«Η κουζίνα της γιαγιάς Σοφίας» στο κέντρο της πόλης προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στον πελάτη, τόσο σε γεύσεις και μυρωδιές όσο και σε εικόνες
Η άνοιξη έχει μπει για τα καλά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Τα δέντρα δεξιά και αριστερά στην οδό Βενιζέλου πάνω από την Εγνατία πέταξαν τα πρώτα τους φύλλα.
Κάτοικοι και τουρίστες οργώνουν τα πεζοδρόμια εκμεταλλευόμενοι τον γλυκό καιρό.
Την ίδια ώρα, στο νούμερο 55 του δρόμου, μέσα σε λίγα τετραγωνικά η Κική σκορπά στον πάγκο της αλεύρι από τα Γρεβενά και απλώνει τη γαστριμαργική παλέτα της με τον πλάστη.

Δίπλα ο Βλάσης μαγειρεύει πράσο, φρέσκο κρεμμυδάκι και άλλα μυρωδικά του βουνού. Μια βόλτα έξω από το μαγαζί που άλλοτε φιλοξενούσε για 70 περίπου χρόνια το ξακουστό μπακάλικο της Εράτυρας, φέρνει στους μεγαλύτερους σε ηλικία μυρωδιές και θύμησες από τη γιαγιά τους, ενώ οι μικρότεροι ανακαλύπτουν ίσως και για πρώτη φορά τι σημαίνει φρεσκοζυμωμένη πίτα με χωριάτικο φύλλο.
Ο Γιάννης Λεωνίδης με καλωσορίζει χαμογελώντας στην «Κουζίνα της γιαγιάς Σοφίας». Ο ίδιος και ο συνέταιρός του, Κωνσταντίνος Γραβάνης, γιος της «γιαγιάς Σοφίας», αποτελούν κομμάτι της γενιάς των Millenials στην εστίαση της Θεσσαλονίκης.
Έχοντας ήδη καταγράψει πολλά χιλιόμετρα σε διάφορα μαγαζιά της πόλης που είχαν ως κύρια ασχολία το φαγητό, αποφασίζουν να φτιάξουν κάτι ξεχωριστό.

Ο Κωνσταντίνος, έχοντας ως παρακαταθήκη την πολυετή εμπειρία του στην εστίαση, αποφασίζει μαζί με τον συνέταιρό του Γιάννη να προχωρήσει ένα project που θα κάνει γνωστές στη Θεσσαλονίκη τις πίτες της μητέρας του.
Γεννημένη στον Δρυμό Ελασσόνας, η κυρία Σοφία δημιουργεί με έναν πλάστη, αλεύρι και νερό το μοναδικό θεσσαλικό χωριάτικο φύλλο.
Με τη μορφή οικοτεχνίας η οικογένειάς της πουλά τις πίτες της στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας και σιγά σιγά γεννιέται η ιδέα της κουζίνας της γιαγιάς Σοφίας.
Πριν από έναν χρόνο το μαγαζί ανοίγει και γεμίζει μυρωδιές τη γειτονιά με την πλούσια γαστρονομική του παράδοση.
Συνδυάζοντας το «όπως παλιά» με τη σύγχρονη γαστρονομία
Όπως εξηγεί στη Voria.gr ο Γιάννης Λεωνίδης, το μαγαζί ξεκίνησε να δουλεύει με τα βασικά ήδη πίτας, τυρόπιτα, πρασόπιτα και σπανακόπιτα.
«Ωστόσο η νοοτροπία μας δεν είναι να μένουμε σε ορισμένα μόνο είδη. Προχθές ο πελάτης θα μπορούσε να δοκιμάσει ελασσονίτικη πρωτόπιτα, ενώ έχουμε βγάλει στη βιτρίνα μέχρι και πίτα με σπεντζοφάι», λέει ο Γιάννης.

Το μυστικό της πετυχημένης πίτας που απολαμβάνουν ζεστή από τον φούρνο οι περαστικοί αλλά και οι φανατικοί πελάτες είναι το αγνό παρθένο ελαιόλαδο που χρησιμοποιείται για το φύλλο αλλά και για τις γεμίσεις.
«Οι περισσότεροι θεωρούν ότι οι πίτες με χωριάτικο φύλλο είναι βαριές γιατί έχουν πολύ λάδι. Ωστόσο αυτή τη δυσφορία στο στομάχι τη φέρνει το κακής ποιότητας λάδι. Εμείς από την πρώτη στιγμή χρησιμοποιούμε αγνό παρθένο ελαιόλαδο, ενώ το νερό μας είναι αποκλειστικά εμφιαλωμένο», λέει χαρακτηριστικά ο συνιδιοκτήτης της «Κουζίνας της Γιαγιάς Σοφίας».

Η εμπειρία του πελάτη φυσικά δεν μένει μόνο σε γεύσεις και μυρωδιές.
Οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης, στα λίγα τετραγωνικά του μαγαζιού, δημιούργησαν την εικόνα ενός ρουστίκ εργαστηρίου, με πλακάκια και πάγκο από μασίφ ξύλο που παραπέμπει σε ρομαντικές εποχές της γαστρονομίας.
Το άνοιγμα των έξι φύλλων της πίτας (απαράβατος ο κανόνας τού τρία πάνω, τρία κάτω), αλλά και το μαγείρεμα της γέμισης μπορεί να το δει ανά πάσα στιγμή ο πελάτης.
«Όλα έχουν σχεδιαστεί ώστε να προσφέρουμε μια συνολική εμπειρία σε όποιον έρχεται να δοκιμάσει τα προϊόντα μας. Το κάθε τι έχει σχεδιαστεί με την παραμικρή λεπτομέρεια», λέει ο Γιάννης που όπως φαίνεται μαζί με τον συνέταιρό του σκοπεύουν να εξελίξουν τις ιδέες τους περί γαστρονομίας.

Όσο για το εάν ο κόσμος έχει αγκαλιάσει το πρωτότυπο αυτό εγχείρημα;
Εκεί τα social media έκαναν μάλλον καλά τη δουλειά τους. Ένα video food critic στο TikTok ήταν αρκετό για να γιγαντώσει τη φήμη του μαγαζιού.
«Είχα ξυπνήσει το πρωί για το άνοιγμα του μαγαζιού και είδα στο κινητό μου να έχει μπει hashtag με το μαγαζί και το video στο TikTok να έχει πάνω από 160.000 views», λέει ο Γιάννης Λεωνίδης.
Όσο μιλάμε οι μυρωδιές γεμίζουν και πάλι το μαγαζί και τον χώρο έξω από αυτό. Η πρασόπιτα που ετοίμασαν με ευλάβεια η Κική και ο Βλάσης είναι έτοιμη. Ο Γιάννης και ο Κωνσταντίνος είχαν δίκιο. Με την πρώτη μπουκιά ξεκινά το ταξίδι στις αναμνήσεις από τις συνταγές της γιαγιάς…