Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023
No menu items!
ΑρχικήΓΥΝΑΙΚΑΜαρία Ευθυμίου: Η Ιστορία είναι ένας σύντροφος απαράμιλλος στο μικρό ταξίδι της...

Μαρία Ευθυμίου: Η Ιστορία είναι ένας σύντροφος απαράμιλλος στο μικρό ταξίδι της ζωής

Στην Καθημερινή παραχώρησε συνέντευξη η ιστορικός, καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ Μαρία Ευθυμίου, με αφορμή τη σειρά «Μικρά μαθήματα για έναν μεγάλο κόσμο».

«Η Ιστορία είναι το ιδανικό όχημα ενδο- και ετερο- κατανόησης. Ένας σύντροφος απαράμιλλος στο μικρό, μα και τόσο μεγάλο, ταξίδι ζωής του καθενός μας», δήλωσε η ιστορικός, καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ Μαρία Ευθυμίου. Η ίδια συζήτησε εκτενώς με την δημοσιογράφο και συγγραφέα Μάρω Βασιλειάδου, με αφορμή τη σειρά «Μικρά μαθήματα για έναν μεγάλο κόσμο» που εδώ και μερικούς μήνες προβάλλεται στη «Βουλή – Τηλεόραση» με μεγάλη επιτυχία.

Η σειρά περιλαμβάνει 54 ωριαία επεισόδια που, με τη μορφή «μαθημάτων», διατρέχουν κομβικά σημεία της παγκόσμιας ιστορίας. Το υλικό στο οποίο βασίζεται είναι ζωντανό, και προέρχεται από τις διαλέξεις με θέμα την παγκόσμια ιστορία, τις οποίες η κ. Ευθυμίου παρέδιδε αφιλοκερδώς σε όλη την Ελλάδα από το 2006 έως το 2018. Οι αίθουσες ήταν πάντα κατάμεστες, και το κοινό αποτελείτο από ενθουσιώδεις ακροατές, ανεξαρτήτως ηλικίας και επιπέδου γνώσεων. Στην πορεία, η ιστορική αφήγηση των διαλέξεων ψηφιοποιήθηκε, και υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της Μαρίας Ντούζα και την επιστημονική επίβλεψη της ιστορικού, δημιουργήθηκαν τα 54 «Μικρά μαθήματα για έναν μεγάλο κόσμο».

«Παρότι από την αρχή της δράσης μου, το 2006, το ενδιαφέρον ήταν πολύ μεγάλο, η πανδημία, προφανώς, αύξησε ευαισθησίες αλλά και διαθεσιμότητα χρόνου, λόγω εγκλεισμού. Και η συμμετοχή εκτινάχθηκε σε ύψη εντυπωσιακά», σχολίασε η κ. Ευθυμίου αναφερόμενη στη μεγάλη ανταπόκριση που έχουν τα «Μαθήματα» στη νέα, τηλεοπτική τους ζωή. Όσοι έχουμε παρακολουθήσει κάποια διάλεξη της ιστορικού, ξέρουμε τη ζωντάνια της, και τον πολύ προσωπικό της τρόπο να μετατρέπει την επιστημονική γνώση σε κτήμα όλων.

Ξετυλίγει το νήμα της αφήγησης με αμεσότητα και χιούμορ, ενώ με τη μεταδοτικότητά της συμπαρασύρει τους ακροατές σε ένα συναρπαστικό ταξίδι. Στην περιπέτεια που μας οδηγεί, τα ιστορικά γεγονότα πρωταγωνιστούν, και ο ενθουσιασμός της σε συνδυασμό με το κύρος ενθαρρύνουν την περαιτέρω μελέτη. Για τις ανάγκες της σειράς, οι ψηφιοποιημένες παραδόσεις των ζωντανών μαθημάτων έχουν εμπλουτιστεί με οπτικοακουστικό υλικό, animated χάρτες, χρονολόγια και μουσική με τέτοιο τρόπο ώστε να μη διακόπτεται η ροή του λόγου.

Τι μπορεί να προσφέρει η εντατική μελέτη και διδασκαλία της Ιστορίας, ρωτήθηκε η κ. Ευθυμίου, που εκτός της επιστημονικής διδασκαλίας για την οποία έχει βραβευτεί, είναι ερευνήτρια Ιστορίας και Αρχαιολογίας, συγγραφέας ιστορικών βιβλίων και αρθρογράφος.

«Πλούτο ζωής απαράμιλλο! Είναι μία πηγή συνεχούς στοχασμού και αναστοχασμού – του εαυτού μου, της κοινωνίας, ολόκληρου του κόσμου». σημείωσε η κ. Μαρία Ευθυμίου.

Σχετικά με την αδυναμία του ελληνικού σχολείου να μεταδώσει στους μαθητές την αγάπη για αυτό το μάθημα, η ίδια δήλωσε ότι, τα ελληνικά σχολεία, εδώ και δεκαετίες πλέον, απαιτούν από τους μαθητές αποστήθιση των κειμένων του εκάστοτε βιβλίου. «Τούτο το ανούσιο σύστημα, μόνον μια ζωντανή, ουσιώδης, παλλόμενη διδασκαλία εντός αιθούσης, από φωτεινούς και εμπνευσμένους δασκάλους, μπορεί να παραμερίσει. Οι περισσότεροι λοιπόν μαθητές δεν είχαν την τύχη να ζήσουν μια τέτοια εμπειρία, και έχουν μείνει μόνον με την αίσθηση της αποστήθισης. Δικαίως, λοιπόν, αισθάνονται απώθηση για την Ιστορία».

Η σειρά «Μικρά μαθήματα για έναν μεγάλο κόσμο» θα προβληθεί εκ νέου από 19 Φεβρουαρίου, με δύο επεισόδια την εβδομάδα, κάθε Παρασκευή και Σάββατο. Από τη Βουλή – Τηλεόραση.

Πηγή: Καθημερινή

Το είδαμε στο:https://almaradio.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Advertisingspot_img

Δημοφιλη αρθρα