Τετάρτη, 31 Μαΐου, 2023
No menu items!
ΑρχικήΓΥΝΑΙΚΑΣύρος:Τιμώντας τους αγώνες των γυναικών

Σύρος:Τιμώντας τους αγώνες των γυναικών

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 11 Μαρτίου, στην αίθουσα Γ&Ε Βάτη μία ιδιαίτερη και ενδιαφέρουσα εκδήλωση – ημερίδα με σημαντικές ομιλίες σχετικά με τους αγώνες και τα δικαιώματα των γυναικών.

  Συντάκτης: Λίνα Θεολογίτου

Η ηρωίδα της σύγχρονης εποχής

Την εκδήλωση προλόγισε η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος της Κοινωνικής Υπηρεσίας, Αγγελική Πρίντεζη, η οποία και διοργάνωσε την εκδήλωση “με σκοπό, φεύγοντας από εδώ, να προβληματιστούμε, να γίνουμε σοφότεροι και καλύτεροι άνθρωποι, όπως είναι το ζητούμενο της επετειακής αυτής γιορτής”, όπως η ίδια ανέφερε.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ομιλίας με θέμα «Η ηρωίδα της σύγχρονης εποχής σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνών του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης», οι συνεργάτιδες του  ΠΠΚΕ Νοτίου Αιγαίου, Κωνσταντίνα Κουρκουμάρη και Κυριακή Κυρίτση, μίλησαν για την κατάσταση που επικρατεί, σε τοπικό, εγχώριο αλλά και διεθνές επίπεδο, σε ό,τι αφορά τη θέση της γυναίκας σε κοινωνικό, επαγγελματικό, πολιτισμικό και θεσμικό επίπεδο. Παράλληλα, έγινε μία σύντομη παρουσίαση του ρόλου του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης Νοτίου Αιγαίου για τη συμπερίληψη, την αντιμετώπιση των φαινομένων φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού και γενικότερα τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Τη σκυτάλη πήρε η εικαστικός Έλενα Τονικίδη, η οποία αναφέρθηκε στον καταλυτικό ρόλο της τέχνης στους αγώνες για τα δικαιώματα των γυναικών, φέρνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα σημαντικών και καταξιωμένων καλλιτέχνιδων που αφιέρωσαν τη ζωή και την τέχνη τους για αυτόν τον σκοπό.

Στη συνέχεια, η «Χορωδία Γονέων και Φίλων της Ορχήστρας των Κυκλάδων», σε διδασκαλία: Νίκου Ρούσσου και Ρένας Βέργου και με τη συνοδεία του Νίκου Απέργη στο ακορντεόν, έδωσε το μουσικό στίγμα της εκδήλωσης με μία εξαιρετική επιλογή τραγουδιών που συγκίνησαν το κοινό της εκδήλωσης.

Η θέση των γυναικών στο χθες και το σήμερα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ομιλία της Δρ. Ελπίδα Πρίντεζη- Καμπέλη οποία παρουσίασε την ομιλία «Η θέση και ο ρόλος της γυναίκας στη Σύρο 17ος και 18ος αιώνα», αναφέροντας ιστορικά γεγονότα και ενδιαφέροντα περιστατικά για τη θέση της γυναίκας τους προηγούμενους αιώνες στη Σύρο που αποδεικνύουν ότι άλλοτε υπήρξε μια ιδιαίτερα προοδευτική κοινωνία και άλλοτε οπισθοδρομούσε με ταχύτατους ρυθμούς.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την πολυαναμενόμενη και παθιασμένη κεντρική ομιλία της Δρ. Άννα Καραμάνου, «Η θέση της γυναίκας στην πολιτική». Η κα. Καραμάνου αναφέρθηκε στη θέση, παρουσία και συμμετοχή της γυναίκας στον πολιτικό στίβο. Μίλησε για την απαξίωση που έχει δεχθεί ανά τους αιώνες το γυναικείο -συχνά χαρακτηρισμένο ως αδύναμο- φύλο, προσπαθώντας να κάνει γνωστή και κατανοητή την πορεία που έχουν χαράξει οι γυναίκες με τους αγώνες τους, κατακτώντας όσα θεωρούνται σήμερα αυτονόητα και δεδομένα. Φέρνοντας παραδείγματα και παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία για τη συμμετοχή των Ελληνίδων – και όχι μόνο- στα κοινά και τη δημόσια σφαίρα, προέτρεψε τις γυναίκες να συμμετέχουν, να διεκδικούν και να μη διστάζουν να αναλαμβάνουν ρόλους που διαχρονικά μεν, εσφαλμένα δε, έχουν ταυτιστεί με το ανδρικό φύλο. Με αφορμή τις επικείμενες εκλογές, επιχείρησε να κάνει σαφείς όλους εκείνους τους λόγους για τους οποίους η γυναικεία συμμετοχή στην πολιτική είναι σημαντική και απαραίτητη στη σύγχρονη εποχή και να παρακινήσει τις γυναίκες να διεκδικήσουν την εκλογή τους καθώς και τους άνδρες που παρευρίσκονταν ανάμεσα στο κοινό, να δώσουν χώρο στη γυναικεία παρουσία και φωνή.

Μία έκθεση για την ανάδειξη της διαφορετικής θέασης/ανάγνωσης των δικαιωμάτων της γυναίκας στη σύγχρονη εποχή.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, οι παρευρισκόμενοι ξεναγήθηκαν στους χώρους της αίθουσας Γ&Ε Βάτη που φιλοξενούσε από τις 8 Μαρτίου την εικαστική έκθεση «Το ρολόι των γυναικείων δικαιωμάτων πηγαίνει πίσω» σε επιμέλεια της εικαστικού  Έλενας Τονικίδη και του ιστορικού τέχνης και αρχαιολόγου Γιώργου Ορφανίδη.

Στην έκθεση συμμετείχαν οι καλλιτέχνες: Γιάννης Ανδριωμένος, Σύνη Βυζοβίτου, Κωνσταντίνος Καταγάς, Φίλιππος Μάνος, Ευάγγελος Μαραυγάκης, Ιωάννης Μονογυιός, Χριστίνα Μαυροπαιδη, Μαρία Παπαχαραλάμπους, Έλενα Τονικίδη και Σοφία Χάιτα οι οποίοι μέσω της έμπνευσης και της τέχνης τους επιχείρησαν να αποτυπώσουν “τη βαθύτερη σχέση του μύθου που είναι από μόνη της, ένας μύθος που έχει γεννήσει κι άλλους μύθους αλλά και πραγματικότητες. Η υπόσταση της γυναίκας πέρα από τη κατασκευή του φύλου”.

Πηγή:https://www.koinignomi.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Advertisingspot_img

Δημοφιλη αρθρα