έγιναν πραγματικότητα το 2006. Είναι ένας πολυσυλλεκτικός και πολυδιάστατος οργανισμός. Προσφέρει πολυσχιδείς δράσεις, όλες σχεδιασμένες ώστε να είναι ελκυστικές αλλά και παράλληλα να κοινωνικοποιούν, να ευαισθητοποιούν και να δίνουν αυτοπεποίθηση στα παιδιά, τους εφήβους και τους νέους, για την μετέπειτα ζωή τους. Η δημιουργικότητα του συνόλου, συμπληρώνει και ξεπερνάει την ατομικότητα, καταφέρνοντας μοναδικά αποτελέσματα.

Η φαντασία γίνεται σκηνοθέτης: “Έχοντας ως αφορμή την Καθαρή Εβδομάδα, αναγνωρίζουμε τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλουν οι εργαζόμενοι των δήμων της χώρας μας, να κρατάνε την γειτονιά μας καθαρή. Εμείς, οι Ναυτοπρόσκοποι Διονύσου, με σκηνοθέτες τα παιδιά/ανήλικα μέλη της προσκοπικής κίνηση, θέλουμε να εκφράσουμε ένα τεράστιο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ! Έτσι, τα παιδιά με γνώμονα την ευαισθητοποίηση, την οικολογική συνείδηση και με σκηνοθέτη την φαντασία τους, προσπάθησαν να συμπεριλάβουν σε 50 δευτερόλεπτα, μέσα από τα δικά τους μάτια, την ζωή ενός σκουπιδιού, από την στιγμή που ένας αφελής πολίτης θα το αφήσει στο δρόμο, στο παγκάκι, στην στάση, έως την αποκομιδή του μέχρι την ανακύκλωση του! Επιπλέον, δημιούργησαν το σήμα της καμπάνιας και με τις δικές τους φωνές, συνέβαλαν στην κοινοποίηση της εκτίμησης και αγάπης για τους καθημερινούς ήρωες των δήμων μας, τους εργαζόμενους καθαριότητας. ”

Πηγή:https://el.ozonweb.com/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.