Μια μοναδική έκθεση με κεφαλόδεσμους απ’ όλη την Ελλάδα, χειροποίητες δημιουργίες, όλοι, της δασκάλας χορού του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου Μαρίας Κορφιάτου έχει ανοίξει τις πύλες της από την Κυριακή 6 Αυγούστου στην αίθουσα τού Λυκείου επί της οδού Γεωργίου Σουρή και θα παραμείνει ανοικτή έως την Κυριακή 20 Αυγούστου.

Μια ζωή στο Λύκειο
«Θα ήθελα να ξεκινήσω από κάτι που δεν μου δόθηκε ποτέ η ευκαιρία να πω, κάτι που για μένα ήταν η αρχή αυτής της αγάπης που ονομάζεται Λύκειον των Ελληνίδων Σύρου» λέει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Όταν έχασα τον πατέρα μου σε μια πολύ τρυφερή ηλικία, στα 8 μου χρόνια, ο άνθρωπος που στάθηκε δίπλα στη μητέρα μου και σε μένα με τρυφερότητα και αγάπη ήταν η πρόεδρος μας κυρία Χριστίνα Λιγοψυχάκη. Εκείνη ήταν που με πήρε από το χεράκι και με έφερε στο Λύκειο. Μπήκα στην τότε παιδική χορευτική ομάδα. Ήταν το καλύτερο δώρο για εμένα.
Αγάπησα από την πρώτη στιγμή αυτό τον θεσμό. Δεν έχανα ούτε ένα μάθημα στο χορό, αργότερα στην ιματιοθήκη βλέποντας τους θησαυρούς της μαγεύτηκα. Ρουφούσα σαν σφουγγάρι ότι μάθαινα, ότι έβλεπα. Πως μπαίνουν οι φορεσιές, πως δένονται, ποιες είναι, από πόσα κομμάτια αποτελείται η κάθε μια.
Έχω βάλει άπειρες φορές την κάθε φορεσιά. Κάθε φορά όμως νιώθω σα να είναι η πρώτη, το θεωρώ ιεροτελεστία.
Πάντα ήμουν πρόθυμη να βοηθήσω σε όλα, Άλλωστε όλες μέσα στο ΛΕΣ εθελόντριες είναι και προσφέρουν δίχως να αμείβονται. Περνούν ώρες ατελείωτες στο χώρο του Λυκείου, η κάθε μια στο πόστο της και όλες μαζί. Τι να πω, πόσα να θυμηθώ. Μήνες θα μπορούσα να μιλάω και δεν φτάνουν.
Εκδηλώσεις, παραστάσεις, γλέντια, ταξίδια. Αν δεν ήταν το Λύκειο ποτέ δεν θα είχα επισκεφθεί αυτά τα μέρη. Πάνω απ’ όλα η αγάπη. Αν δεν αγαπάς αυτό που κάνεις, γρήγορα το βαριέσαι. Βρίσκεις χίλια δυο άσχημα και το παρατάς.
Σαν δασκάλα θέλω να μεταφέρω την αγάπη μου με χίλιους δυο τρόπους. Κάθε φορά και κάτι διαφορετικό βρίσκω» υπογραμμίζει.

Θέλει να φέρει την παράδοση κοντά στα παιδιά
Στο σημείο αυτό η συνομιλία επανέρχεται στο θέμα της έκθεσης της με τίτλο: «Μετάξια, Δαντέλες και φλουριά», κάνοντας γνωστό πως απώτερος στόχος της με την κατασκευή των συγκεκριμένων κεφαλόδεσμων είναι να φέρει την παράδοση πιο κοντά στα παιδιά: «Σκέφτηκα ότι φτιάχνοντας κάτι στα μέτρα τους θα το δουν και θα το φέρουν πιο κοντά τους. Εμπνεύστηκα λοιπόν από τους Θησαυρούς του Λυκείου μας. Κατασκεύασα πάνινες κούκλες δίχως πρόσωπο, για να μην τραβάει την προσοχή, από αυτό που φοράει στο κεφάλι και η φορεσιά της».
Συνεχίζοντας, διευκρινίζει πως ξεκίνησε με την κατασκευή γυναικείων κεφαλόδεσμων, από διάφορες περιοχές της Ελλάδος. επειδή είναι πιο περίτεχνοι και πλούσιοι από τους ανδρικούς: «Αρχικά δειλά – δειλά, και έφτασα να έχω φτιάξει 27, που θα δείτε στην έκθεση» λέει, σπεύδοντας να προσθέσει «Επίσης φτιάχνω μινιατούρες άνδρες και γυναίκες, με παραδοσιακές φορεσιές (κομμάτι κομμάτι), φορεσιές, κοσμήματα εμπνευσμένα από τις φορεσιές (βραχιόλια, σκουλαρίκια) καθώς και τα γνωστά μας ζειμπέκια το γνωστό αποκριάτικο έθιμο».

Σταθείτε όλοι δίπλα στο ΛΕΣ
Λέει ακόμη πως όλοι θα πρέπει να αισθανόμαστε υπερήφανοι που στον τόπο μας υπάρχει ένα στολίδι, ένας θησαυρός, όπως το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου υπογραμμίζοντας πως: «Θα πρέπει λοιπόν να το διαφυλάξουμε σαν κάτι πολύτιμο και να είμαστε δίπλα του, ο καθένας με τον δικό του τρόπο».
Τέλος δεν παραλείπει να ευχαριστήσει ένα – ένα, ονομαστικά όλα τα μέλη του Δ.Σ.. που αγκαλιάζουν κάθε πρωτοβουλία τους και τη στηρίζουν διαχρονικά, όπως λέει : «Ευχαριστώ την πρόεδρο Χριστίνα Λιγοψυχάκη, την κ.Άννα Γκιούλη Κουκή, την κ. Ρίτα Ζαρμπόνη, την Λίτσα Χαραλάμπους, την Ειρήνη Πλυτά Δεκαβάλλα, την Αθανασία Χάλαρη, τη Βιβή Γεωργιάδου, την Φλώρα Μπαρμπέτα, την Ιωάννα Δρακάκη, την Ειρήνη Χαρδαλή και την Αιμιλία Αμπατζή. Επίσης, την καλή μου φίλη Δέσποινα Αριστείδου που με χαρά και προθυμία δέχτηκε την πρότασή μου. Της εξήγησα πως θα ήθελα να είναι το παραμύθι κι εκείνη έκανε τη διασκευή ενός λαϊκού παραμυθιού που θα μας το αφηγηθεί και θα είναι όλο εκπλήξεις για τα παιδιά που θα το παρακολουθήσουν» καταλήγει.
Για όλους όσοι επιθυμούν να δουν από κοντά τα εκθέματα της κ. Κορφιάτου να πούμε ότι θα παραμείνει ανοικτή έως και τις 20 Αυγούστου
Πρόκειται για μια έκθεση που αξίζει να επισκεφθεί κάθε Έλληνας, καθώς θα μάθει πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα για την Ιστορία και την Παράδοση της Χώρας μας.