Πειραιάς: Ξεκινά ο διαγωνισμός για τη μετατροπή του Σιλό σε Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων

2521
Κτίριο Σιλό στον Πειραιά © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΙΡΝΗΣ

Λίγο πριν εκπνεύσει το 2022 ξεκινά το έργο για την μετατροπή του κτιρίου SILO στο κεντρικό λιμάνι της πόλης, σε μουσείο ενάλιων αρχαιοτήτων. Ο διαγωνισμός έχει προγραμματισμένη ημερομηνία στις 23 ενώ στις 28 Δεκεμβρίου θα ανοίξουν οι προσφορές. Αυτές οι ημερομηνίες προέκυψαν μετά από παράταση που λήφθηκε έναντι των αρχικών ημερομηνιών που ήταν για τις 12 Δεκεμβρίου. Αναθέτουσα αρχή είναι το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Κτίριο Σιλό στον Πειραιά
Κτίριο Σιλό στον Πειραιά© EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΙΡΝΗΣ

Παράλληλα με την μετατροπή του κτιρίου θα αναδειχθεί και μια περιοχή του λιμανιού που μένει αναξιοποίητη για χρόνια. Το κόστος του έργου με τον ΦΠΑ ανέρχεται σε 89,15 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ 71,89 εκατ. ευρώ). Πρόκειται για το μεγαλύτερο νέο έργο για δημιουργία μουσείου εδώ και αρκετά χρόνια και έρχεται να προσθέσει στον -ανερχόμενο- Πειραιά ακόμα ένα σημείο πολιτιστικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός νέου εμβληματικού τοπόσημου που θα χαρακτηρίζει την πόλη με τον ίδιο τρόπο που έχουν κάνει άλλα κτίρια, όπως για παράδειγμα ο Πύργος του Πειραιά.

Η διάρκεια του έργου έχει εκτιμηθεί σε 791 ημέρες, αρχής γενομένης από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Η διάρκεια μεταφράζεται περίπου σε 27 μήνες και εφόσον το έργο υπογραφεί εντός του 2023 τότε θα ολοκληρωθεί τέλη του 2025-αρχές του 2026.

Το έργο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – NextGeneration EU, έχει εγγραφεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Το νέο μουσείο

Οι εγκαταστάσεις του νέου αυτού μουσείου θα είναι περισσότερες από 13.000 τ.μ. Εκεί, θα δημιουργηθούν εκθεσιακοί χώροι, βιβλιοθήκη, αμφιθέατρο, διοικητικοί χώροι, χώροι πολυμέσων αλλά και χώροι για την υποδοχή και φιλοξενία επισκεπτών. Σε αυτούς θα δημιουργηθούν χώροι ιατρείου, βεστιάριο, χώρος πώλησης προϊόντων, εστιατόριο, καφέ. Η Tsolakis Architects είναι οι αρχιτέκτονες που ανέλαβαν τον σχεδιασμό αυτού του μοναδικού κτιρίου.

Το αντικείμενο του έργου «Μετατροπή του κτιρίου “SILO” σε Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων» αφορά στην επανάχρηση του κτιρίου της σιταποθήκης και την επέκτασή του, μέσω της προσθήκης ενός νέου διακριτού κτιριακού όγκου. Το σύνολο του κτιρίου (υφιστάμενο και προσθήκη) έχει συνολικό εμβαδόν 26.380,00 m2.

Το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων πρόκειται να λειτουργήσει στον χώρο που μέχρι πρότινος λειτουργούσε ως αποθήκη σιτηρών Ηετιώνειας Ακτής του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς. Η περιοχή χωροθέτησης του Μουσείου αφορά στο κτίριο του ΣΙΛΟ επί της Ηετιώνειας Ακτής στην περιοχή του Επιβατικού Λιμένα της ΟΛΠ ΑΕ.

Η έκταση για την υλοποίηση του έργου αποτελεί τμήμα ευρύτερης έκτασης ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου (Λιμένας Πειραιώς) η οποία εμπίπτει στα διοικητικά όρια των Δήμων Πειραιώς, Κερατσινίου- Δραπετσώνας και Περάματος και εμπίπτει εντός της υποζώνης Γ1 του masterplan Λιμένος Πειραιώς.

Πηγή:http://news247.gr

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Εξαιρετικό , θα δώσει μια νέα πνοή στο εγκαταλελημένο κτίριο . Το επόμενο έργο πρέπει να αφορά το ατελείωτο κτίριο στην πλατεία Δημοτικού Θεάτρου , και θα ευχόμουν να προγραμματιστεί η κατασκευή ενός σύγχρονου και πλούσιου Ενυδρίου που απουσιάζει όχι μόνο απο τον Πειραία που σαφώς θα πρέπει να έχει τον πρώτο λόγω σε κάτι τέτοια , αλλά και γενικά απο την περιφέρεια της Αττικής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.