Η ιστορία της βασιλόπιτας: Γιατί βάζουμε φλουρί

365

Η ιστορία της βασιλόπιτας. Εθιμοτυπικά έχουμε συνδέσει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς με την κοπή της πίτας που εδώ και πολλά χρόνια ονομάζουμε βασιλόπιτα.

Πρόκειται για ένα κέικ, στο οποίο επάνω αναγράφεται το έτος που περιμένουμε να καλωσορίσουμε μετά τις 24:00.

Έπειτα από την αλλαγή του χρόνου, χωρίζουμε το γλυκό σε κομμάτια, το μοιράζουμε στους παρευρισκόμενους καθώς και στον Χριστό, την Παναγία, το Σπίτι, τον Σπιτονοικοκύρη, την Σπιτονοικοκυρά, τον Φτωχό και τον Άγιο Βασίλειο.

Ο τυχερός, θα βρει στο κομμάτι του το φλουρί, ένα χρυσό νόμισμα που θα του φέρει τύχη για το υπόλοιπο της χρονιάς.

Σε άλλα μέρη της Ελλάδας, όπως για παράδειγμα στη Μακεδονία, η βασιλόπιτα είναι για την ακρίβεια αλμυρή, είτε με διάφορα μπαχαρικά και τυρί ή πράσο.

Στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές όπου εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη και την Μικρά Ασία μόνον συναντάμε την γλυκιά, την «σμυρνέικη», την «πολίτικη» βασιλόπιτα. Όσο για το φλουρί, στην επαρχία συνήθιζαν να βάζουν στην βασιλόπιτα άχυρο, κλιματόβεργα ή κλαδί ελιάς.

Πηγή:https://www.newsit.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.