Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2023
No menu items!

Αντίο, Γιώργο

«Ο Γιώργος ήταν ένας δραστήριος ανάπηρος και συνήθως συναντιώμασταν σε καλλιτεχνικές δράσεις που ήταν προσβάσιμες. Χαμογελαστός και λιγομίλητος. Αντιμετώπιζε τα καθημερινά εμπόδια που έχουμε όλα τα ανάπηρα άτομα στην καθημερινότητα μας με πείσμα.

Χθες το βράδυ ο Γιώργος επέστρεψε από την βόλτα του με τα δυο spitz (σ.σ. σκυλιά) του και τον παρέσυρε αυτοκίνητο. Σκοτώθηκε ακαριαία και μαζί του το ένα από τα δυο σκυλιά του. Το ρίσκο που πήρε ο Γιώργος και του στοίχισε τη ζωή το παίρνουμε όλα τα ανάπηρα άτομα καθημερινά.

Οι πόλεις μας είναι σχεδιασμένες για το ανθρωπομετρικό πρότυπο της κανονικότητας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ρισκάρουμε αν θέλουμε να ζήσουμε όπως οι μη ανάπηροι. Καθημερινά βγαίνουμε στο οδόστρωμα με τα αμαξίδια μας διότι δεν υπάρχουν πεζοδρομία για να κυκλοφορήσουμε και όσα υπάρχουν είναι ακατάλληλα για να μετακινηθείς με αμαξίδιο.

Τα ανάπηρα άτομα αποτελούμε το 15% της κοινωνίας και αν υπολογίσουμε και τα εμποδιζόμενα πρόσωπα αγγίζουμε το 50%. Αν στην καθημερινότητα δεν μας συναντάτε δεν συμβαίνει εξαιτίας της βλάβης στο σώμα μας αλλά του τρόπου που έχουν δομηθεί οι κοινωνίες μας και μας αποκλείουν από την κοινωνική αλληλεπίδραση.

Αν ακούσετε σήμερα στα ΜΜΕ ότι την ευθύνη του δυστυχήματος έχει αποκλειστικά ο υπερήλικας οδηγός και η υπερβολική ταχύτητα ΔΕΝ ΛΕΝΕ ΟΛΗ την αλήθεια. Η έλλειψη προσβασιμότητας σκοτώνει. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του Γιώργου και στην Ειρήνη.

Αντίο, Γιώργο.

ΥΓ: λανθασμένα αναφέρουν ότι ο Γιώργος κινούνταν με «ηλεκτρικό αναπηρικό αμαξίδιο». Ο Γιώργος ήταν με χειροκίνητο αμαξίδιο στο οποίο τοποθετούσε προαφαιρούμενο εμπρόσθιο μηχανισμό ηλεκτροκίνησης.

ΥΓ2: το συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας, υπαγόμενο στον Πρωθυπουργό, η Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας, νιώθει την ανάγκη να τοποθετηθεί για το ζήτημα;
Τουλάχιστον τα ανάπηρα μέλη του;».

✍️ Αντώνης Ρέλλας

#Inclusion#Accessibility

Πηγή:http://ROSA

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Advertisingspot_img

Δημοφιλη αρθρα